Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hasiči z Prešova terčem kritiky: Proč jste po výbuchu nezachránili dědu z 11. patra?

Autor: yks - 
10. prosince 2019
05:01

Jen jednu výškovou plošinu měli zpočátku po vypuknutí požáru k dispozici hasiči v krajském městě Prešov. Museli povolat posily z Bardějova a také z Košického kraje. Zatímco zoufalí lidé padali z balkonů, nebo nacházeli smrt v plamenech, na nedaleké letecké základně čekaly vrtulníky na příkaz k letu. Ale nedostali ho. Tak nějak se jeví situace laikům, kteří na místě sledovali ohnivé peklo zuřící ve vysokých patrech paneláku v Mukačevské ulici. Jenže hasiči se brání. Za daných okolností byl náš postup nejlepší možný a zachránili jsme desítky životů, říkají a vysvětlují proč.

Řada otázek napadala svědky páteční tragédie v prešovském bytovém domě. Někteří viděli samotný výbuch, další přihlíželi zásahu záchranných složek, a někteří dokonce zažili kritické chvíle na vlastní kůži. Hasiči nyní vysvětlili, co klíčovým způsobem ovlivnilo jejich zásah a proč nemohli jednat rychleji nebo povolat do akce vrtulník.  

Proč trvalo tak dlouho postavit plošinu?

Někteří z přihlížejících se divili, že hasičům trvalo tak dlouho, než do akce mohli nasadit plošinu. Objevily se informace o tom, že se zařízení zaseklo kvůli mrazu.

To ale uvedl na pravou míru mluvčí hasičů Peter Kovalík. „O žádném záseku nic nevím. Technika byla úplně v pořádku. Příprava plošiny i samotný zásah však nějaký čas trvá. Než se stabilizuje a připraví, chce to čas,“ uvedl mluvčí pro Plus Jeden Deň s tím, že jistou dobu zabrala také instalace evakuačního rukávu. 

Rukáv byl dobré řešení

Právě tím se podařilo zachránit většinu z 39 evakuovaných lidí. „Plošina, ve které jsou dva záchranáři, má celkovou nosnost 500 kilogramů. Takže počet lidí, které mohou naložit, je omezený. A také je třeba s nimi jet dolů, takže rukáv je určitě rychlejší,“ vysvětlil Kovalík.

Video  Záběry z vnitřku prešovského paneláku  - Městští hasiči Lipany
Video se připravuje ...

Lidé se také pozastavovali nad tím, že z nedaleké letecké základny nevzlétly vrtulníky, které by pomohly hasit. Ty ovšem nemohly do vzduchu kvůli mrznoucímu dešti.

Vrtulníky by nepomohly

„Hasiči viděli záznam výbuchu budovy a hned jim bylo jasné, že došlo k poškození střechy a celé horní části stavby,“ uvedl Kovalík. Horní poschodí byla podle něj zasažena nejvíce a další destrukce vznikla působením sálavého tepla. „Do takového prostředí nemůžeme záchranáře poslat. Skrz zakouřené prostředí nad bytovkou by ani neviděli, kam přicházejí a na zdevastovanou střechu by se přes sálající teplo ani nedostali,“ doplnil mluvčí hasičů.

Proud vzduchu z vrtule by navíc mohl uvolnit další části nestabilní budovy. „Padající části by mohly zasáhnout zasahující hasiče anebo svědky, kteří se pod budovou nacházeli,“ dodal Kovalík.

Video  Výbuch paneláku v Prešově  - CCTV/Facebook
Video se připravuje ...

MarDis ( 11. prosince 2019 09:37 )

Nevíte někdo, proč nebylo možné použít záchranářský nafukovací vak, do kterého by lidé skákali? Jediné co mě napadá je, že to bylo moc vysoko. Ale někdo by to třeba ve chvíli naprostého zoufalství využil.

Altingerka ( 10. prosince 2019 16:44 )

Hasiči jsou ti poslední, kterým by měl dát někdo vinu!

kinki ( 10. prosince 2019 13:59 )

a nie jeden. Zapocul som v radiu, ze zakazku ziskala jedna firma(meno nechcu zverejnit), ta zakazku odstupila druhej, a ta si najala na prace inu firmu. Takto sa podnika na Slovensku. Ci na to mas, alebo nie, staci ze mas znamosti, a ziskas zakazku, ktoru potom posunies dalej, a ten dalej, a kazdy na tom zarobi, len ludia na to doplatia, lebo sa robi neodborne.

kinki ( 10. prosince 2019 13:56 )

karlos, Teba radsej nemali vyrobit vôbec. Ale neboj, dockaj casu, vsetko sa Ti vrati aj s urokami.

karlos107 ( 10. prosince 2019 10:55 )

Slovakofarma Hlohovec vyrobí nové slováky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání