Obvodní soud pro Prahu 10 tentokrát rozhodoval na neobvyklém místě, přímo ve vinohradské nemocnici, kde k hrůznému činu došlo. Muž, který v pátek střílel, se totiž léčil na tamním hematologickém oddělení. Teď půjde do vazby, sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. „Existuje obava, že by mohl opakovat jednání, pro které je vedeno trestní řízení,“ zdůvodnila s tím, že obviněný spolupracuje. Policejní eskorta ho převeze do pankrácké věznice, kde je k dispozici i nemocniční péče. „Stížnost jsme si v současné době nepodali,“ řekl médiím před vinohradskou nemocnicí právní zástupce střelce Martin Hádek.

Vyjádření mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungové:

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Tonda Tran

Muž se k útoku rozhodl v pátek pozdě večer. Jednoho z postřelených pacientů, 65letého muže, museli zdravotníci resuscitovat a převézt do jiné nemocnice, kde svůj boj o život bohužel prohrál. Prostě se léčil, a když už to vypadalo, že nemoc překonal a onkologická léčba byla úspěšná, tak byl zavražděn,“ prozradil České televizi syn zavražděného. 

Pacient, který vyvázl s lehčím zraněním, měl při incidentu štěstí, neboť útočník střílel pod takovým úhlem, že se střela odrazila od lebky. Je ve stabilizovaném stavu. Střelec, který je vážně nemocný, zůstal pod dohledem policie na hematologickém oddělení.

Přesný motiv jeho činu není znám, protože odmítl vypovídat. Policie se k případu nechtěla příliš vyjadřovat. „Případ šetří kriminalisté. Pachatel se dopustil trestného činu vraždy na dvou a více osobách, z toho v jednom případě ve stadiu pokusu. Hrozí mu až dvacet let vězení či výjimečný trest,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Svědectví z místa činu

Jednu z uklízeček, která v nemocnici v době incidentu pracovala, v sobotu zastihl Nedělní Blesk. „Byla jsem zrovna na jiném oddělení, řekli nám, že nemáme vycházet. Nevěděla jsem, co se děje,“ popsala. Poté přešla na hematologické oddělení. „Tam právě přiváželi jednoho postřeleného z ARO. Byli svoláni lékaři a sestry a po odchodu ze směny jsme museli ukazovat, s jakými věcmi odcházíme,“ uzavřela uklízečka, jež si nepřála být jmenována.
Fotogalerie
23 fotografií