Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desítky turistů v Tatrách onemocněly střevními potížemi: Pozor, na co saháte, varuje hygiena

Autor: ital - 
9. července 2019
17:43

Slovenští záchranáři měli napilno. V různých ubytovacích zařízeních ve Vysokých Tatrách museli ošetřit desítky turistů, kteří onemocněli střevními problémy. Podle vyjádření hygieniků však ani přes velký počet nakažených osob nejde o žádnou epidemii. Na vině prý také není strava, ani pitná voda. Přesto vydali několik doporučení.

Během čtyř dní zavolalo na tísňovou linku 49 lidí ubytovaných na různých hotelích ve Vysokých Tatrách. Stěžovali si na bolesti břicha a průjmy. „Z toho bylo převezeno do nemocničních zařízení 12 osob a 37 lidí bylo ošetřeno na místě,“ sdělil mluvčí operačního střediska záchranářů Jozef Mlinár.

Regionální úřad veřejného zdravotnictví celou situaci monitoruje a ubezpečuje návštěvníky, že nemusí mít důvod k panice. „Takovéto gastrointestinální nemoci probíhají v každé zemi, v každém státě,“ oznámila regionální hygienička Mária Michalovičová.

Po nahlášení zvýšeného počtu onemocnění sestavili pracovníci Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví (RÚVZ) pokyny pro provozovatele hotelů, aby věděli, jak v případě potíží postupovat, ale rovněž jak jim předejít. Také odebrali vzorky vody a potravin. „Můžeme potvrdit, že nejde o zdravotně závadnou pitnou vodu z veřejného vodovodu,“ řekla hygienička. Závadné podle ní nebyly ani vzorky potravin.

„Je to zdravotní onemocnění, které se přenáší rukama, sekundárním přenosem, tedy přes plochy. Může dojít ke kontaminaci například přes špinavé prádlo,“ doplnila hygienička Michalovičová. Nemocných podle jejích slov ale ubývá. „Dnes, 8. července, jsme již zaznamenali i na centrálním příjmu od neděle jen tři případy. Zdá se nám, že to má momentálně klesající tendenci,“ oznámila hygienička.

Doporučení pro turisty

Po použití WC si umýt ruce

Umývat důsledně veškeré potraviny

Navštívit lékaře v případě, že se u někoho vyskytne teplota nebo průjem

uspecle ( 9. července 2019 18:29 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání