Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Očití svědci popsali děsivou scénu po výbuchu v Prešově: Muž (†40) se zřítil z 12. patra!

Autor: yks - 
9. prosince 2019
11:53

Minuty ubíhaly a vrcholil zoufalý závod hasičů s časem. Po výbuchu plynu a zhroucení schodiště v prešovském paneláku obyvatelé vyšších pater domu čekali na záchranu a plameny byly blíž a blíž. Na čtyři desítky jich mělo štěstí a hasiči pro ně přišli včas. Pro jiné ale bylo již pozdě. Tragédie, ke které došlo v předvánočním čase, současně zburcovala mezilidskou solidaritu. Lidé mezi sebou na pomoc obětem postiženým touto tragédií vybrali už miliony korun!

Páteční obrovský výbuch, který zdevastoval věžák ve slovenském Prešově, si vyžádal mnoho obětí z řad nájemníků. Některé zabila samotná exploze, další zahynuli během následného požáru vinou ohně či kouře a na jiné čekala tragická smrt při marném pokusu dostat se z dosahu smrtícího živlu a uniknout svépomocí plamennému peklu.

Hasiči to měli těžké

Bojovníci s požáry na místo nemohli projet, kvůli automobilům zaparkovaným v ulicích. Také jejich odklízení u domu si vyžádalo drahocenné minuty, které pro mnohé mohly znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Zřícení schodiště, za které možná mohla hasiči kritizovaná přestavba domu, znemožnilo rychlou evakuaci obyvatel. Původní plán záchranářů evakuovat obyvatele touto cestou se po uhašení požáru u vchodu ukázal být nereálný.

Ředitel hasičů Prešovského kraje Ján Goliaš řekl médiím: „Řeknu natvrdo, že s přestavbou celého bytového domu v roce 2017 hasiči nesouhlasili. Byly tam porušeny některé předpisy. Právě to mohlo způsobit pád schodiště.“

Evakuace byla krajně komplikovaná

Hasiči se nemohli dostat dovnitř ani přes nestabilní střechu a s ohledem na situaci na místě a na mrznoucí déšť nemohli povolat ani vrtulníky. Jediným východiskem pro desítky lidí uvězněných v planoucím domě tak byla evakuace okny či balkony. Vysokozdvižné plošiny ale musely také přijet z jiných okresů. Čas plynul a lidé umírali.

Svědci popsali tragické okamžiky, které od prvních okamžiků sledovali z protějších domů i ze země v okolí neštěstí.

Video  Výbuch paneláku v Prešově  - CCTV/Facebook
Video se připravuje ...

Pro některé už bylo pozdě 

Bez pomoci se ocitl starý pán, jehož fotografie na zdemolovaném balkoně domu se stala symbolem tragédie. Jeho dcera později potvrdila, že v domě zahynula také její maminka. 

Smutný osud čekal také na 40letého muže, obyvatele 12. patra, který se zoufale snažil uniknout před zuřícím živlem. „V bytě už nemohl dýchat. Vyšel na balkon. Byl odříznutý od pomoci. Snažil se dostat do nižšího poschodí. Ale neudržel se na zábradlí a spadl,“ popisuje očité svědectví místních slovenský portál Plus Jeden Deň. Jeho pád zachytilo i video. To však bylo na žádost slovenské policie staženo.

Lidé vybrali miliony!

Nejen na Slovensku zatím pokračuje vlna solidarity s oběťmi neštěstí. Dobrovolníci z facebookové skupiny Pomozme lidem z vybuchlého bytového domu v Prešově uveřejnili aktuální bilanci sbírek na pomoc obětem. Na účet města Prešova dorazilo v přepočtu více než 1 300 000 korun. Televize JOJ ohlásila, že za pomoci dárcovských esemesek vybrala již v přepočtu bezmála 8 700 000 korun. Jediný oficiální účet pro pomoc obětem zůstává nezměněn.

Číslo transparentního účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229 Variabilní symbol: 6122019

Video  Noční záběry z poničeného paneláku v Prešově  - Policie SR
Video se připravuje ...

Judita Kertiscakova ( 10. prosince 2019 10:19 )

Len by som opravila redakciu, vyzbierali sme už vyše 1,4 mil EUR, to je vyše 40 mil. korún

Bara41 ( 9. prosince 2019 18:25 )

Jakože hasičské auto pojede po střechách osobáků zaparkovaných podél chodníku? Když se mezi ty stojící auta na obou stranách prostě hasiči nenarvou, tak musí ručně auta zvedat a dát je stranou.

dylina ( 9. prosince 2019 18:24 )

Vyšetřovatelé měli v okolí budovy zajistit malý bagr, terénní auto a vrtnou soupravu, kterou měli dělníci při práci používat.
Že by stopa?

Bara41 ( 9. prosince 2019 18:21 )

Na plachtu by se netrefil, ale spíš by zabil ještě hasiče, když by na něj skočil. Dneska už se ani používat nesmí. Jsou nafukovací "matrace" Což ovšem neřeší tento případ. Co bylo vidět na predmetnem videu, tak si chudák dal při pádu i několikrát do hlavy o spodnější balkony.

Pavol Buvala ( 9. prosince 2019 17:36 )

Mas uplnu pravdu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání