Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Střelec z mešit plánoval další útok. Muslimy na Novém Zélandu ochrání drsní motorkáři

Autor: Darina Jíchová - 
20. března 2019
15:25

Novozélandská policie oznámila, že Australan Brenton Tarrant (28), který v pátek 15. března ve městě Christchurch zaútočil na dvě mešity, Al Noor a Lightwood, a zabil 50 lidí, plánoval zřejmě i třetí útok, než ho zastavili policisté. Dnes začaly pohřby obětí masakru, podle oficiálních údajů však zatím bylo identifikováno pouze 30 z 50 zemřelých, uvedla stanice CNN. Novozélandské motorkářské gangy přislíbily tamním muslimům svou ochranu.

Policejní komisař Mike Bush oznámil, že vyšetřovatelé jsou si naprosto jistí, že pachatele zastavili na cestě k jeho třetímu cíli. „Další životy jsme zachránili,“ sdělil novinářům Bush, své prohlášení odmítl dále rozvést, nechce prý „traumatizovat lidi“.

První pohřby obětí

Dnes za přítomnosti premiérky země Jacindy Ardernové proběhly první pohřby. Stovky lidí se přišly rozloučit s Chálidem Mustafou (†44) a jeho patnáctiletým synem Hamzou. Ardernová později na tiskové konferenci dodala, že si Nový Zéland tento pátek dvouminutovým tichem připomene památku obětí z mešit.

„Lidé chtějí muslimské komunitě vyjádřit své sympatie a ukázat svou lásku a podporu,“ prohlásila premiérka. Upozornila také, že aby se Nový Zéland znovu stal tou mírumilovnou zemí, za kterou až do minulého týdne platil, budou muset otevřít debatu o rasismus a extrémismu. Ardernová rovněž pronesla, že do příštího týdne její vláda představí nový zákon pro kontrolu zbraní.

Frustrace pozůstalých

Během konference se premiérka obrátila na pozůstalé, kteří stále čekají na vydání těl svých blízkých. Uvedla, že naprosto chápe jejich frustraci i to, že podle muslimské zvyklosti má k pohřbu dojít co nejdříve. Třiadvacetiletý Mohamed Safi přišel během útoku o otce, uvítal by zvláště, kdyby věděl, jak identifikace probíhá a jak dlouho zabere.

Na Novém Zélandu začali dnes pochovávat první z padesátky obětí střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Město, kde se masakr odehrál, navštívila premiérka Jacinda Ardernová. (20.3.2019) Na Novém Zélandu začali dnes pochovávat první z padesátky obětí střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Město, kde se masakr odehrál, navštívila premiérka Jacinda Ardernová. (20.3.2019) | Reuters

„Nic nám neřekli, jen že probíhá předepsaná procedura. Islám je náboženství trpělivosti, tu ale teď dost pokoušejí,“ nechal se slyšet truchlící mladík. „Chápu, že proces je složitý a z pohledu rodin zdlouhavý, na druhou stranu musím ocenit práci policie a úřadů, dělají všechno proto, aby se to urychlilo,“ Ardernová se snažila uklidnit muslimské rodiny.

Už během včerejšího jednání parlamentu vyzvedla premiérka „neuvěřitelnou statečnost“ muslimů a policistů, kterou „během nejtemnějších dnů země“ prokázali. Ardernová se také zasadila o to, aby v médiích nefigurovaly tvář a jméno střelce, sama dokonce odmítla jeho jméno vyslovit.

Haka jako symbol úcty a zármutku

Na Novém Zélandu, zvláště pak ve městě Christchurch, panuje smutná a stísněná nálada, Novozélanďané však ukázali, že drží při sobě bez ohledu na náboženskou nebo rasovou příslušnost. Na pámátku obětí a jako výraz úcty řada skupin u mešit předvedla tradiční maorský tanec haka, jehož účelem není jen zastrašit nepřítele, původním obyvatelům sloužil i jako prostředek truchlení.

Haku zatančil také motorkářský gang Mongrel Mob, jehož členové novozélandským muslimům přislíbili ochranu. Jejich vůdčí osobnost Sonny Fatu uvedl, že budou jako stráž stát u vchodů do mešit, dodal, že vše bude probíhat v míru a tichosti. Chtějí zajistit, aby se muslimové poprvé od masakru mohli tento pátek v klidu a beze strachu pomodlit. Kontrétně by se mělo jednat hlavně o mešitu Džamia Masdžíd v Hamiltonu.

Novozélandské muslimy ochrání motorkářské gangy

„Podpoříme a ochráníme naše muslimské sestry a bratry tak dlouho, jak to bude zapotřebí,“ prohlásil Fatu. Předseda muslimské asociace Asad Mohsin gesto přijal a řekl tisku, že je třeba, aby muslimská komunita ukázala, že „nemají strach“. Následně vyzval motorkáře, aby nestáli venku, ale připojili se k věřícím uvnitř mešit.

„Nebereme je jako gangstery, vážíme si jich jako lidí a nesmírně oceňujeme, že i oni si váží nás,“ řekl Moshin. Kromě gangu Mongrel Mob svou soustrast vyjádřili také členové Black Power, Pekelných andělů a King Cobras.