Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v čekárně: Rámy u nemocnic? Nereálné, odmítá ministr. Lékař je pro neprůstřelné sklo

Aktualizováno -
11. prosince 2019
09:44
Autor: ČTK, simao - 
11. prosince 2019
08:14

Není zřejmě možné zabránit tomu, aby někdo vnesl do nemocnice zbraň, prohlídky při vstupu do zdravotnických zařízení nejsou reálné. Důležité je proškolit personál na podobné situace. Novinářům to dnes v Ostravě řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V čekárně na poliklinice ostravské fakultní nemocnice v úterý dvaačtyřicetiletý muž z Opavska zastřelil šest lidí a tři zranil, jedna žena je ve velmi kritickém stavu. Policie střelce vypátrala, před jejím zásahem se ale sám zastřelil.

„Nedokážu si představit, a teď jsme to i diskutovali s policií, že by tady byly umístěny nějaké rámy a rentgeny a každý by byl prohlížen, jeho osobní věci, při vstupu,“ řekl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Do Ostravy dorazil v úterý večer. V nemocnicích a poliklinikách je podle něj obrovský provoz, a navíc je těchto zařízení hodně.

„Nedokážu si představit, že bychom mohli zamezit tomu, že někdo zkrátka vnese zbraň do toho areálu, protože nemocnice ještě navíc má celou řadu vchodů. Reálně myslím si, že musíme udělat maximum pro to, abychom připravili nemocnice na takové situace, aby byl proškolený personál,“ řekl Vojtěch.

Video  Krajský šéf záchranářů Roman Gřegoř ke střelbě 
Video se připravuje ...

Pacienti jsou podle Vojtěcha registrováni i objednáváni na vyšetření, do zdravotnických zařízení však nechodí jenom pacienti. „Chodí tam veřejnost, jejich příbuzní, to znamená, museli bychom registrovat každého jednotlivého člověka, což v takovém provozu z mého pohledu není reálné,“ míní ministr.

Věří, že úterní obrovská tragédie je spíš ojedinělá. „Musí vést k nějakému proškolení personálu a podobně, ale nikoli k omezení vstupu do těchto zařízení,“ řekl Vojtěch.

Připomněl, že vláda loni schválila program ochrany takzvaných měkkých cílů, jako jsou například nemocnice, na který bylo vyčleněno 96 milionů korun. Fakultní nemocnice v Ostravě z programu čerpala 1,2 milionu korun. „Peníze jsou využívány na vytvoření krizových plánů, proškolení personálu, jak v takových případech postupovat,“ řekl ministr.

Vojtěch vysvětloval na síti, proč do Ostravy přijel až večer. „Stále tomu nemohu uvěřit. Rodinám obětí se během okamžiku změnil život. Sdílím jejich bolest. Chtěl bych jim z celého srdce vyjádřit upřímnou soustrast. Ve chvíli, kdy se událost stala, jsem byl na zahraniční cestě mimo ČR. Okamžitě jsem zrušil celý program a sedl do letadla, abych se co nejdříve dostal do Ostravy. Mezitím na Ministerstvu zdravotnictví zasedl krizový štáb, který jsem na dálku svolal,“ uvedl ministr.

Lékař Válek: Co neprůstřelné sklo?

Ministr děkoval nejen záchranářům, policii i sloužícím zdravotníkům, ale i pacientům jak vypjatou a nečekanou situaci v nemocnici zvládli.

„Na místě byly po celý den speciální týmy psychologů, které poskytly psychosociální podporu jak zdravotníkům, tak pacientům a všem, kteří byli v nemocnici v době incidentu. Musí být otřeseni. Pokud by bylo potřeba, jsme připraveni pomoci se zajištěním dalších psychologů,“ vzkázal Vojtěch.

Přesto čelil opoziční kritice. Poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09) totiž na twitteru uvedl: „Obrovská tragédie! Bohužel, ministr, místo, aby se inspiroval ve Vídni, kde jsou běžně na urgentních příjmech neprůstřelná skla a dohled ostrahy nebo Policie, tvrdí, že situace nemá řešení. Bezpečnost pacientů a zdravotníků je snad bezpředmětná?“

Vojtěch s tím nesouhlasí. Uvedl totiž, že od roku 2018 jeho resort systematicky pracuje na posílení bezpečnosti v českých nemocnicích.

To ministr obrany Lubomír Metnar, který v úterý odletěl na pracovní cestu do USA, řekl ČTK, že policejní zásahový tým do Ostravy přepravily armádní vrtulníky Mi-171. „Ověřili jsme si, že ta spolupráce funguje,“ poznamenal. Armáda je podle něj podle dohody s policií připravena kdykoli do 30 minut přepravu zásahového komanda zajistit.

Video  Ošetřovatelka z FN Ostrava o vražedném útoku: Museli jsme se zabarikádovat!  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

qmurq ( 11. prosince 2019 15:57 )

A co byl ministr zdravotnictví Vojtěch v Saúdské Arábii včera vyjednávat?? To by mě taky zajímalo.

qmurq ( 11. prosince 2019 15:29 )

jjusinka se skrývá u Novotného jako "backora" , to jí sluší.

qmurq ( 11. prosince 2019 15:25 )

twl
Čekám na jjusu s omluvou , včera mě napadla za zprávu že mezi obětmi byli bachaři. Řvala "LŹEŠ to by Babiš věděl",pin-da jedna. Dokonce teď o tiskovce nahlásili skoro tři, jeden byl bejvalej.

qmurq ( 11. prosince 2019 15:20 )

sorgedoktor:Jdou díky mrzáckým platům, ani jim to nejde mít za zlé. Levné ukrajince nabíráme rádi, Babiš si TO pochvaluje. Máme tu na jednoho z Ukrajiny štěstí, přerve se odborně i za tu vejslužku, za to afganistánská machna je pohroma špitálu, prej ji vykopnou. Hlavně že si vláda zvedla zase platy.

murQ ( 11. prosince 2019 15:00 )

.. a pacouškové u vchodu ke galoším neprůstřelnou vestu a přilbu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa