Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nevstupujte na led.“ Turisté na Islandu ignorují cedule, často končí v ledové vodě

Autor: Darina Jíchová - 
23. října 2019
19:30

Island se svými zamrzlými jezery a sopkami láká zástupy turistů, kromě obdivování krásy si ale návštěvníci ostrovu krátí čas ignorováním zákazů. „Nevstupujte na led.“ Tabule s touto výstrahou visí skoro před všemi jezery, turista u jezera Jökulsárlón se přesvědčil, že tam varování není náhodou. Kra se s ním utrhla a začala ho odnášet doprostřed jezera. Muž musel skočit do ledové vody a doplavat na břeh, napsal deník Daily Mail.

Muž podle svědků ignoroval nejednu výstražnou tabuli, ale několik. Poté co vkročil na zamrzlé jezero, kus ledu se s ním utrhl a začal odplouvat. Turista si to rychle uvědomil a snažil se dostat na bližší kru, aby se mohl vrátit na břeh. To se mu ale nepovedlo, ztratil rovnováhu a málem spadl do ledové vody. Jeho trápení si natáčeli další turisté.

Turista neodhadl situaci

Muži nezbývalo nic jiného, než projít vodou zpátky, než ho kra zanese dál. Turista se začal vysvlékat. „Bude plavat,“ ozývá se na videu křik přihlížejících. Turista postupně na břeh odhodil svůj telefon, bundu, svetr, mikinu i obě boty. Chvilku se odhodlával a pak skočil do vody. Nicméně jezero bylo v místě dost mělké a muž by se zřejmě dostal na břeh, kdyby si zul boty a vyhrnul kalhoty.

Kvůli svému „placáku“ byl ale zmáčený od hlavy k patě. Na břeh se dostal rychle, obklopili ho jeho přátelé, kteří sbírali jeho odhozené oblečení, i další turisté. Místní s ignorací turistů nemají slitování a sdílí jejich „hlupáctví“ na sociálních sítích. Nejedná se přitom prý ze strany cizinců o žádnou novinku, dochází k tomu každou zimu.

Zobrazit celou diskusi