Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sousedky neměly šanci: Slyšel jsem jejich křik! líčí Ján z prešovského paneláku smrti

Autor: yks - 
9. prosince 2019
15:37

Jeden z obyvatel paneláku smrti v Prešově popsal okamžiky, které bezprostředně předcházely tragickému výbuchu, i to, co následovalo. Po katastrofě, při které Ján s dcerou zachránili jen holé životy, muži zůstalo 6 stehů na hlavě a pohmožděniny. Veškerý majetek, doklady i osobní věci, všechno pohltily plameny.

Se svým otřesným zážitkem, při kterém mu šlo doslova o život, se svěřil slovenské televizi JOJ jeden z obyvatel domu smrti v Prešově. Ján obýval 8. patro a pamatuje si chvíli, kdy ucítil zápach plynu. „Křičel jsem z balkonu, ať vypnou plyn. Řekli mi, že už se to řeší. A po několika minutách nastal výbuch,“ popsal pro zmíněnou televizi.

„Všechny skříňky popadaly na mě. Vyrazilo to dveře a schodiště spadly,“ vzpomínal Ján na explozi. On sám vyvázl podle vlastních slov se 6 stehy na hlavě a pohmožděninami. Jeho dcera, která v bytě bydlela rovněž, utrpěla popáleniny na zádech.

Společně pak čekali na balkoně na záchranu. Slyšeli křik sousedek uvězněných ve vyšších patrech. „Neměly šanci ty ženy. Jedině pomocí plošiny bylo možné je zachránit. Strašně je mi líto těch osmi lidí. Za těch 37 let jsme byli jako rodina,“ řekl zdrcený Ján pro televizi JOJ.

Video  Výbuch paneláku v Prešově  - CCTV/Facebook
Video se připravuje ...

Pro něj a pro jeho dceru záchrana naštěstí přišla včas. Měli velké štěstí, ale znamená to, že musí začínat úplně od nuly. „Všechno až po špendlík tam zůstalo. Mobily, všechny doklady, televizor, počítač, prostě všechno,“ svěřil se Ján. Nyní ho čeká běhání po úřadech. Musí si zařídit doklady, vyjednávat s bankou i s pojišťovnou.

Naštěstí myslel na nejhorší a věci si pojistil. Zmínil se také s tím, že mu teprve začíná docházet, co se vlastně stalo. „V sobotu jsem byl v šoku, ale už adrenalin ustupuje,“ poznamenal.

Video  Výbuch plynu v paneláku v Prešově  - Facebook
Video se připravuje ...

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání