Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Soukup už není moderátor,“ dává mu košem ODS. A poslanci proberou peníze ČT

Autor: simao, ČTK - 
22. ledna 2019
18:34

Politici z nejsilnější opoziční strany ODS již nebudou chodit do pořadů Jaromíra Soukupa. Uvedla to mluvčí Jana Havelková s tím, že Soukup dle nich již není moderátorem, ale politickým soupeřem. Politologové vedle toho řeší, komu by nové hnutí LJS mohlo ubrat voliče. Sněmovna by se pak v příštím týdnu měla zabývat jinou z televizí - veřejnoprávní ČT a zprávami o jejím hospodaření. Na pořad aktuální schůze to protlačila pro změnu ČSSD.

„Zástupci ODS do pořadů Jaromíra Soukupa chodit nebudou. Pan Soukup už není moderátor, ale politický soupeř. Proto nedává smysl mu asistovat a pomáhat v kampani,“ vzkázala dnes na Twitteru Havelková. Moderátor a majitel TV Barrandov v minulém týdnu oznámil založení nového politického hnutí List Jaromíra Soukupa (LJS).

Soukupův vstup do politiky založením politického subjektu podle předsedy RRTV (Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) Ivana Krejčího automaticky neznamená, že se dostává do střetu zájmů, i když je majitel televize a moderátor několika pořadů včetně politických. „Tato situace není ani v rozporu se zákonem o vysílání či s licencí,“ řekl ČTK.

Poslanci budou řešit peníze pro ČT

V souvislosti s televizním děním pak zaujala nyní i jiná novinka. Na plénu Poslanecké sněmovny by se měly řešit peníze pro Českou televizi. Právě mj. Soukup platí za kritika povinných koncesionářských poplatků.

„Na můj návrh byly konečně na pořad schůze Poslanecké sněmovny zařazeny zprávy o činnosti a hospodaření České televize za roky 2016 a 2017. Jednat se o nich bude příští čtvrtek. Každý poslanec bude mít šanci ukázat, zda stojí za nezávislostí veřejnoprávních médií,“ vzkázal dnes poslanec ČSSD Petr Dolínek. Vedle toho se však dá očekávat i otevření prostoru právě pro kritiky dění kolem ČT, mezi které patří např. SPD, ale i poslanci z jiných stran.

Šéf ČT Dvořák: Soukup vychází politikům vstříc

Právě Soukup se loni pustil do ostré přestřelky s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem a ostře kritizoval hospodaření ČT. „ČT je v nejlepším ekonomickém stavu za posledních 10 let,“ reagoval tehdy Dvořák pro Blesk v průběhu televizní války. 

„Já si myslím, že televize Barrandov funguje zcela proti liteře zákona. Zákon říká, že nejenom veřejnoprávní, ale i komerční média musí dodržovat zásady objektivity a vyváženosti a já tam tu vyváženost vůbec nevidím,“ komentoval Dvořák vysílání Soukupovy televize. 

A k tomu, že někteří politici k Soukupovi chodí často a bez problémů, Dvořák dodal: „To, že si někteří politici vybrali zrovna tento způsob prezentování? Možná proto, že jim vychází vstříc, že se nesnaží informovat diváky vyváženě, ale že působí trochu jako propaganda.“  

Již úterní vysílání Barrandova se tak obejde bez zástupce ODS. Do studia však vyrazí jiní - tradiční host Tomio Okamura (SPD), ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) či poslanci Petr Třešňák (Piráti) a Jaroslav Foldyna (ČSSD), kterým tak Soukupova „propaganda“ nevadí.

Komu Soukup ubere voliče?

V souvislosti se založením LJS se však začalo řešit nyní i to, komu by Jaromír Soukup mohl reálně ubrat voliče. „Docela mne fascinuje, jak se začalo říkat, že Soukup ubere voliče pouze SPD, KSČM, ČSSD a ANO. Osobně myslím, že po SPD jsou druhými nejohroženějšími právě voliči Václava Klause ml. a spol.,“ uvedl na Twitteru Tomáš Prouza, do loňského roku člen ČSSD, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti a v současnosti prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Na tom, že by Soukup mohl přebrat voliče levicovým stranám, SPD a ANO, se však shodli i politologové, které oslovila ČTK. Cílit bude podle nich i na sympatizanty prezidenta Miloše Zemana. V celostátních volbách moc šancí na úspěch nemá, volby do Evropského parlamentu by mu mohly vyhovovat, míní politologové. Oslovení politici si nemyslí, že by je Soukupovo hnutí ve volbách výrazněji ohrozilo.

Hnutí jednoho muže

„Už jen název napovídá, že to bude hnutí jednoho muže postavené zcela na jeho osobě. Tudíž potřebuje volby, které jsou k tomu jako stvořené. Takové jsou v České republice v zásadě jen jedny, volby do Evropského parlamentu,“ řekl ČTK politolog Ladislav Mrklas z CEVRO Institutu v Praze.

Podobně koncipovaným subjektům takové volby vyhovují, protože je v nich malá účast a mandáty se rozdělují celostátně, což umocňuje sílu lídra strany, poznamenal Petr Kaniok z brněnské Masarykovy univerzity. Volby do Evropského parlamentu se v Česku letos uskuteční 24. a 25. května. Před pěti lety je doprovázela rekordně slabá volební účast, k urnám přišlo jen 18,2 procenta oprávněných českých voličů. Zatím není jisté, zda bude hnutí v květnu kandidovat.

Získá migrující voliče?

Šance Soukupova hnutí mohou vzrůst, pokud by se zapojilo do širšího uskupení, míní Josef Mlejnek z katedry politologie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dílčí úspěch LJS nevylučuje Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze, pomoci Soukupovi mohou mimo jiné přízeň jeho médií, vlastnictví reklamní a marketingové agentury či agentury pro výzkum veřejného mínění. „A i vzhledem k dobrým vztahům s SPOZ či SPD tak může docházet i k vytváření společných kandidátních listin či nominaci společných kandidátů,“ napsal ČTK.

„Úspěšnost LJS bude závislá na tom, jak moc a jak dlouho budou voliči strany typu SPD, SPOZ či ANO považovat za relevantní reprezentanty anti-establishmentu,“ poznamenal Just. Podle Mlejnka může Soukupovo hnutí získat takové voliče ANO, kteří k němu „poslední dobou podle průzkumů ,migrovali' právě od SPD, KSČM, ČSSD“.

Video  Soukupova aféra? S kamarádkou Brožové! Simona pro Katku pracovala…  - Markéta Reinischová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Hamáček: Nejvíc jsou ohrožení kolegové z SPD

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček se nedomnívá, že by LJS mohlo být pro jeho stranu konkurencí. „Asi nejvíc ohroženi by se měli cítit kolegové z SPD,“ řekl.

Podle poslance Jana Farského (STAN) je možné, že by hnutí ve volbách do EP zvýšilo volební účast přivedením nových voličů. „Je velice vtipné, když na své vlastní televizi, která, jak sám prohlašuje, má hodnotu miliardy, vyhlásí boj s oligarchy, do názvu strany si dá své jméno,“ poznamenal.

Úspěch LJS neočekávají ani Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Mikuláš Peksa (Piráti). Soukup se kolem politiky angažoval už dřív, v minulosti pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a později financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do EP.

Nezadat ( 28. ledna 2019 11:24 )

Postřelené svi.ně piští strachem o poslední voliče.

bjuno ( 23. ledna 2019 19:03 )

A koho zajímá posluhovač ODS - nějaký Dvořák? ČT je jednostranná televize posluhující ODS a jednostranně komentující - ve prospěch jedinné politické (spíše zkorumpované strany), my občané platíme ČT - nikoliv Barrandov, a Barrandov je soukromá objektivní televize a každý má možnost v tomto státě si buď naladit, nebo nenaladit jakoukoliv televizi, proto já osobně ČT nesleduji, stačí mi se podívat na skladnu proramů a pořadů a děkuji nechci, abych se díval (na z prominutím ostatním) ***a Moravce který má plnou hubu demokracie a přitom pořád mele to samé a jednostranné komentáře pro ODS, neměl by se tímto někdo zabývat? Proč veřejnoprávní televize placená z koncesionářských poplatků informuje jednostranně? Další věc je hospodaření ČT - to už tady bylo jak je nehospodárné a jak nechce zveřejňovat podrobnosti o svém hospodaření. Pan Dvořák neuměl ukočírovat ani Pražskou veřejnou dopravu a tak ho "uklidili" na lepší flek...

strejda777 ( 23. ledna 2019 16:36 )

No nevím, zlatokopka asi je, ale dyť ten chlap je zadlužený až po uši......

prasatkopepicek ( 23. ledna 2019 14:52 )

koukam je to tu sama duta kedlubna jaromira soukupa. kolik poradu mas, tolikrat jsi soukup. a tenhle pan je setsakra velky soukup

janhu ( 23. ledna 2019 13:31 )

a Moravec kuřbuřt mafiány z ods,top09 Pospíšla moderátorem být může ?? ODS je zločinecká organizace ODS je čistě zločinecká organizace s tajnými konty z rozkrádaček v zahraničí, Fiala překládal texty Bernda Possellta se sudetoněmeckého landsmančaftu ,prosazovala americkou okupační základnu a prosadila církevní tunel stamiliard do rukou katolické církve kolaborantů s nacisty ODS = rekordní rozkrádačky, fotovoltaika, BAKALA ,agent stb ŠTĚTINA , stbácká vláda Tošovského ODs, KDU , rekordní zvyšování daní dph zvýšili z 5% na 19% , tunel privatizace ,vytunelování důchodového účtu, vytunelování investičnách fondů ,zadlužení desítek bank 250 mld, škrcení ekonomiky, rekordní zadlužení země, prožrání rezevních fondů, převedení placení daní ze bohatých na střední třídu a chudé, zvýšení výpočtu důchodů nemocencké, mateřské vysokopříjmovým snížení všem ostatním , zavádění nových daní jako povodnová, ekologicka, daně z receptu, daně z lůžka v nemocnicic, daně z vyšetření u lékaře atd..... v normální zemi by většina členů ODS seděla za zlodějiny, korupci, organizovaný zločin a ti nejčistší z nic za krácení daní a spolupachatelství ,ods hrob09 Kalousek nasekal rekordní dluhy 677 mld https://beletris.cz/spisovatelske-listy/stanislav-hudsky/ktery-ministr-financi-nejvic-zadluzil-cr/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa