Sociální síť Instagram v minulém roce zaplavily fotografie z řeckého ostrova ležícím ve Středozemním moři. Ovšem tento rok turisté na sociálních sítích místo krásných panoramat Mykonosu sdílejí účtenky, na kterých jsou vyfoceny horentní sumy za jídlo v restauracích. Navíc si turisté stěžují i na přemrštěné ceny za lehátka…

Do tamní taverny zamířili turisté z amerického Brooklynu. Objednali si tam šest porcí kalamár, šest piv, tři saláty…Poté, co číšník přinesl účet, skupinku turistů málem trefil šlak. Za kalamáry si tamní podnik řekl neuvěřitelných 560 euro (14 305 Kč), za piva 150 euro (3 831 Kč)! Skupinka Američanů tak měla zaplatit za objednávku dohromady 836 euro (21 356 Kč).

Podobné zkušenosti má i britská turistka, která si s přítelkyní zašla na drink do restaurace Platis Yialos. Za dva nealkoholické nápoje zaplatily 25 euro (639 Kč)! „Vyhněte se tomu místu. Já a moje kámoška jsme šli na pláž a rozhodli se, že si dáme něco k pití. Nepříjemní zaměstnanci nám odmítli dát lístek a místo toho nám řekli ceny ústně. Pak nám dali lístek s 25 eury za obyčejné kafe a obyčejnou limonádu,“ napsala k příspěvku na TripAdvisoru.

Další turisté zůstali v šoku stát poté, co jim obsluha přinesla účet za 136 euro (3 474 kč) za dvě sklenky vína! Obsluha jim prý přinesla lístek bez cen. „Objednali jsme si dvě sklenky, aniž bychom se koukly na cenu. Viděli jsme na TripAdvisoru, že sklenka stojí 18,90 euro (485 Kč). Byly jsme v šoku, když jsme zjistily, že nám naúčtovaly 136 euro (3 474 Kč) za dvě sklenky. Číšník nám řekl, že jsme si objednali prémiové šampaňské, což se nestalo, a poté nám ukázal jiný katalog se šampaňským, který stálo 68 euro (1 737 Kč) za skleničku,“ dodal.

Do Řecka už nejspíš nikdy nezavítají turisté ze Španělska, kteří se na Mykonos vydali v dubnu. Za dvě piva a dvě kávy zaplatili 50 euro (1 277 Kč). „Ráj, mysleli jsme si. Vypili jsme dvě kávy a dvě piva předtím, než jsme se chystali vychutnat si naše jídlo. Výsledek: 10 euro kafe (255 Kč) a 15 euro (383 Kč) malé pivo. To si dělají legraci? Vysvětlení obsluhy: Jste na Mykonosu,“ uvedl turista.

Ovšem nejen zahraniční turisté, ale i čeští turisté jsou v šoku, jak moc se zvedly ceny na pohádkovém ostrově. Cena vody se prý pohybuje až na 10 eurech (255 Kč) a pokud byste si chtěli užít víno na pláži při západu slunce, podle informací ČT24 zaplatíte až 170 euro (4 342 Kč) za láhev a to tu nejlevnější!

No, a pokud dáváte přednost lehátku před dekou, může se stát, že opalování na slunci vás vyjde až na 200 euro (5 109 Kč). „Zaplatili jsme 150 eur (3 831 Kč) za místo na pláži,“ uvedla jedna z turistek. S neuvěřitelným růstem cen nesouhlasí ani tamní obyvatelé. Ostrov, který je součástí souostroví Kyklady, je totiž závislý na turismu a pokud si turisté budou nadále stěžovat, může se stát, že ostrov o nával turistů přijde. Přitom na malebný ostrov každoročně zamíří až 2 miliony turistů!

Ještě v roce 2017 se přitom ceny za lehátko pohybovaly od 20 eur (510 Kč) za den. I tehdy už ale na jedné z vyhlášených pláží ceny za dvě lehátka se slunečníkem vystoupaly na 90 euro (2 297 Kč). Samozřejmě platilo to, že čím blíž chtěl být člověk k moři, tím dráž za lehátko zaplatil.

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR uvedl, že u ceny se jedná o přirozenou reakci na poptávku. Ovšem i na ostrově jako Mykonos se dá najíst za rozumné ceny. Turisté by se měli podle Papeže předem obsluhy zeptat na ceny. Turisté, kteří na ostrov cestují s cestovní kanceláří, se mohou obrátit na delegátku, která jim poradí, kterým místům se vyhnout,“ dodal. 

Fotogalerie
17 fotografií