Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Větrné peklo v Tatrách: Vichr o rychlosti 150 km/h uvěznil 96 lidí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ital - 
15. února 2019
21:32

Posledních několik dní v Tatrách řádil velmi silný vítr. V sobotu dokonce kvůli tomu nejezdily sedačky Solisko a Furkota na Štrbském Plese. V neděli se zastavil i provoz lanové dráhy na Skalnaté pleso. Svoji skutečnou moc ale předvedl vichr v pondělí. Tehdy jeho nárazy dosáhly rychlosti 150 km/h. Desítky turistů musela transportovat ze Skalnatého plesa speciální sněžná vozidla. Třináct lidí přečkalo noc na Lomnickém štítu.

Jeden z lyžařů na Skalnatém plese popsal pondělní hrůzný zážitek. „Do oběda jsme normálně lyžovali. Chvíli po druhé hodině se najednou zvedl silný vítr. My jsme ještě stihli sjet dolů na lyžích, ale ostatní tam zůstali,“ popsal serveru Čas.sk návštěvník.

Mluvčí společnosti TMR (Tatry Mountain Resort) Marián Galajda sdělil, že pro nebezpečné povětrnostní podmínky musel být přerušen provoz lanové dráhy. „Návštěvníky jsme dolů přepravili pomocí sněžných vozidel, která jsou k tomu určena. Lidé na Lomnickém štítu však museli přečkat noc tam,“ vyjádřil se. „Pro nás je absolutní prioritou bezpečnost našich návštěvníků,“ dodal.

Šéfka stravovacího zařízení na Skalnatém plese Janka Garajčáková (39) poskytla bližší informace o větrném řádění v Tatrách. „Po druhé hodině začalo silně foukat a stále se to horšilo. Turisty a lyžaře jsme volali ze svahu do restaurace, aby se tam šli schovat. Bylo jasné, že se dolů nedostanou ani lanovkou, ani na lyžích,“ objasnila.

„Nahoru přijela dvě sněžná vozidla a jeden skútr. Zaměstnanců lanovky bylo celkem dvacet, lyžařů a turistů okolo šedesáti. Pomocí skříňové rolby s kapacitou 16 lidí je postupně sváželi k dolní stanici, odkud je další technika přepravila až dolu do Tatranské Lomnice.“

Personál byl převezen jako poslední. Podle slov Garajčákové všechno proběhlo v naprostém klidu a skončilo dobře. „Lidé to brali jako zajímavý zážitek z Tater,“ doplnila s tím, že se všechny turisty i zaměstnance podařilo zachránit.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání