Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech zemřel po pádu v Tatrách: Do hor vyrazil bez kompletní výstroje

Autor: ČTK - 
30. září 2017
14:16

Český horolezec v pátek nepřežil pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom slovenská horská služba (HZS). V krátké době jde o druhého Čecha, který v nejvyšším pohoří Slovenska zemřel. Horská služba v pátek a dnes pomáhala v Tatrách také dalším českým horolezcům a turistovi.

Třiačtyřicetiletý horolezec, který neměl podle HZS kompletní výstroj, padal asi 30 metrů pravděpodobně po uvolnění kamenů. Po pádu zůstal ležet v bezvědomí. K neštěstí došlo nad Ledovým plesem ve Zlomiskové dolině.

Do akce byl nasazen vrtulník, kterému se ale kvůli oblačnosti a chybějícím údajům o přesném místě neštěstí podařilo až na druhý pokus dopravit záchranáře do blízkosti horolezce. V té době byl muž mrtvý. Ze stěny byl následně vyproštěn i spolulezec českého horolezce.

V pátek horští záchranáři pomáhali ve Vysokých Tatrách také dalšímu českému turistovi, který neutrpěl zranění, ale ve vysokohorském terénu pod horou Široká veža nedokázal sám sestoupit na turistickou stezku.

Rovněž v pátek večer HZS ve Vysokých Tatrách požádalo o pomoc pět českých horolezců, kteří sice byli bez zranění, ale nedokázali sestoupit z hory Zadný Gerlach, která se nachází blízko Gerlachovského štítu, což je nejvyšší hora na Slovensku. Kvůli nepříznivému počasí v pátek nemohl ke skupině přiletět vrtulník a horolezci přečkali noc ve vysokohorském terénu. Dnes byli vrtulníkem dopraveni do údolí. Nikdo z nich nepotřeboval ošetření.

V pondělí záchranáři našli v Tatrách tělo devětadvacetiletého českého turisty, který byl několik dnů nezvěstný. Vydal se na túru krátce předtím, než se zhoršilo počasí a napadl sníh.

Za posledních deset let se slovenské Tatry staly osudnými řadě českých turistů a horolezců. Od roku 2010 zemřely podle informací ČTK v Tatrách přibližně dvě desítky českých turistů. K nejčastějších příčinám jejich úmrtí patří pády, úmrtí pod lavinou nebo zdravotní kolapsy.

Slovenští horští záchranáři, kteří působí v několika pohořích země, loni nejčastěji pomáhali slovenským turistům. S odstupem následovali Poláci a Češi, kteří tvoří nejpočetnější zahraniční skupinu turistů na Slovensku. Záchranné akce HZS jsou zpoplatněny. Náklady spojené s těmito zásahy kryje pojištění, které nabízejí například komerční pojišťovny,

VIDEO: V Tatrách našli lidské pozůstatky, jde o turistu z Česka?


ccir ( 30. září 2017 13:38 )

A ďalších 5 Čecháčikov zostalo cez noc spať v horách! Len čo zavarili život Slovenskej horskej záchrannej službe ale aspoň teda prežili! Pokiaľ nemali zaplatenú slušnú poistku tak ten prevoz helikoptérou do Tatranskej Lomnice budú mať fajn drahý! Taktiež nemali žiadnu kompletnú výstroj!!! Klasika ... Asi je tu už zbytočné každé slovo alebo treba asi prijať opatrenie že všetkých došlých turistov z Česka je potrebné pri prechode cez hranice prechodne čipovať a úzko a nekompromisne sledovať každý ich krok až do opätovného opustenia Slovenska! Asi jediné riešenie ako zabrániť zániku českého národa ... Kedy už tí Čecháčikovia len pochopia že slovenské veľhory a vôbec Slovensko si vyžadujú rešpekt a patričnú úctu? Nech mi odpustí tá malá hŕstka Čecháčikov čo sa ich to netýka!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání