Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Nízkých Tatrách zemřeli dva Češi: Muže (†60) a ženu (†47) zabilo vyčerpání a zima

Autor: ČTK, dce - 
26. listopadu 2017
16:55

Dvojice českých skialpinistů zahynula v Nízkých Tatrách na Slovensku. Sedmačtyřicetiletá žena a šedesátiletý muž nepřežili noc v druhém nejvyšším pohoří země, patrně podlehli následkům vyčerpání a podchlazení během špatného počasí. Informovala o tom dnes Horská záchranná služba (HZS).

Oba skialpinisté vyrazili na túru v sobotu. Jejich nehybná těla během dneška našli polští turisté na hřebenu Nízkých Tater a případ ohlásili HZS. Na místo vyrazili horští záchranáři. Oběma skialpinistům již pomoci nedokázali, jejich ostatky převezli do údolí.

V Nízkých Tatrách panují zimní podmínky, sněhová vrstva tam dosahuje do 75 centimetrů.

Podle portálu noviny.sk těla dvojice českých skialpinistů našli Poláci blízko turisty vyhledávané hory Chopok, která je druhou nejvyšší horou Nízkých Tater a pod kterou se nachází největší slovenské lyžařské středisko Jasná. Portál napsal, že žena z Prahy a muž z Pardubic vyrazili na túru z lokality Čertovica a již nedorazili na jednu z chat, byť oznámili, že tam dorazí.

Podobná neštěstí nejsou nijak výjimečná. Velkou pozornost vzbudilo v únoru 2016 úmrtí pěti českých skialpinistů u rakouského Wattenbergu nedaleko Innsbrucku, které zasypala lavina. Celkově sedm českých turistů pak zahynulo také pod lavinou v prosinci 2005 ve slovenských Roháčích. Jednomu muži se podařilo zachránit.

Dohromady pět Čechů a jednoho Slováka zavalila v květnu 2009 lavina přibližně 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkogel v Ötztalských Alpách. Záchranáři se k nim kvůli špatnému počasí dostali až další den. Mužům pod sněhem už nemohli pomoci. A letos v lednu přišli o život dva Češi pod lavinou v horském středisku Wildgerlostal u Krimmlu v rakouském Salcbursku.

europa ( 27. listopadu 2017 05:13 )

Njn, když na to nemáš, tak tam nelez. Mohli si v klidu užívat důchodu, místo toho lezou zbytečně umřít. Kdo chce kam...

ccir ( 26. listopadu 2017 22:24 )

Ale už aj keď sa vypravili do tých hôr tak tie hory jednoducho takpovediac neprovokujem svojimi nerozvážnymi postojmi ...

ccir ( 26. listopadu 2017 22:21 )

Ono sa to dá povedať tiež aj celkom tak jednoducho po slovenský; dáš pokoj, máš pokoj ...

ccir ( 26. listopadu 2017 22:16 )

Do značnej miery je to ako videnie cez ružové okuliare! Taktiež sa dá povedať že kto videl najvyššie vrchy Álp tak Sněžka mu musí byť na smiech ... Že? Porovnávať neporovnateľné je dosť časté. Nie každá krajina môže mať Alpy a nie každá krajina môže mať Tatry! Sú aj krajiny čo nemajú nič také ako Alpy či Tatry. Napr. aj také Česko ... O každých horách si treba pred ich návštevou zohnať aj patričné informácie, rešpektovať príkazy a nariadenia, používať potrebnú výstroj, nič neignorovať a mať rešpekt! Potom je jedno ako sa tie hory volajú. Teda či sa volajú Alpy alebo Tatry!!! Neznamená teda ani omylom že keď mám za sebou Alpy tak do Tatier sa budem chodiť snáď iba smiať a všetkými a všetkým iba pohŕdať a ignorovať. Výsledkom je aj tento posledný prípad!!! Predsa dynamika zmien počasia behom veľmi krátkeho času čo riadne ovplyvňuje pohyb a orientáciu funguje teda aj v tých "smiešnych" Tatrách ...

moiaza ( 26. listopadu 2017 20:30 )

Určitě to byli zkušení horolezci a zdatní sportovci. Jako všichni, kteří ve Slovenských i jiných horách zahynuli. Zároveň si uvědomuji, jaké štěstí jsem měl, že mě hory nechaly za ta léta naživu. V mém důchodovém věku už "nelámu rekordy", ale hory byly druhý můj domov. Jak v létě, tak i v zimě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání