Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Téměř nulová viditelnost, silný vítr a nebezpečí lavin: Návštěvu Tater raději odložte, varují záchranáři

Video se připravuje ...
Autor: mav, TV JOJ - 
11. prosince 2017
20:00

Silný nárazový vítr se postaral hasičům zejména na středním a východním Slovensku o rušný nedělní večer. Na Chopku vítr dokonce řádí tak, že dosáhl síly orkánu. K tomu se přidala i mrznoucí mlha a téměř nulová dohlednost. Teplota tam klesla na -14,5 stupně Celsia.

Slovenští záchranáři varují před návštěvou hor. Do úterý má být totiž ve vyšších horských polohách mimořádně špatná povětrnostní situace. Postupně se začala zvyšovat síla větru, měli jsme tam až nějakých 100 kilometrů za hodinu a dnes to přetrvávalo,“ řekl Anton Sedlák ze Střediska lavinové prevence HZS.

Záchranáři vyzývají návštěvníky, aby si túru v těchto dnech odpustili, meteorologové tam totiž vyhlásili až třetí stupeň výstrahy před větrem. Snižuje se viditelnost, fouká silný vítr, sněží a hrozí i pád lavin. Tvoří se desky, sněhové polštáře, peřeje, takže je to dost nebezpečné. Ve Vysokých, Nízkých a Západních Tatrách máme třetí stupeň od 1500 metrů a v Malé a Velké Fatře je pro menší množství nového sněhu dvojka,“ upřesnil situaci Sedlák.

V bezpečí nejste ani na turistických stezkách. Může dojít i k pádu nějakých suchých stromů a navíc se nacházejí v lavinovém terénu.“ 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi