Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vrah popravoval v čekárně: Masakru v Ostravě nešlo zabránit, míní bezpečnostní expert

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
11. prosince 2019
05:15

Osamělý střelec řádil ve Fakultní nemocnici Ostrava. Dvaačtyřicetiletý muž v čekárně traumatologické ambulance beze slova náhle zastřelil šest pacientů a další tři zranil. Podle bezpečnostního poradce a někdejšího šéfa Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora tragédii nešlo předejít ani zabránit. Promluvil i o bezpečnostních opatřeních v českých nemocnicích.

„Neznám jedinou nemocnici, která by měla rám, která by měla někoho, kdo by takový rám kontroloval, či kontroloval pacienty, jejich tašky, kapsy, jestli něco nevnáší,“ řekl Šándor. Dodal, že by bylo velmi obtížné to zajistit, protože do nemocnic vchází denně obrovské množství lidí.

Podle něj si možná většina lidí říkala, že to, o čem slýcháme denně nebo týdně v USA, se u nás stát nemůže. „Ono se to stalo dneska u nás a já pevně věřím, že to nebude mít nějakého dramatického následování, ale přesto bychom měli být opatrní,“ prohlásil.

Takzvané osamělé tiché střelce je podle Šándora velmi těžké, nebo přímo nemožné, dopředu identifikovat. Nepůsobí většinou v žádné organizaci, nemají politické ani jiné požadavky. „Prostě je tu jenom pocit se někomu pomstít, v tomto případě masovým způsobem, který se odehrál po mém soudu velmi rychle,“ vysvětlil odborník.

Dvaačtyřicetiletý Ctirad V. střílel z české samonabíjecí pistole ČZ vz. 75, která je jednou z nejrozšířenějších na světě. Měl ji nelegálně. „Mezi lidmi jsou nelegálně držené zbraně, protože nevěřím, že po těch dvou zbraňových amnestiích došlo ke kýženému stavu,“ varoval Šándor.

O motivu, proč útočník připravil o život šest nevinných lidí, nechce odborník na bezpečnost spekulovat. „Asi se zbraní uměl zacházet. Mně to připomínalo spíš takovou popravu,“ myslí si bývalý šéf vojenských zpravodajců.

Ochránit nemocnice před takovými ataky je podle něj velmi obtížné, ale určitá opatření se udělat dají. „Nebudou nám fungovat čtyři, pět vchodů, které nikdo nehlídá. Budeme mít skutečně bezpečnostní agenturu, která nezaměstnává lidi staré, nemocné,“ vypočítává.

„Nesmí to být prodloužená ruka České správy sociálního zabezpečení. Musíme mít bezpečnostní agentury, které skutečně zaměstnávají především muže, kteří něco zmohou, když se stane problém,“ určitě je dobré mít i vnitřní zásahovou jednotku, která je schopná velmi rychle na základě jasného signálu zafungovat na místě problému.

Celý záznam rozhovoru s Andorem Šándorem můžete shlédnout zde:

Video  Epicentrum - Andor Šándor  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prudentiacz ( 11. prosince 2019 14:28 )

Šándor to komentuje pouze z hlediska bezpečnosti, ale tohle se dříve nedělo tak často. Jednak byl silný socializující tlak, druhak bylo méně neúplných rodin. Čím více neúplných rodin, tím více budete potřebovat psychologů. Kde jsou?

obessenalucerne ( 11. prosince 2019 10:02 )

Vraždění pacientů těsně před vyhlášenou demonstrací proti soudruhu Babišovi zvyšuje soudruhu estébákovi Babišovi preference. Proč tak složitě hledají motiv vraždění? A samozřejmě se nesměl dostat živý před soud. Kdoví, co by ještě vykecal.

dama_s_kosou ( 11. prosince 2019 09:54 )

Takze za to muze pobocka ostravske kavarny?
Lidi jako ty by meli byt pod permanentnim lekarskym dohledem. Z takovych jako ty se stavaji schyzofreni magori jako byl tenhle.

mamlas ( 11. prosince 2019 07:40 )

Vy jste zralej na Chocholouška. Píšete úplně z cesty, měl byste na to brát prášky!

zlymikes ( 11. prosince 2019 06:05 )

Nešlo zabránit? Ale šlo omezit . Štvaní vůči Babišovi, vládě i prezidentovi ze strany tzv. demokratické opozice i fašizující se š***k "Chvilek pro nepokoje".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa