Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propadák Jaromíra Soukupa: Zemanův přítel má problém, se svým hnutím nedodržel zákon

Autor: Jakub Veinlich - 
9. prosince 2019
11:05

Na obrazovce hraje premiéra a zpovídá prezidenta, v reálné politice chtěl šéf TV Barrandov Jaromír Soukup zazářit s novým hnutím. Jenže místo toho má problém. Ministerstvo vnitra navrhuje nejvyššímu správnímu soudu, aby hnutí List Jaromíra Soukupa dostalo zatím stopku. I když moderátor mnoha pořadů nejmenší komerční televize týden co týden „peskuje“ politiky, sám neuměl splnit zákonné podmínky, a tak si ho vezme na paškál celá vláda. Soukupovi to prý ale nevadí.

„Chci aktivně vstoupit do dění. Bez výmluv a prázdných řečí. Prostě dám svoji tvář, svoje jméno všanc. Úderem dnešního dne zakládám politické hnutí LIST Jaromíra Soukupa, jehož cílem je bránit české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. List Jaromíra Soukupa je nové politické hnutí, které se bude ucházet o zájem voličů,“ oznámil Jaromír Soukup velkolepě vstup do politiky v jednom ze svých mnoha pořadů ve své televizi letos 16. ledna. Jenže se to později ukázalo jen jako slova pronesená do větru.

V březnu zažádal u ministerstva vnitra o registraci svého politického hnutí, kterou získal. Nyní to ale vypadá na zbytečné úsilí. Soukupova politická kariéra, zdá se, totiž skončí dřív, než vůbec začala. Ministerstvo vnitra totiž navrhuje dát Listu prozatímní stopku.

Nedodržení zákonů

„Návrh vlády Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti hnutí List Jaromíra Soukupa,“ jmenuje se jeden z bodů programu pondělního jednání vlády.

Důvod je prý jednoduchý - Soukup si nelámal hlavu s dodržením zákonů o politických stranách a hnutích. „Důvodem je skutečnost, že hnutí neustanovilo do 6 měsíců od vzniku své orgány tak, jak to stanoví ustanovení § 6 odst. 5 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, a neučinilo tak ani dosud,“ upřesnil návrh pro vládu Blesk Zprávám mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Zákon tedy mluví jasně: „Orgány strany a hnutí musí být ustaveny nejpozději do 6 měsíců od vzniku strany a hnutí. Nejsou-li orgány v této lhůtě ustaveny, dá Ministerstvo vnitra (dále jen "ministerstvo") podnět k návrhu na pozastavení činnosti strany a hnutí.“

Krátoška zároveň ale upřesnil, že hnutí nutně nemusí zaniknout: „Ministerstvo vnitra zpracovalo návrh vlády Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti politického hnutí LIST JAROMÍRA SOUKUPA,  nikoli návrh na jeho zrušení.“ V praxi to tedy znamená, že Soukup má šanci na nápravu.

Soukup: Priority jsou teď jinde 

Jak to ale vypadá, politické ambice mediálního magnáta šly zatím stranou - sám Soukup prý chce napnout síly jinam. „Založením hnutí jsme reagovali na silnou poptávku ze strany diváků a mých fanoušků. Nicméně v současné době není pro mě tato aktivita prioritní, takže s postupem ministerstva vnitra jsem srozuměn,“ vzkázal Soukup Blesk Zprávám přes svou mluvčí Marii Opálkovou.

I když Soukup tvrdí, že je s postupem ministerstva vnitra srozuměný, na webových stránkách Listu stále láká své příznivce. „Také vás už nebaví poslouchat, co všechno „by se mělo“? Připojte se ke mně! LIST JAROMÍRA SOUKUPA nebude malovat vzdušné zámky, ale každý rok připraví konkrétní seznam věcí, které prosadí,“ slibuje Soukup na internetu.

Od letošního července je přitom v likvidaci například politické hnutí Občané.cz, ve kterém byl místopředsedou někdejší ministr financí Ivan Pilný, který ve vládě Bohuslava Sobotky nahradil odvolaného Andreje Babiše na pozici ministra financí.

XYZ3 ( 9. prosince 2019 14:15 )

Ale dobrý člověk asi neví, že píše chybně...

XYZ3 ( 9. prosince 2019 14:12 )

Když někam píšu, tak si to po sobě přečtu, ale napsat několik pravopisných chyb v jedné větě mi připadá ubohé. Je mi jedno, zda to je Čech, ale když neumím základy pravopisu, tak se asi nebudu chlubit svým názorem v písemné podobě...

XYZ3 ( 9. prosince 2019 13:43 )

Dobrý člověče, nauč se češtinu. Nebo raději nic nepiš...Omluvilo by Tě snad jenom to, kdybys nebyl Čech...

XYZ3 ( 9. prosince 2019 12:35 )

Na diskusní pořady zásadně nekoukám, ale Soukup se Zemanem a Ovečkinem mně vytáčí už jen v představě rádoby diskuse. Asi ten názor není nestranný, ale můj...

dama_s_kosou ( 9. prosince 2019 12:13 )

WC Barrandov, kde nejzajimavejsi je asi reklama, je jen pro silne povahy.
To muze sledovat bud uplne dement nebo clovek ktery ztratil ovladac a nemuze se dostat k zasuvce.
Jeho Tyden s prezidenetem je takova klasicka hodinka nenavisti a Show kasparka Ovcacka je uz jen takova genderove vyvazena tresnicka na dortu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa