Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prešovská katastrofa hrozí čtvrtině českých paneláků, varuje expert. A zmínil bizarní opravy

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
10. prosince 2019
05:40

Podobná katastrofa, jakou způsobil výbuch plynu v prešovském paneláku, hrozí zřejmě i v Česku. Takových domů je totiž u nás nejméně 25 procent z celého bytového fondu, řekl v pondělí v Epicentru Blesku statik Jan Bořek. Dodal, že panelák v Prešově, který poničila exploze v pátek kolem poledne a zemřelo při ní osm lidí, by se měl zbourat. Také popsal, jaké bizarní rekonstrukce v panelových domech zažil.

Expert souhlasí se slovenskými kolegy, že by se dvanáctipatrový panelový dům, který v pátek poničila mohutná exploze plynu, měl celý zbourat. „Jednoznačně. Kdybyste se tam šel podívat, tak tam jsou větší průhyby, nevratné. Jestli tam bylo PVC, tak tam hořelo PVC a v tom je chlor,“ řekl s tím, že při styku s chladnějším prostředím pak může vznikat nebezpečná kyselina chlorovodíková.

I podle hasičského experta Václava Kratochvíla jsou konstrukce domu vlivem vysokých teplot silně poškozené. „Ten dům prošel účinky požáru, namáháním, po dobu delší, než je projektovaná doba požární odolnosti,“ vysvětlil Kratochvíl. Podle dostupných záběrů popsal také explozi, kterou pravděpodobně způsobil únik plynu. Na něj upozorňovali obyvatelé domu krátce předtím.

Hasičský expert na výbuchy Václav Kratochvíl a statik Jan Bořek (zleva) byli hosty pořadu Epicentrum 9. 12. 2019. Hasičský expert na výbuchy Václav Kratochvíl a statik Jan Bořek (zleva) byli hosty pořadu Epicentrum 9. 12. 2019. | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Plyn zřejmě unikl ve větším množství, což bylo paradoxně možná štěstí, než kdyby ho byla menší koncentrace. „Je to tak asi, jako když vám jde moc paliva do motoru. Ten motor nesprávně pracuje a on se dusí. Tady je to obdobně,“ popsal princip Kratochvíl. Menší množství plynu ve vnitřních prostorech domu by tak způsobilo pravděpodobně daleko větší škody a mělo i rozsáhlejší následky na zdraví a životech lidí.

Výbuch plynu a následný požár v pátek po poledni zničil vrchní patra dvanáctiposchoďového panelového domu na sídlišti v Prešově. Osm lidí tragédii nepřežilo, desítky dalších se zranily. Slovenští hasiči uvedli, že s rekonstrukcí domu roku 2017 nesouhlasili, porušila prý některé předpisy. Slovenští statici se domnívají, že dům se bude muset kompletně zbourat, protože jeho statika je silně narušená.

Chvíle bezprostředně po tragédii zachytila televize Markíza. Chvíle bezprostředně po tragédii zachytila televize Markíza. | Reprofoto TV Markíza

S „nadivoko“ provedenými rekonstrukcemi panelových domů se statik Jan Bořek občas setkává. „Stalo se mi, že elektrikáři přesekali v nadpraží schodiště v panelovém domě výztuž, aby tam do toho schovali krabici od pojistek,“ popsal neuvěřitelný zásah do statiky Bořek.

Lidé podle jeho slov také často přetěžují nosnost domu, například když si do bytu instalují příliš velkou vanu. „Kdyby si tam někdo chtěl udělat bazén, tak nemůže a určitě si tam nemůže udělat pískoviště. Už jsem to taky viděl,“ vzpomínal statik.

Záchranné složky zveřejnily šokující fotografie z epicentra prešovské tragédie. Záchranné složky zveřejnily šokující fotografie z epicentra prešovské tragédie. | Policie SR

Hasičský odborník Václav Kratochvíl si netroufá říct, jak dlouho bude trvat vyšetřování. „Rozhodně to budou týdny, spíš měsíce,“ předpověděl Kratochvíl.

Teď bude velmi důležité, aby vyšetřovatelé co nejdůkladněji zaznamenali všechna data a stopy, a to hlavně ještě předtím, než se cokoliv na domě bude bourat, rozebírat nebo rekonstruovat. „Aby mohli co nejpřesněji stanovit příčinu, průběh a také odpovědnost za to, co se stalo,“ dodal expert hasičů.

Na celý rozhovor s oběma experty se můžete podívat zde:

Video  Statik Bořek k výbuchu v Prešově: Panelák zbourat, je poškozený mechanicky, tepelně i chemicky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

dobryclovek ( 10. prosince 2019 14:24 )

ještě jsem neviděl že by luza uředníku stavebního uřadu někdy kontrolovala co se děje když majitel předěláva byt!! vše formalita a pak se divý!

gejzovic ( 10. prosince 2019 12:48 )

konntroluje vubec nekdo upravy v panelaku nekdy mi pripada ze si s nosnym zdivem nelamou hlavu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa