Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Holčičku (4) trefily při teroru na Zélandu tři kulky. Premiérce přišlo varování

Aktualizováno -
17. března 2019
09:25
Autor: ČTK, kal - 
17. března 2019
08:55

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová potvrdila, že byla mezi lidmi, kteří obdrželi manifest útočníka na mešity v novozélandském městě Christchurch asi devět minut před začátkem útoku. Na tiskové konferenci také dnes zopakovala svůj slib, že v reakci na útok kabinet navrhne změnu zákona o zbraních. Vláda by měla jednat o detailech změn již v pondělí. V nemocnici zůstává 34 zraněných, jedna čtyřletá dívka je v kritickém stavu po zásahu nejméně třemi kulkami.

Premiérka uvedla, že na svůj pracovní e-mail dostala devět minut před útokem text manifestu, který útočník - Australan Brenton Tarrant (28) - rozeslal na 30 adres. V dokumentu ale nebylo zmíněno žádné místo činu ani odkazy, které by umožnily útokům předejít. Hned po dvou minutách byl manifest postoupen bezpečnostnímu oddělení parlamentu.

Ardernová prohlásila, že zákony o zbraních se musí změnit a změní se. Nový Zéland má méně omezení týkajících se pušek a brokovnic než mnoho jiných zemí, držení revolverů je zde kontrolováno mnohem přísněji. Premiérka však odmítla sdělit další podrobnosti, dokud je neprojedná kabinet a skupina nejvyšších zákonodárců. Vláda se kvůli regulaci držení zbraní sejde v pondělí.

Nový Zéland se v minulosti snažil zpřísnit zákony o střelných zbraních, vždy však tomu zabránila silná zbraňová lobby a skutečnost, že lov zde má silnou tradici. Podle odhadů je v zemi s pěti miliony obyvatel zhruba 1,5 milionu střelných zbraní, je zde však také nízký počet násilných trestných činů spáchaných střelnou zbraní, napsala agentura Reuters.

Austrálie v roce 1996 zpřísnila zbrojní zákon po incidentu, při němž Martin Bryant v Port Arthuru v Tasmánii postřílel útočnou puškou 35 lidí. Vlastnictví poloautomatických zbraní tam bylo prakticky zakázáno.

Islám dává na pohřeb jen 24 hodin

Úřady večer také začnou postupně vydávat těla obětí rodinám, aby je mohly pohřbít. Poslední těla by rodiny 50 obětí měly obdržet nejpozději ve středu. Islámský zákon vyžaduje, aby těla byla očištěna a pohřbena co nejdříve od smrti, obvykle do 24 hodin, upozornila agentura AP.

Policie zdůraznila, že je nutné, aby před vydáním těl byla zcela jasná příčina smrti a potvrzená identifikace oběti. Zatím existuje provizorní seznam obětí. Podle novozélandských médií jsou na něm osoby ve věku od dvou do 77 let, převážně muži. Předpokládá se, že všechny oběti jsou muslimové a pocházejí z rodin přistěhovalců.

V nemocnici zůstává 34 zraněných, jedna čtyřletá dívka je v kritickém stavu. Útočník ji zasáhl nejméně třemi kulkami.

Facebook smazal 1,5 milionu videí za 24 hodin

Sociální síť Facebook také oznámila na twitteru, že za prvních 24 hodin odstranila 1,5 milionu videí útoku, a také všechny upravené verze. Sedmnáctiminutové video natočené útočníkem z jeho perspektivy se krátce po střelbě rychle šířilo na sociálních sítích.

Policie se přiklání k tomu, že Australan Tarrant útočil sám a tři ostatní zadržení se masakru přímo nezúčastnili. Tarrant je ve vazbě a 5. dubna se koná další soudní jednání. V pondělí předstoupí před soud další muž zadržený "v souvislosti" s útokem, informoval komisař Mike Bush.

PPP150W ( 17. března 2019 18:53 )

Jemne-tem-vklouznul. Je hezké, že se vám můj text, který jsem uveřejnil 15.3.2019 ve 14:17 pod článkem: "Na zem ty zm..e. Okamžik, kdy hrdinný policista zadržel teroristu z mešity" a který likoval blackhole1, líbí natolik, že jej předáváte dál pod několika svými nicky. Ale nemyslíte, že by bylo vhodnější být originální a zveřejňovat své vlastní myšlenky a ne ty druhých?

Desterz ( 17. března 2019 10:59 )

Pokud se podíváte na video této tragické události, zjistíte možná jednu další věc: během útoku bylo přinejmenším několik chvil, kdy by se střelec dal v podstatě bez problémů eliminovat, ovšem... kdyby někdo z obětí u sebe měl palnou zbraň. No, ještě štěstí že nás chce moudrá a prozíravá EU odzbrojit, aby se ani příště případní teroristé nemuseli bát nějakého odporu a mohli si to patřičně užít... :-/

ja-stana ( 17. března 2019 09:42 )

Jemne-tam-vklouznul ( 17. března 2019 09:23 )

Pravdou je, že tahle prasečina nic neřeší Terorismus je zlo! Neschvaluji ho, ale :Jenže jak dlouho bude trvat, než vlády evropských zemí příjdou na to, že jediný problém je v tom, že jsou do Evropy pouštěni lidé, jejichž víra se absolutně neztotožňuje s evropskými hodnotami? Islám nelze rozlišovat na umírněný a radikální, protože islám jako takový je pro Muslimy dogma a cokoli se otře o jeho neochvějnost v nich vyvolává agresivní náladu. Naprosto nerozlišuji lidi podle jejich etnické příslušnosti či národnosti, ale podle toho, jak se chovají. S nikým v Evropě nejsou takové problémy, jako s Muslimy. Nevadí mi jejich víra, vadí mi jejich chování, jenže to paradoxně právě z té jejich víry vychází. A už po staletí. A společnost se stále nepoučila. Pak není divu, že se občas najde labilní jedinec, který oplácí stejnou mincí. Je tady ovšem trochu rozdíl v tom, že tenhle vrah zabíjel Muslimy ve své zemi, oni jezdí zabíjet do cizích zemí a relativně často. Rozhodně to neospravedlňuje jeho čin, ale o něčem to svědčí. Nepříjmu ani argument, že reroristické útoky jsou výsledkem americké agrese na blízkém východě, protože logické by bylo, páchat je v USA. Vzhledem k tomu, že drtivá většina islamistického teroru je provázena pokřikem Allahu Akbar, je na bíledni fakt, že jsou tyto útoky páchány ve jménu víry, která nehodlá tolerovat jakoukoli jinou. Je jim naprosto jedno koho zabijí. Důležité je, aby to byli bezvěrci a bylo jich co nejvíc. Dokud se politici ve spolupráci s armádou nepostarají o bezbečnost svých národů i za cenu represe a bez falešné solidarity a humanismu, bude teror pokračovat z obou stran. Není možné tolerovat skupinu lidí, kteří dávají jasně najevo, že se nehodlají podřídit zákonům a zvyklostem hostitele a vynucují si neustále další a další ústupky na úkor lidí, kteří je přijali a pomohli jim. Nepůvodní druhy nejsou prospěšné ani v říši flory, ani fauny. Příroda to ví, jen politikové ne.

Zobrazit celou diskusi