Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ze studenta veřejným nepřítelem: Kdo je mladík, kterého označili za podezřelého střelce z Ostravy

Autor: chal - 
11. prosince 2019
12:57

Mladý inženýr ze Slovenska, jeden ze studentů Vysoké školy báňské, se v úterý na chvíli stal v Česku veřejným nepřítelem číslo jedna. Nic špatného přitom neudělal. Policisté nevinného doktoranda chvíli považovali za pravděpodobného podezřelého a s tímto popiskem také zveřejnili jeho fotografii. Na hlavu nešťastného muže se pak snesl hněv veřejnosti. Ministr vnitra se už za tuto chybu studentovi omluvil a prosí ho o pochopení, vždyť šlo o lidské životy.

Jeden z postgraduálních studentů Vysoké školy báňské, která sousedí s FN Ostrava, udělal v úterý jedinou chybu, pokud to tak vůbec jde říct. Ráno si oblékl červenou bundu.

Právě ta byla zprvu jediným vodítkem, které měla policie při pátrání po vrahovi, jenž po sedmé ráno ve fakultní nemocnici zastřelil šest lidí. Podle informací televize Nova proto skončilo na policejních služebnách hned několik lidí, kteří byli do jednoho nevinní, ale odpovídali popisu „muž v červené bundě“.

Jedním z nich byl právě výše zmíněný doktorand z Vysoké školy báňské. Na rozdíl od ostatních zadržených ovšem jeho identitu znala celá republika. Policisté totiž jeho fotografii sdíleli na internetu s tím, že jde o „pravděpodobného podezřelého“. Na sociálních sítích se proto na vědce okamžitě snesl hněv veřejnosti.

Nakonec se ale ukázalo, že dotyčný nemá se střelbou nic společného a šlo pouze o důležitého svědka. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se už dotyčnému omluvil a poprosil ho o pochopení. Vždyť i pro policisty šlo o velmi složitou situaci a jejich cíl byl jediný – zabránit dalším ztrátám na životech.

„Šlo o složitou situaci s aktivním střelcem, policie musí postupovat rychle a sledovat jakoukoli stopu v zájmu eliminování dalších hrozeb. Panu inženýrovi jsem se omluvil a prosím jej o pochopení, tady šlo o životy,“ vysvětlil ministr Hamáček, jak mohlo dojít k chybě. Mladý inženýr televizi Nova řekl, že zvažuje, jakou kompenzaci bude od státu požadovat.

Moravskoslezští policisté hodlají ve středu nešťastného doktoranda navštívit. „Muži se znovu omluví a pokusí se mu situaci vysvětlit,“ řekla ČTK mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Video  Misto činu ve FN Ostrava: Ambulance je druhý den po brutálním útoku Citrada Vitáska (†42) uklizená, ale stále uzavřená kvůli policejnímu vyšetřování.  - Václav Suchan
Video se připravuje ...

krkoun ( 12. prosince 2019 13:10 )

Mám kliku,mám rád černou barvu.

borjar ( 12. prosince 2019 01:52 )

Novou bundu, medaili a nějakou policejní cundu.

borjar ( 12. prosince 2019 01:42 )

Neomluvitelný průser jak prase. Měl by požadovat obrovské odstupné (cca 20 mega) a rezignaci Hamáčeka.

obessenalucerne ( 11. prosince 2019 22:18 )

Prostě potřebovali náhradního pachatele pro případ, že by se skutečný nenašel. A samozřejmě prostřednictvím médií hned proti němu poštvat lůzu, přesně jako v případu Kramný. Tehdy tam byl krajským šéfem T. Kužel a dnes je to kdo? Opět onen Tomáš Kužel.

PavelSki ( 11. prosince 2019 22:17 )

1. Vyvěsili jeho foto, když už ho měli "u sebe". Proč?
2. Když zjistili omyl, měli hned napsat o omylu, místo toho psali o důlež, svědkovi. To se často píše o podezřelém. Proč tedy nenapravili hned?: "SORRY ON TO NENÍ".
3. Chtějí jít místo po vlastní chybě po těch, co toho na fotce uráželi na soc. sítích. Kdo by neurážel mnohonásobného vraha? Proč po nich?
Cením si práce PČR, ale ad 1.-3. k tomu, sorry, nesedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání