Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 mrtvých a desítky zraněných turistů: V idylickém ráji vybuchla sopka

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. prosince 2019
14:32
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. prosince 2019
05:32

Dnešní erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island si vyžádala nejméně pět obětí na životě a podle policie je pravděpodobné, že počet obětí ještě poroste. Více než 20 lidí je nezvěstných, dalších 20 lidí bylo zraněno. Na ostrově nebo v jeho blízkosti bylo v době erupce na 100 turistů, sdělila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Podle policie bylo na ostrově a v okolí méně než 50 turistů. Místní záchranná služba podle rozhlasové stanice Radio New Zealand (RNZ) uvedla, že někteří pacienti z White Island jsou zranění vážně a mnozí z nich mají popáleniny.

Policie potvrdila, že pět osob po erupci zemřelo v lokalitě Eastern Bay of Plenty. Policejní komisař John Tims vyjádřil obavy, že počet mrtvých „pravděpodobně“ ještě poroste, protože mnoho turistů je stále nezvěstných. Nejméně 23 lidí bylo z ostrova zachráněno a dalších 27 tam zůstává, informovala RNZ. Tims řekl, že zemřelo pět z lidí, kteří byli z ostrova zachráněni. Podle něj zatím není jasné, zda jde o Novozélanďany, nebo cizince, potvrdil ale, že v době výbuchu vulkánu na ostrově byli jak novozélandští občané, tak cizinci. 

Erupce novozélandské sopky si vyžádala nejméně jednoho mrtvého a desítky zraněných, (9.12.2019). Erupce novozélandské sopky si vyžádala nejméně jednoho mrtvého a desítky zraněných, (9.12.2019). | Reuters

„Stále hrozí nebezpečí dalšího výbuchu, kvůli tomuto nebezpečí se nemůžeme vrátit na ostrov, oblast je nadále nestabilní a nezabezpečená. Musíme brát také ohled na zdraví a bezpečí záchranářů,“ dodal Tims.

Policie: Na ostrově už nejsou přeživší

Policie uvedla, že během dneška uskutečnily záchranné vrtulníky a letouny řadu průzkumných letů nad ostrovem, nezaregistrovaly ale žádné známky života. „Policie se domnívá, že všichni, kdo zůstali na ostrově živí, byli zachráněni v době evakuace,“ citovala agentura Reuters z policejního prohlášení. Vyšetřovatel Tims uvedl, že vzhledem k přetrvávajícím rizikům nemohou záchranáři zatím na ostrov vstoupit.

Premiérka: Zranění jsou převáženi na břeh, po nezvěstných se pátrá

Sopečný ostrov je neobydlený, ale podle AP ho pravidelně navštěvují skupiny turistů. Premiérka Ardernová uvedla, že zhruba stovka turistů byla na ostrově nebo v jeho blízkosti v době erupce, která začala kolem 14:11 místního času (2:11 SEČ). „Někteří z nich jsou v tuto chvíli nezvěstní,“ řekla premiérka. „Množství lidí je údajně zraněno a převáženo na břeh,“ uvedla politička, která hovoří o velmi významné mimořádné události.

RNZ uvedla s odvoláním na záchranáře, že zraněno by mohlo být až 20 lidí, z toho několik kriticky. Zpravodajský server Stuff zveřejnil fotografie, které byly pořízeny krátce před erupcí a na nichž je zachyceno několik turistů v blízkosti kráteru.

Turisté byli u sopky jen pár minut před erupcí

„Nebylo to nejbezpečnější, ale zase to nebylo úplně nebezpečné,“ popsal exkurzi k sopce Michael Schade, který na okraji vulkánu stál jen 30 minut před jeho erupcí. „Průvodci se snažili zmenšit skupinky, které na ostrov jezdily,“ sdělil Schade reportérům stanice BBC.

„Pořád jsem v šoku. Víte, nastoupili jsme na zpáteční loď a pak někdo ukázal na sopku a my to viděli. Naše loď se otočila, vrátili jsme se k ostrovu a nabrali lidi čekající na molu,“ dodal Schade. „Dneska se k sopce vypravily dvě zájezdové skupiny,“ vypověděl další z turistů, Brazilec Allessandro Kauffmann. „Byli jsme v jedné z nich, té první. Odjeli jsme 5 minut před erupcí,“ uvedl Kauffmann.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

„Druhá grupa dorazila hned po nás, bohužel se jim nepodařilo odjet včas a někteří lidi utrpěli dost vážné popáleniny,“ zakončil Kauffmann. O svůj zážitek se podělil se svými fanoušky na instagramu.

Nebezpečí přetrvává

Po erupci sopky na ostrůvku White Island zamířilo k místu několik záchranářských vrtulníků, informovala agentura DPA. White Island je vzdálen asi 50 kilometrů od východního pobřeží Severního ostrova. V blízkosti sopky je nebezpečno, varovaly místní úřady a vyzvaly lidi, aby se blízkým oblastem vyhnuli.

Turisté čekající na evakuaci z ostrova. Turisté čekající na evakuaci z ostrova. | Reuters

Sopku navštíví tisíce turistů

Podle monitorovacího systému GeoNet šlo o mírnou vulkanickou erupci a byl vyhlášen čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň bdělosti na pětistupňové škále, kde pětka znamená velkou erupci.

Některé oblasti by mohl zasáhnout spad popela. Televize přinesly záběry obrovského mraku popela nad ostrovem. Sopku na ostrově nazývají Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, Whakaari a podle DPA jde o nejaktivnější sopku země. Ostrov v roce 1769 objevil britský mořeplavec James Cook, který mu dal také jméno. V současnosti ho navštěvuje přibližně 10 tisíc turistů ročně.

Experti věděli, že sopka může vybuchnout

Erupce sopky zase nebyla tak neočekávaná, už 3. prosince monitorovací systém GeoNet upozornil, že „vulkán podle všech ukazatelů vstupuje do svého aktivního období a hrozí erupce“. Nicméně experti dodali, že sopka zatím nepředstavuje „přímé nebezpečí pro návštěvníky“.

„Varování před erupcí bylo v posledních dnech zvýšeno z mírného na střední,“ komentovala sopečnou aktivitu profesorky z Univerzity v Aucklandu Jan Lindsayová. „Sopka je neustále aktivní, hromadí se v ní plyny. Je možné a je to normální, že jsme neviděli žádnou lávou. Pravděpodobně šlo o freatickou erupci, tedy o erupci páry, s jistotou to ale ještě nevíme,“ vysvětlila Lindsayová.

Seismolog: Sopka si jen „odkašlala“

„Byla to taková, jak se říká mezi seismology, odkašlávací erupce. Sloupec páry a prachu vystoupal to výšky 12 metrů, což se považuje za malou erupci. Samozřejmě, pokud se nacházíte v blízkosti vulkánu, pořád takový výbuch může způsobit neštěstí,“ doplnil seismolog Ken Gledhill.

Češi na Novém Zélandu

Česká diplomacie nemá zprávy o tom, že by se erupce nějak dotkla českých turistů pobývajících v oblasti. „Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi postiženými byli čeští občané,“ řekla ČTK mluvčí úřadu Zuzana Štíchová. Generální konzulát v Sydney je podle ní v kontaktu s místními úřady a situaci sleduje. Česká diplomacie také prostřednictvím aplikace Drozd rozeslala upozornění všem 230 Čechům, kteří se zaregistrovali, že nyní na Novém Zélandu pobývají, doplnila Štíchová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 9. prosince 2019 11:35 )

Není nad zvědavé, přiblblé turisty! Záchranáři aby pak nasazovali životy, pro blbost senzace chtivých blbců!!

Zobrazit celou diskusi