Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lákavý jih Itálie: Objevte jeho kouzlo!

/
  • Lákavý jih Itálie
    25. června 2019 ● 06:54

    Když se řekne Itálie, určitě vám přijdou na mysl města jako Řím, Benátky nebo plážové Bibione… Na jih Itálie ale míří jen hrstka z nás. A je to obrovská škoda! O této nádherné krajině v samotné špičce či podpatku italské boty básnili už římští císaři, kteří tady trávili svou dovolenou. Poznejte čtyři kouzelné oblasti na jihu Itálie s námi.

  • 1.

    Kampánie

    Kampánie je »šťastná krajina« v jižní Itálii v oblasti kolem Neapolského zálivu. Své osady si tu zakládali již staří Řekové, římští císaři si zde stavěli svá honosná letoviska a současné celebrity sem rády jezdí na svou letní dovolenou. Na protější straně mince pak stojí mafiánské »podsvětí« a neustálá hrozba sopečného výbuchu. Hoví si totiž přímo pod Vesuvem, stále činnou sopkou. Sopečná půda je ale velmi úrodná a taková rajčata, jaká rostou tady, aby pohledal. Na pravou italskou pizzu margheritu proto musíte právě do Neapole. A za ochutnání stojí i vyhlášená mozzarella di bufala z buvolího mléka. Vesuv při svém výbuchu v roce 79 pohřbil mimo jiné města Pompeje, Herculaneum a Stabie, a paradoxně tak uchoval historii zakonzervovanou pro dnešní návštěvníky. Opomenout nesmíme ani »Ostrov šťastné zahálky« Capri, který si oblíbili už císař Augustus a jeho nástupce Tiberius. Od 19. století začal nový vzestup Capri jako místa vyhledávaného umělci a celebritami. Další z ostrovů, »Ostrov věčného mládí« a krásně zelený ostrov Ischia, se zase pyšní léčivými termálními prameny.

  • 2.

    Apulie

    Apulie, to je jihoitalská pohádka. Je to malebný a spíše rovinatý kraj plný olivových hájů. Oblast od pomyslné ostruhy až po podpatek »italské boty«, tedy od poloostrova Gargano až po poloostrov Salento, má jedinečný charakter. Ve městech je znát vliv mnoha kultur, které se tu po staletí mísily díky strategické poloze ve Středomoří, místní obyvatelé jsou velmi srdeční a život tu plyne svérázným italským tempem. Přístav v hlavním městě Apulie – v Bari – je dodnes velmi rušný a využívaný. Za návštěvu stojí záhadný »osmičkový« hrad Castel del Monte, který si v Apulii nechal postavit panovník Fridrich II. Štaufský. Charakteristickým znakem Apulie jsou i všudypřítomné kulaté domečky s kuželovitou střechou, tzv. trulli, které opravdu působí jako vytažené z pohádky. Největším pokladem je ovšem apulijské pobřeží dlouhé téměř 800 km. Pláže jsou tu oblázkové i písečné, kilometrové i schované mezi útesy, voda čistá a podnebí příjemné. Zkrátka ideál pro vaši dovolenou. A když ji navrch doplníte sice skromnou, ale výtečnou apulijskou kuchyní, budete nadšení. Vyzkoušet musíte třeba místní orecchiette, těstoviny připomínající uši, nebo taralli – kulaté slané suchary s různorodým kořením. Vyhlášená jsou i zdejší vína. Z měst doporučujeme barokní Lecce a »Bílé město« Ostuni.

    Castel del Monte - hrad, který dodnes vrtá hlavou mnoha myslitelům.
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    Kalábrie

    Nádherné scenerie, národní parky, hory, jeskyně, vodopády a v neposlední řadě blankytně modré moře. To je Kalábrie. Oblast se nachází na samém jihu Itálie, kde je na západní straně omývaná Tyrhénským a na východě Jónským mořem. Léta v Kalábrii jsou velmi teplá, slunná a moře má příjemnou teplotu až do listopadu, kdy Apeniny pomalu pokryje sníh. Nejjižnější část Apeninského poloostrova, špička italské boty, je krajem olivovníků, pomerančovníků a skvělého vína. V kalábrijské kuchyni se odráží řecký vliv. To dokazuje především obliba sladkostí z fíků, medu a mandlí nebo lilku. Dále se tu ve velkém konzumuje množství těstovin, vepřového masa a sýrů. Tradičním nápojem regionu je víno Cirò. Nejoblíbenějšími městy oblasti jsou Tropea a Briatico, letoviska podél Tyrhénského moře, kde strávíte pohodovou dovolenou na pláži. Chcete-li naopak pryč od lidí a více za kulturou a antickými památkami, pak musíte k moři Jónskému.

    Typická pro Kalábrie jsou města ve skalách na pláži.
    Autor: Blue Style, scom

  • 4.

    Sicílie

    Sicílie, »ostrov slunce«, který leží ve stínu sopky Etny a jehož cesty jsou obklopené nekonečnými plantážemi menších pomerančovníků, vás okamžitě nadchne svou jedinečností. Je největším italským ostrovem a zároveň i největším ostrovem Středomoří. Ostrov omývají tři moře – ze severu Tyrhénské, z jihu Středozemní a z východu Jónské. Návštěvníky láká na ostrov i hlavní město Palermo či stále aktivní sopka Etna. Každá etapa dobývání ostrova po sobě zanechala pestré kulturní dědictví, a v současnosti je tak možné po celém ostrově najít různorodé architektonické památky, jako jsou chrámy, kostely či divadla. Jedinečným znakem, který zde minulost zanechala, je typický sicilský dialekt. Značně odlišná je rovněž sicilská kuchyně, v níž na rozdíl od té pevninské převládají jídla ostřejší chuti, ryby a zelenina. Sicílie je proslulá i typickými sladkostmi, jakými jsou zmrzlina cassata a zákusky cannoli, které se plní sýrem ricotta a polévají čokoládou.

    Fotogalerie
    18 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

gepama: Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

(26. 06. 2019 11:31)

ntvpetr: ---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : 3.ly/zeny

(25. 06. 2019 11:50)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy