Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vrah z ostravské nemocnice kontaktoval zpěváka Stypku: Ctirad byl labilní!

Autor: VaB - 
10. prosince 2019
16:31

Fakultní nemocnice v Ostravě v úterý zažila obrovskou tragédii. Ctirad V. (†42) svou nelegálně drženou zbraní zastřelil šest lidí a několik vážně zranil. Když ho dopadli policisté ve vrtulníku, zbraň obrátil proti sobě. Zpěvák David Stypka (40) na sociálních sítích informoval, že si s vrahem čtrnáct dní psal. O čem?

Po sedmé hodině ranní došlo ve Fakultní nemocnici v Ostravě k činu, který nemá v Česku obdoby. Ctirad V. (†42) v čekárně traumatologie začal z nelegálně držené 9mm zbraně střílet proti bezbranným pacientům.

Pět lidí zemřelo na následky střelného poranění na místě, šestá oběť zemřela na operačním sále. Dalších několik lidí bylo zraněno. Policisté okamžitě po pachateli začali pátrat s pomocí dvou vrtulníků. Když se jím Ctirada V. podařilo najít, obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se. Po třiceti minutové resuscitaci zemřel.

Psali jsme si na messengeru

David Stypka (40), zpěvák skupiny Bandjeez, se v létě tohoto roku dozvěděl nepříjemnou zprávu. Má rakovinu slinivky! „V létě jsem si po vleklé anabázi intuitivně vyřval CT vyšetření, našli mi nádor na slinivce, ten lékaři skvěle odoperovali, teď mě čeká bezmála půl roku chemoterapie,“ napsal v létě David Stypka. 

V úterý, v den masakru v Ostravě, na facebook napsal další nečekanou zprávu. Dva týdny před útokem si se Ctiradem V. (†42) dopisoval! „Takový ten pocit, když si čtrnáct dní píšete na messengeru s člověkem, co se s vámi nějak ztotožňuje, a on pak zastřelí mnoho lidí a nakonec sebe,“ napsal Stypka.

„Ctirad byl evidentně labilní, ale že až takhle, to jsem bohužel nepoznal. F*ck! Je mi to líto,“ dodal. Na dotazy novinářů odmítl odpovídat. Pro MF DNES ale uvedl následující: „V nemocnici jsem s ním neležel. On si mě vyhledal potom, co bulvár zveřejnil, že procházím chemoterapií. Potom mi psal, že má na 99 procent stejnou nemoc, co mám já. Celá naše diskuze byla o tom, že ho nechtějí lékaři léčit.“ 

Potvrď mi rakovinu!

Když po Davidovi útočník Ctirad V. (†42) požadoval, ať mu prokáže, že má rakovinu, nevěřil vlastním očím. „Samo o sobě mi to přišlo padlé na hlavu. Znal jsem ho jenom přes zprávy na facebooku. Psali jsme si asi dva týdny,“ upřesnil pro MF DNES. „Nedávám si to nikterak za vinu. Líto mi je těch lidí, kteří to odskákali,“ uvedl pro komentující na facebooku. 

perlaahvozdu ( 11. prosince 2019 06:49 )

omlouvám se, můj třetí nick, už poslední i s poslední reakcí. Julie, nepotěším Vás argumentačně ani tím faktem, že tady v obou případech (spádové-okresní,tak i této fakultní) hovoříme v případě umělce Stypky zřejmě o pochybení na stejných pracovištích, jak jsem si našel. On totiž pochází také z mého města, čili se musíme začít bavit o personálních problémech u lékařů na těchto pracovištích, s čímž souvisí ostatně i případ včerejšího útoku Ctirada - pochybení lékařů. Neznám ale umělcův příběh, který zřejmě publikoval na soc. sítích, které nevlastním, nicméně pokud se obracel na zařízení v místě bydliště, pak se jedná bohužel o frydeckomísteckou nemocnici a tuto fakultní v Porubě, které obě zřejmě navštívil s požadavkem hloubkového vyšetření svého zdravotního stavu.
Jak říkám, chápu Vaši starost a úctu k lékařskému řemeslu, ale posunuli jsme se v rámci doby a už to není zkrátka, jako to bývalo ani v tom cechu lékařském s novou generací..

perlaahvozdu ( 11. prosince 2019 06:39 )

nerozumím vašemu příspěvku Julie, omlouvám se. Umělci výše byla diagnostikována rakovina slinivky po cetečku, které si prosadil. Nebo hovoříte o Ctiradovi a přisoudila jste mu stejnou diagnozu jako umělci výše? To nevíme. Tohle media zatím nenabízí, a kdyžtak vychází kachny o úmrtí dětí, které nikdy neměl a nechtěl. S čím se chtěl léčit, nikdo neví. Pokud lékaři ale seznali, že není nemocen fyzicky, je jejich povinností s ním minimálně konzultovat léčbu psychiatrickou, navíc ve fakultním zařízení, na kterém máte více mezioborových možností konzultací s odborníky, než je tomu ve spádových nemocnicích. Snad jsem Vás pochopil dobře. Donutit jej přejít na psychiatrické oddělení samozřejmě nemohou, otázkou ale zůstává, jestli mu to bylo vůbec nabídnuto, či tam byl rovnou poslán. Proto jsem i zmínil, že člověk s touto evidentní hypochondrickou stresovou poruchou by asi neodolal - konečně někdo uznal, že jsem nemocen. Pokud mu šlo ale jen o tu rakovinu, a s psychiatrickou diagnozou by se u sebe nespokojil, pak lékař samozřejmě nemůže dělat vůbec nic. Člověka s poruchou osobnosti (to jsou ti psychopaté právě, jak veřejnost ráda používá toto označení na každého) těžko na svém oddělení k něčemu donutíte, navíc pokud jste internista a ne psychiatr. Snad v případě podezření si zavolat odborníka k sobě do ordinace, ale to už jsou vnitřní směrnice lékařů, o těch by museli pohovořit oni. Určitě každý inteligentní člověk pozná, má-li před sebou podivně argumentující osobu, psychiatr pak poruchu osobnosti odhalí velice snadno rozhovorem s pacientem. Mně šlo spíše zase o to, jestli lékaři tohoto chtělo by se říci a mělo by to tak být špičkového fakultního zařízení udělali v tomto případě maximum, pokud je tam začal obtěžovat sérií vyšetření člověk s asi za těchto okolností evidentní poruchou osobnosti. Jde o prevenci totiž. Pokud by tam vlítl předem neohlášen, pak tomuto nelze zabránit, ale pokud je tam obtěžoval měsíce předtím, pak se dalo udělat více a může se to hlavně stát zase.

frantacizek ( 11. prosince 2019 05:58 )

mamkou téměř každý den docházel a jen si představit, že tenhle člověk tam koná i noční služby, na kterých bývá myslím jediný lékař..
Jinak nás bulvární novináři trochu mystifikovali, kamarádi mi volali, že v regionálních zprávách u nás, které mají nejlepší informace v tomto případě, proběhlo od blízkých toho Ctirada, že NEMĚL DĚTI (netuším, kde bulvár vzal, že mu jedno zemřelo zásahem lékařů - tohle byste myslím mohla kritizovat, tyhle NEOVĚŘENÉ kachny vrhající zle světlo na lékaře ), nechtěl je. Tzn. že se u něj klidně mohla rozvinou porucha osobnosti v rámci krize středního věku provázená i hypochondrickou stresovou poruchou. Pokud lze tedy vyloučit a nebyla tam nějaká akutní stresová situace - myslel jsem v důsledku úmrtí jeho dítěte dříve. Nyní bych si spíše myslel i na poruchu osobnosti než jen čistě zkratovité jednání v důsledku prožitého traumatu.

frantacizek ( 11. prosince 2019 05:48 )

Julie, ještě pro Vás, z mého druhého nicku, systém už mě nepustí pro omezení počtu příspěvků každého uživatele.
západ. Pokud totiž snížíte kritéria pro přijímací řízení, aby sítem prošlo vícero adeptů, pak pravděpodobně klesne i kvalita v rámci studia. Neznám upřímně ta čísla. Pokud se má jen navýšit počet přijatých, kteří i v minulých letech splnili kritéria (úspěšně složili přijímací řízení) přij. řízení a nemohli být z kapacitních důvodů i tak přijati, pak je to v pořádku. Potřebují dostat šanci navýšením kapacity přijatých do oboru.
Vím, jak to funguje ale na psychologických katedrách, kde jako absolventi končí třeba třetina studentů, 2 třetiny neprojde sítem zkoušek. U pomáhajících profesí pochopitelné, mají-li ti lidé pak působit na pacienty. Stejně bych to viděl i na Lékařských fakultách, snad kantoři zůstanou stejně přísní a věrni lékařskému cechu a k státnicím se dostane opravdu ne uplně každý. Protože už jsem slyšel nejen od p.Babiše, že je třeba navýšit počet absolventů lékařských fakult. Což zní jako musíme zadělat více těsta, protože je poptávka po rohlících a trošku to děsí asi nejen nás s již špatnými zkušenosti (lékaře moc nenavštěvuji, tak si mě představte, když tu a tam udělám tuhle sondu do současného zdravotnictví s takovým výsledkem, opravdu jsem zíral a bohužel ten medik nereagoval ani na můj obvyklý sarkasmus, že jsem mu nepřivezl rozbité cihly na stavbu, ale pacienta v podle mě akutním stavu pro hospitalizaci, aby mě s nimi posílal za jiným předákem, fakt mu to nedocházelo - děsivé). Já bych podstatně větší úsilí věnoval tomu a vrátil se tím pádem do minulosti a lákal sem ze západu zpět nejlepší (na nejlepší pracoviště fakultních nemocnic), po stážích na zahr. pracovištích, než nějak nechal proudit více peněz na Lékařské fakulty v dotacích na studenty... Pak by se totiž i nestávalo, že by tento takylékař, se kterým jsem NEměl tu čest, mohl získat práci ve fakultním zařízení. Opravdu mi to vzalo nervů i jej tam potkávat, když jsem za mamko

Radim Myn ( 11. prosince 2019 05:27 )

proti. Nicméně říci v rámci příjmu pacienta, abych si jej odvezl v jeho podle mě akutním stavu, to je porušení hippokratovy přísahy úplně ukázkové. Je to jako bych si rozbil hlavu v Ostravě a on mě poslal zašít to 20km do svého města, čímž jsem mu argumentoval. Prostě další pokus o zanedbání péče. Na mou stranu se postavila právě ta lékařka ambulance, již zkušená medička, která také samozřejmě sloužila na lůžkové části, nejen v ambulanci, a ta mi sdělila, že boj s arogancí a hloupostí nemám šanci nikdy vyhrát a maminku samozřejmě hospitalizují. Vždyť to byla již její ošetřující nemocnice po ozařování, měli ji už v péči. A teď k tomu umělci výše. To je úplně stejný případ pokusu o zanedbání péče, kdy laik dělá v podstatě práci za medika. Pokud by si ten člověk nevyběhal vyšetření, pak v případě jeho diagnozy by už mohlo být pozdě - rakovina slinivky je podle mě nejzávažnější forma rakoviny vůbec. U karcinomu, více než u jakéhokoliv jiného onemocnění, rozhoduje milá Julie čas. Co nám chcete vyčítat? Lékařská práce není snadná, proto o tom hovořím jako o poslání, ale pokud si ji někdo vybere, pak jde s kůží na trh a měl by si být toho vědom a udělat za každých okolností, pro KOHOKOLIV, KDEKOLIV maximum.
Pokud píšete, že je lépe tohle vše napsat na komoru a ne tady, pak máte pravdu. Z pohledu selekce těch, kteří to mají za poslání asi ano. Z pohledu povzbuzení jiných, kteří se dostanou do podobné situace, zase ne, protože jim to dodá třeba odvahu trvat na tom, nač mají nárok. Práce lékařů si vážím, ale sám bych volil s problémem raději toho ze starší generace, měl-li bych na výběr mezi 30letým medikem a 50letou zkušeností. Je to jako v případě výběru řemeslníka v dnešní době, o tom by vám pověděl můj kamarád, který po 25letých hošanech opravuje lidem koupelny a je z toho špatný vždy. Snad se bude situace zlepšovat, jen nevím,jestli to vyřeší větší počet studentů medicíny..Spíše by mělo jít o fin.motivaci těch nej schopných absolventů státem,aby neutíkali na zápa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání