Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Katka, Zuzana a Zdenka se utopily při záchraně psů z útulku během povodně: Osudný telefonát

Autor: shp - 
15. listopadu 2019
19:02

Dobrovolnice Katka, Zuzana a Zdenka se při velké povodni ve slovenské obci Revúca pokusily o hrdinný čin. Snažily se zachránit nebohé pejsky ze zdejšího útulku, kterým hrozila bezprostřední smrt. Bohužel při přírodním neštěstí všechny zahynuly. Co se stalo předtím, než zemřely?

Dobrovolnice Majka (34) z rožnavského útulku, kde její kolegyně pomáhaly, je zdrcená. „Hned, když jsem slyšela děsivou zprávu, jsem jim zkoušela volat, telefon nejprve vyzváněl, později byl ale už vypnutý. To u nich nebylo zvykem. Věděla jsem, že je zle,“ začala své vyprávění pro web Pluska.sk roztřeseným hlasem.

Zemřely přátelské a pracovité ženy

Na všechny tři budu vzpomínat jen v nejlepším. Katarína, i když byla pracovně velmi vytížená, trávila téměř všechny víkendy a volné dny v útulku. Zdenka k nám přišla jako dobrovolnice teprve tento rok v březnu, ale byla velmi ochotná a pracovitá,“ vzpomíná na hrdinky, které položily své životy za záchranu čtyřnožců.

Nejpřátelštější vztah jsem měla se Zuzkou. I přesto, že byla důchodkyně a měla už právo na oddych, neseděla se založenýma rukama, ale pomáhala a zachraňovala opuštěná zvířata. Budou mi velmi chybět,“ povzdechla si Majka. Z náhlé smrti kolegyně se vzpamatovávají i pedagogové ze Spojené školy internátní v Rožnavě.

Zdenka byla učitelkou

Pracovala v ní Zdenka. „Vyučovala prvňáky ve speciální ZŠ. Byla velmi milá a přátelská. Nade všechno měla ráda své dvě vlastní děti, školáky, které učila, a ve volném čase přišla i za svými miláčky do útulku,“ řekla portálu smutně její zarmoucená kolegyně.

Katka působila v Rožnavě jako pedagožka v Centru pedagogicko-psychologického poradenství a prevence. Smutek ze smrti žen panuje i na místní radnici. Ze vzkazu, který webu sdělili kompetentní lidé, běhá mráz po zádech. Naznačuje totiž, že Katka, Zuzana a Zdenka mohly ještě žít.

Při evakuaci útulku pomáhali jen dobrovolníci

Takové neštěstí by se nestalo, kdyby město Revúca a hasiči pomohli už přes den s evakuací zvířat. Nakonec bylo všechno ponecháno na dobrovolnících, a proto pejsky zachraňovali až do tmy, když řeka nabrala na prudkosti,“ prohlásili lidé z radnice.

Obětavé ženy z Rožnavy se rozhodly pomoci útulku v Revúci, když viděly prosbu o pomoc na facebooku. Neváhaly nasednout do auta a přijet pomoci. Tři zvířata naložily do auta a směřovaly do Mokré Louky pro dalšího psa. Tam už bohužel nedorazily. Jejich životy si vzala rozbouřená řeka.

V autě do bezpečí nedojely

Za branou se asi spletly a v té tmě a chaosu neodbočily směrem do města, ale opačně. V tu chvíli se tam valil obrovský proud vody a muselo je to strhnout i s autem,“ prohlásila jedna z pracovnic povodní postiženého a poničeného útulku v Revúci. I ji smrt dobrovolnic velmi zasáhla.

Nevíme, zda stačily vyskočit a jestli je voda smetla, anebo se to stalo, když byly ještě v autě. Obrovská tragédie. Zuzka byla srdcem útulku v Rožnavě. Díky ní vznikl a zejména její zásluhou se pomáhalo roky toulavým a týraným pejskům. Takový konec si nezasloužila ani ona, ani Katka se Zdenkou,“ řekla ztrápená žena.

Telefonát před smrtí

Zdenka ještě stihla před svou smrtí zavolat na tísňovou linku, kde nahlásila, že se topí. Hovor se však přerušil. Ihned se spustila pátrací akce, policisté, potápěči i hasiči si vytvořili v okolí řeky tři stanoviště, ze kterých postupně prohledávali tok řeky. Postupně pak našli těla všech tří pohřešovaných žen. Pomoci jim už ale nebylo.

baronessa ( 16. listopadu 2019 11:04 )

Život už jim nikdo nevrátí a kdo je má na svědomí, toho bude až do smrti tížit, že nepomohl včas. Aspoň kdyby jejich smrt nebyla marná a kvůli ní zodpovědní vymyslili krizový plán. Aby se to neopakovalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání