"Našim zájmem není vydávat zákazy, ale dát všem hostům, kteří se rozhodnou strávit svou dovolenou v Bibione, možnost dýchat čerstvý mořský vzduch, bez zdraví škodlivých a znečišťujících látek," uvedl starosta. Podle něj jde o otázku respektování ostatních, a tak by podle něj neměli mít se zákazem problém ani kuřáci. Bibione chce pláž bez cigaret využít i jako lákadlo v propagační kampani.

Sdružení pro turistický ruch Bibione Live tvrdí, že nekuřácká pláž zvýší kredit letoviska u těch hostů, kteří už nyní na jeho pláže míří nejčastěji - tedy u rodin s dětmi. Bibione se tak stane prvním místem v Itálii, kde bude na všech plážích zakázáno zapálit si cigaretu.

V Itálii sice už od roku 2005 platí zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách, restauracích a na pracovištích, ve venkovních veřejných prostorech, mezi které se počítají i pláže, však kouření zakázáno není. Bibione patří k letoviskům, která proti cigaretám u moře bojují dlouhodobě. Už před osmi lety například vyhradilo část pláže, která byla určena pro nekuřáky. V roce 2011 pak zakázalo kouření v pásu pláže od moře až po první řady slunečníků.

Fotogalerie
20 fotografií