Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Českou horolezkyni (18) musel v Rakousku zachraňovat vrtulník: Při náročném výstupu jí došly síly

Českou horolezkyni (18) musel v Rakousku zachraňovat vrtulník: Při náročném výstupu jí došly síly (ilustrační foto).
Českou horolezkyni (18) musel v Rakousku zachraňovat vrtulník: Při náročném výstupu jí došly síly (ilustrační foto).  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
5. července 2017
10:49

Policejní vrtulník musel v úterý zachránit vyčerpanou českou horolezkyni, které při pokusu pokořit skalní stěnu Seewand u hornorakouského Hallstattu došly síly. Dnes o tom s odvoláním na rakouskou policii informovala agentura APA.

Osmnáctiletá Češka se na náročný výstup vydala spolu se svým o deset let starším bratrem. Odpoledne, po překonání zhruba dvou třetin výstupu, ale byla tak vyčerpaná, že nemohla dále pokračovat, proto požádala o záchranu. Vrtulník následně oba dopravil do údolí.

Stěna Seewand je označována za jednu z nejnáročnějších zajištěných horolezeckých cest v Rakousku. Takzvaná ferrata, jejíž některé úseky jsou na pětibodové škále obtížnosti hodnoceny stupni D až E, je nicméně mezi horolezci velmi vyhledávaná, a to i díky úchvatnému výhledu na Halštatské jezero.

catherin4 ( 5. července 2017 13:38 )

 d/e nie je žiadna extrémne náročná ferrata, je trochu náročnejšia, určite nie pre začiatočníkov. Leziem ich tiež, treba tam trocha silu v rukách a hlavne mať odsedák aby keď sa človek vysili si mohol oddýchnuť. A kto lezie ferraty určite nie je horolezec ale ferratista. Horolezec je niečo iné a to je ešte náročnejšie. Ja sama sa nikdy netrepem niekam keď si nie som istá či to dám, ale mnoho ľudí bohužiaľ áno, precenia sa a potom takto dopadnú

vfberan ( 5. července 2017 11:09 )

Proboha, proč tam ta mladá husička lezla? Udělala by lépe, kdyby byla doma a učila se vařit a uklízet. To se ale už u mladých žen nenosí. Doufám, že to vše zaplatí - ona a ne rodiče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání