Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědectví z Prešova: Chtěla jsem odejít z bytu, místo schodů tam byla obrovská díra, říká Bibiana

Autor: shp - 
8. prosince 2019
05:00

Obyvatelé Prešova jsou stále v šoku z tragédie, která postihla místní panelák. Vybuchl v něm plyn a následně ho postihl obrovský požár. Exploze a plameny připravily o všechno zdejší obyvatelku Bibianu (43) a jejího otce Jána (74). Z tohoto svědectví se tají dech.

Video  Výbuch paneláku v Prešově  - CCTV/Facebook
Video se připravuje ...

V době tragédie byla žena se svým otcem v bytě nalézajícím se v 8. patře. „Byl to moment. Nejdřív jsme cítili tlakovou vlnu, potom přišla ohlušující rána. Tušila jsem, že to vybuchl plyn, protože u našeho bloku měnili chlapi elektrické kabely a dost byl cítit zápach plynu. Nejdřív jsme se dozvěděli, že dělníci měli při výkopu poškodit potrubí. No namísto toho, aby odstranili plyn, tak vyčkávali. A to je výsledek,“ řekla webu Pluska.sk značně rozrušená Bibiana.

Místo schodů našla díru

Jeden ze sousedů se domnívá, že v uzavřeném prostoru některých z bytů anebo v horní části chodby se nahromadil plyn a možná zazvonění nebo rozsvícení světla způsobilo jiskru a došlo k výbuchu. „Já jsem v prvním momentě začala hledat otce. Tak, jak jsme byli oblečení, jsme utíkali ke dveřím a tam... Zjistila jsem, že venku je namísto schodů jedna velká díra a nahoře též, byla vidět obloha. Vrátili jsme se do bytu. V prvním momentě jsem ani necítila strach, jakoby se mi otupily smysly. Jenže po pár minutách se v bytě nedalo dýchat, tehdy jsem procitla,“ pokračuje žena.

K sousedům vylezli na balkon

S otcem pak vyšla k sousedům na balkon. Tam se třásli zimou v lehkém oblečení. „Najednou jsme uviděli hasiče s plošinou. Nařídili nám, abychom se spustili vakem. Měla jsem obuté papuče, ale cestou jsem je ztratila. Jeden pán mi dal crocsy. Nejvíc mě trápilo, že jsem nestihla vzít léky otci, protože má problémy s tlakem. Když jsem už konečně stála pod naším panelákem a viděla tu zkázu, myslela jsem jen na to, aby se podařilo zachránit všechny sousedy. Nejdřív nás umístili v internátu, ale je možné, že nás někdo vezme k sobě,“ doufá Bibiana.

Otec skončil v nemocnici

Jejího otce hospitalizovali v Sabinově, protože měl tržnou ránu na hlavě a v prešovské nemocnici už nebylo místo. „My jsme měli v tom neštěstí obrovské štěstí, že jsme přežili a nebyli jsme vážně zranění. Ne každému to však bylo dopřáno. Jak jsem se brzy dozvěděla, soused z 11. poschodí už v bytě nemohl dýchat, a protože byl odříznutý od pomoci, měl údajně vyskočit z bytu. Je to strašné, byl to mladý člověk. Myslím na všechny,“ uzavřela smutně. Neštěstí si vyžádalo 8 mrtvých, jedna osoba ještě nebyla nalezena. V souvislosti s tragédií bylo zatčeno 6 lidí, kteří se podíleli na nedalekých výkopových pracích.

dama_s_kosou ( 8. prosince 2019 09:06 )

Kdyby poskodili pripojku venku tak se plyn asi nehromadil uvnitr na chodbe (jinak by to asi neurvalo schodiste).
Kazdopadne na zaver jsem zvedavy.

y1xcvbnm ( 8. prosince 2019 09:05 )

líbí se mi jak si Blesk udělal z Gottovy rodiny dojnou krávu a nebo z toho mají nějaký zisk??? i ony??? Nevím kdo si zaplatí 49 kč za to že si přečte o odporném Timovi jak se ku r ví po světě , jsou takoví???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání