Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nový Zéland vydal po masakru v mešitách stopku útočným zbraním. Od majitelů je vykoupí

Autor: ČTK - 
21. března 2019
06:28

Nový Zéland se po útoku na dvě mešity ve městě Christchurch rozhodl zpřísnit zákony o držení zbraní a zakázat útočné a poloautomatické pušky. Příslušné zákony by měly vejít v platnost nejpozději do 11. dubna. S odvoláním na dnešní sdělení premiérky Jacindy Ardernové o tom informovala agentura Reuters. Útok 28letého Australana, který se ve svém manifestu označil za rasistu a muslimy a imigranty za „vetřelce“, si minulý týden vyžádal 50 mrtvých. Ardernová čin označila za teroristický a již dříve oznámila, že povede ke zpřísnění zákona o držení zbraní.

„Šest dní po útoku oznamujeme zákaz poloautomatických pušek vojenského typu a útočných pušek,“ uvedla Ardernová. Zakázány mají být také součástky, se kterými lze z legálně držené zbraně vytvořit samopal a také velkokapacitní zásobníky. Všichni držitelé zakázaných zbraní je musí na základě rozhodnutí vlády v nadcházejících dvou dnech nahlásit úřadům, než je předají, píše AP.

„Naše dějiny navždy změnil 15. březen. Teď se změní i naše zákony. Oznamujeme, že jsme ve jménu všech Novozélanďanů podnikli kroky ke zpřísnění našich zákonů o držení zbraní, abychom z naší země udělali bezpečnější místo,“ řekla Ardernová na tiskové konferenci s tím, že všechny typy poloautomatických pušek, které byly použity při útoku, budou zakázány. Nová opatření mají umožnit odkoupení zakázaných zbraní od majitelů, což podle premiérky bude státní kasu stát 200 milionů novozélandských dolarů.

„Domnívám se, že převážná většina legálních držitelů zbraní na Novém Zélandu pochopí, že tyto kroky jsou v národním zájmu,“ řekla Ardernová s tím, že na farmáře se budou vztahovat přísně uplatňované výjimky kvůli regulaci škůdců.

Nový Zéland se v minulosti snažil zákony o střelných zbraních zpřísnit, vždy tomu však zabránila silná zbraňová lobby a skutečnost, že na Novém Zélandu má silnou tradici lov. Podle odhadů je v zemi s pěti miliony obyvatel zhruba 1,5 milionu střelných zbraní, nový zákaz by se podle Reuters měl vztahovat na asi 13.500 z nich.

Novozélandská policie mezitím oznámila, že všech 50 obětí útoku identifikovala. Ve většině případů šlo o uprchlíky či migranty z Pákistánu, Indie, Malajsie, Turecka, Indonésie, Somálska, Afghánistánu a Bangladéše. Dnes se podle agentury AP uskutečnilo nejméně šest dalších pohřbů obětí. Ardernová oznámila, že páteční volání k modlitbě muslimů bude celostátně vysíláno a následovat budou dvě minuty ticha za oběti. Obě mešity, které se staly dějištěm útoku, budou v pátek otevřeny a očekává se účast tisíců věřících. Po útoku byla na celém Novém Zélandu posílena bezpečnost u mešit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině