Stejně jako některé další oblasti na prosluněné Sicílii trápí starobylé město Sambuca veliký problém - vylidňování. Mladí lidé se stěhují do větších měst nebo na sever Itálie, populace stárne a rodí se málo dětí. Radnice nedávno přišla se svérázným receptem. Prázdné domky prodává zájemcům z celého světa za symbolickou cenu v rozmezí od asi 20 do 30 korun. No nekupte to!

Celá věc má však háček. Kromě koupě za pár korun musí nový majitel chátrající objekty rekonstruovat, což rozhodně nebude zadarmo. Na druhou stranu při astronomických cenách nemovitostí v Česku, může jít pro někoho o příležitost více než lákavou. A pokud se našinci nechce žít na Sicílii, stačí jen sledovat nabídku. S podobným řešením populační krize přišla i některá další italská města, například sardinské městečko Ollai.

„Na rozdíl od jiných měst, které si z toho jen dělají reklamu, opravdu prodáváme všechny městem vlastněné domky v ceně jedno eura,“ ujistil média sambucký starosta Giuseppe Cacioppo.

Odměnou za investici bude podle Cacioppa pobyt v ráji. Sambucu založili už staří Řekové. Místní obyvatelé se živí převážně zemědělstvím a Sambuce se často přezdívá „Obilnice Sicílie“. Kvalitní víno zde teče proudem, nemluvě o výborných sýrech, rybách a dalších produktech typických pro zdravou a chutnou středomořskou kuchyni, kterou zde pořídíte za pakatel.

Město je plné nádherných památek postavených v průběhu posledních třech tisíciletí. Nacházejí se tu řecké a římské chrámy, maurské a saracénské domečky i renesanční stavby. Je to ideální místo nejen pro odpočinek. Máte-li zájem, stačí napsat email na adresu case1euro@comune.sambucadisicilia.ag.it

Fotogalerie
16 fotografií