Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Je to můj tatínek, zůstal tam i s maminkou! Nezachránili ho, naříká dcera muže, jehož fotka se stala symbolem tragédie

Aktualizováno -
9. prosince 2019
07:00
Autor: rc - 
8. prosince 2019
10:41

Vyděšený a zmatený pohled ve tváři, deku přehozenou přes ramena, jednou rukou se drží stěny, která ještě z jeho bytu zbyla. Zírá do odhaleného prostoru, pod ním jsou desítky metrů prázdna. Starý muž se stal symbolem páteční prešovské tragédie, nyní promluvila jeho dcera. Příběh bohužel dopadl tragicky, hasiči ani muže, ani jeho manželku nedokázali zachránit. Byt několik minut po výbuchu zachvátily plameny. 

V pátek krátce po poledni se Sídlištěm III. ležícím ve slovenském Prešově ozvala ohlušující rána. V jednom z tamních paneláků vybouchl plyn. Z dvanáctiposchoďového domu zbyla jen kostra. Na místo okamžitě vyrazili hasiči, kteří se snažili z domu dostat co nejvíce lidí. Osm lidí se však už zachránit nepodařilo.

Záběry starého pána se objevily v médiích krátce po ohlušujícím výbuchu. Přední stěna paneláků úplně chyběla, jako by někdo nožem rozřízl papírovou krabici. Nevěřícně na to hleděl také obyvatel bytu v předposledním patře. Zmateně a zoufale čekal na pomoc. Ta však nepřišla. Bydlel v domě se svou manželkou, která tam zemřela s ním. „Moje máma tam určitě zůstala a můj otec byl ten na záběrech,“ uvedla pro televizi Markíza jeho dcera. Hasiči se k nim nedokázali včas dostat. Také proto, že výbuch zcela zničil schodiště, po kterém zůstala jen prázdná šachta. Plošina, kterou měli hasiči, nedosahovala nejvyšších pater, kvůli povětrnostním podmínkám nemohl být nasazen vrtulník.

Další muž se snažil před plameny zachránit skokem na balkon o patro níž, spadl dolů na zem.

V domě se nacházela i Alena, která byla doma se svým devítiletým synem. „Víc než hodinu jsme tam čekali a nikdo nepřicházel,“ popsala okamžiky naprosté hrůzy. „Seděli jsme u okna v kuchyni a čekali jsme,“ dodala. Alena se synkem však měla štěstí. Ze sutin zdemolovaného domu se dostala v pořádku. „Myslela jsem, že tam zůstaneme,“ uvedla se zlomeným hlasem s tím, že se z hrůzy, kterou se synkem zažili, bude ještě dlouho vzpamatovávat.

Štěstí měla i Bibiana, která bydlela se svým otcem v osmém patře. „Byl to moment. Nejdřív jsme cítili tlakovou vlnu, potom přišla ohlušující rána. Tušila jsem, že to vybuchl plyn, protože u našeho bloku měnili chlapi elektrické kabely a dost byl cítit zápach plynu. Nejdřív jsme se dozvěděli, že dělníci měli při výkopu poškodit plyn. No namísto toho, aby odstranili plyn, tak vyčkávali. A to je výsledek,“ uvedla pro slovenský deník Pluska Jeden Deň Bibiana s tím, že se s otcem rychle chtěli dostat ven, ale nešlo to.

 „Já jsem v prvním momentě začala hledat otce. Tak, jak jsme byli oblečení, jsme utíkali ke dveřím a tam... Zjistila jsem, že venku je namísto schodů jedna velká díra a nahoře též, byla vidět obloha,“ řekla Bibiana s tím, že s otcem měli obrovské štěstí. „My jsme měli v tom neštěstí obrovské štěstí, že jsme přežili a nebyli jsme vážně zranění. Ne každému to však bylo dopřáno. Jak jsem se brzy dozvěděla, soused z 11. poschodí už v bytě nemohl dýchat, a protože byl odříznutý od pomoci, měl údajně vyskočit z bytu. Je to strašné, byl to mladý člověk. Myslím na všechny,“ dodala.

Video  Výbuch paneláku v Prešově  - CCTV/Facebook
Video se připravuje ...

Marek Majoroš, který bydlel s manželkou Silvií v devátém poschodí, byl ve výtahu, když došlo k explozi. Ve chvíli, kdy uvízl v kabině, si myslel, že se ven nedostane. „Výtah se zavřel, pohnul se a tehdy to bouchlo,“ uvedl Marek pro Tvnoviny.sk. Zraněný se nakonec dostal z uzavřeného prostoru ven. „Na poschodí jsme byli čtyři a jednu paní jsme slyšeli křičet, potom přestala,“ popsal hrůzu Marek. „Chválabohu to pro nás skončilo šťastně, jen mi je líto sousedů,“ uvedla manželka Marka Silvia.

Video  Záběry z vnitřku prešovského paneláku  - Městští hasiči Lipany
Video se připravuje ...

V pátek se znovu narodil i pan Ján. „My jsme stáli na balkoně a křičeli jsme, aby šli nahoru,“ uvedl a dodal, že vyvázl s poraněnou hlavou. „Byla tam matka s dítětem. Naštěstí se je podařilo zachránit,“ uvedl s tím, že před čtyřiceti lety tam už zažil požár. Všechny obyvatele se ze sutin domu však zachránit nepodařilo. 

lekno ( 11. prosince 2019 17:55 )

.. trasy. No to už by sa určite s týmito veľaváženými osobami riešilo iným štýlom - v rukavičkách. Tak to býva, aj história ukazuje, že si to skoro vždy odskáču len tí na poslednom stupni - tí najchudobnejší..

lekno ( 11. prosince 2019 17:52 )

Obvinení 3 robotníci neboli pracovná sila z Ukrajiny. Boli to skúsení slovenskí odborníci s bezúhonnou povesťou a praxou. Keď niekto z nich presekol plynové potrubie vonku v zemi, ako je možné, že sa plyn dostal do bytovky, veď plynový uzáver by mal byť pred budovou a plyn by sa nemal ako nekontrolovateľne dostať zvonka do vnútra budovy. Títo pracovníci robia pred špirálovitým pretláčaním hadice pod zemou sondovanie, presne vedia, kde je hlavica, kadiaľ idú a v akej hĺbke. Nekonajú svojvoľne, plnia príkazy na základe podkladov a neurobia nič bez toho, aby to nemali presne zamerané. Keby mali v podkladoch uvedené, že je tam plynové vedenie, nešli by tadiaľ. Vlastníci inžinierských sietí vytyčujú trasy, robotníci mali k práci ich vyjadrenia. Boli trasy, projekt - celá dokumentácia v poriadku ? Prečo polícia zobrala na zodpovednosť len robotníkov, ktorí robili iba to, čo mali prikázané - podľa dokumentácie, ktorú im dodali ? Oni nie sú zodpovední za nesprávne podklady. Prečo polícia nepreverila tieto podklady, projekt výkopových prác, či súhlasí s inžinierskými sieťami, celú dokumentáciu ? Keby bol projekt v poriadku, nie je možné, aby sa títo robotníci pomýlili a presekli to potrubie, lebo postupujú vždy podľa projektu. Políciu to nezaujímalo, tá len okamžite obvinila a zavrela robotníkov - bez komplexných výsledkov hĺbkového vyšetrenia..
Neriešia fakt, že bytovka má vlastnú kotolňu, ktorá sa automaticky vypla 32 minút pred výbuchom, lebo detektor zaznamenal únik plynu. K prerazeniu plynu došlo niekoľko metrov pred bytovkou. Tak ako sa ten plyn dostal do bytovky ? Vyzerá to tak, akoby tam bol už pred prerazením plynového potrubia. Prečo políciu nezaujímajú možné ďalšie verzie ? Čítala som, že robotníkom hrozí 7 rokov väzenia, potom inde, že dokonca doživotie. Myslím si, že keby túto prácu boli donútení urobiť členovia polície či vlády - na základe podkladov, ktoré by dostali - dopadlo by to rovnako a tiež by presekli to potrubie, lebo by išli podľa vytýčenej tra

lekno ( 10. prosince 2019 18:37 )

A necháp ma tak, že si nevážim prácu hasičov. Viem, že je namáhavá a riskantná, ako i iné podobné ťažké profesie - napr. práce v podzemí. Ale štve ma to, že mali nedostatočné vybavenie. Urobili, čo mohli v rámci svojich obmedzených možností, ja to uznávam. No keby boli k dispozícii kvalitné nafukovacie vankúše a plachty - myslím si, že nemuselo umrieť toľko ľudí..

lekno ( 10. prosince 2019 18:18 )

Čítala som.. Ľudia odtiaľ hovorili, že nebol silný vietor ani také nepriaznivé počasie, aby nemohli vzlietnúť - výhovorky vedenia. Helikoptéry boli už pripravené s pilotmi k vzlietnutiu - čakali na príkaz, ktorý nedostali. Čiže vedenie im nedovolilo zasiahnúť. Myslíš, že nemohli z bezpečnej výšky nad budovou hodiť dlhé lano a snažiť sa ľudí vyťahovať ? Nafukovacie vankúše sa dajú zohnať zo zahraničia - s bezpečným doskokom do 40 m a s priemerom plochy - 9 x 9 m. Zachránili by toho dedka. Prečítaj si info z netu, a potom vypisuj. Nenadávala som. Človek napíše svoj názor, bez vulgarizmov a ty hneď, že nadávam ? Názor sa ti nepáči, tak si sa do mňa pustil/a. Myslím si, čo som napísala - požiarníci mali už dávno apelovať na vládu, aby im dala peniaze na kúpu vankúšov a plachiet, keď nemajú nič lepšie, len plošinu s dosahom do výšky 4 m. Dobre vedeli, že pracujú v meste s 12 poschodovými panelákmi. Nestarali sa o to - vedenie požiarnickej stanice v Prešove práve vyhlásilo - že nepotrebujú vo svojom vybavení mať takéto nafukovacie plochy /vaky/ - k tomu už niet čo dodať..

AliAlice ( 10. prosince 2019 09:37 )

Ta fotka toho člověka jak tam odevzdaně stojí v té ruině baráku,je velice tristní....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání