Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemana odchod Kněžínka zabolel. „Nebojí se,“ tvrdí o Benešové a čeká „průvan“

Autor: for, ČTK - 
25. dubna 2019
21:55

Prezidenta Miloše Zemana zabolelo, že mu končící ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) neohlásil demisi s předstihem. Častá výměna ministrů mu ale nevadí. Řekl to na televizi Barrandov. O nové ministryni, která se má úřadu zhostit 30. dubna, mluvil v dobrém. Podle něj se Marie Benešová nebojí a s ohlédnutím na její pracovitost očekává mnohačetný audit. Na otázku, jestli se neobává vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše, odpověděl, že by to byla ztráta času.

O bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové, která je i jeho poradkyní, mluvil prezident jen v superlativech. „Znám ji dlouhá léta a vždycky to byla žena, která se nebojí. Nebála se justiční mafie, ani (tehdejšího ministra spravedlnosti) Pavla Němce. Dostávala se do střetu s vysokými funkcionáři,“ řekl Zeman v pořadu na televizi Barrandov. Připomněl tak kauzu, ve které Benešová poprvé použila termín justiční mafie, když v roce 2007 v pozici státní zástupkyně obvinila Němce, že v pozici ministra spravedlnosti ovlivňuje citlivé kauzy. „Ukázalo se, že měla pravdu,“ dodal Zeman a očekává v rámci její pracovitosti mnohačetný audit. 

Marie Benešová usedne na post ministryně poté, co podal nečekanou demisi Jan Kněžínek (ANO). „Nebylo to kolegiální a zabolelo mě, bylo mi to opravdu líto, že mi demisi nenahlásil dřív,“ řekl prezident a dodal, že mu už třetí výměna ministrů nevadí. „Já sám jsem vyměnil osm různých ministrů.“

Marie Benešová (65, ministryně spravedlnosti) „A co já s tím? Je to smutné, je to tragické.“ Marie Benešová (65, ministryně spravedlnosti) „A co já s tím? Je to smutné, je to tragické.“ | Archiv Blesku

Výměna ministrů rovněž vyvolala rozbušku u opozice, která žádá, aby Babišův kabinet znovu požádal o vyslovení důvěry Sněmovnu. To by podle prezidenta byla ztráta času. „S tímto pokusem je spojena dlouhá diskuze. Najednou mají všichni potřebu něco říkat před kamerami a takových poslanců je dost. Místo času, který mohl být věnován zákonům, by tak akorát ztráceli čas,“ řekl Zeman.

Restituce Zeman podepíše

Zeman také potvrdil, že podpisem stvrdí novelu zavádějící zdanění peněžitých náhrad pro církve za majetek nevydaný v restitucích. Návrh komunistů na zdanění náhrad od státu pro církve schválila v úterý Sněmovna. Poslanci přehlasovali veto senátorů, kteří označovali zdanění náhrad za protiústavní. Církevní restituce, včetně náhrad, mají pomoci církvím vrátit či vynahradit majetek zabavený státem za totality.

„Ano, já jsem to předem oznámil a nechci nikoho překvapovat,“ odpověděl prezident v televizi na otázku, zda zdanění podepíše. Církve by nově musely podle návrhu zahrnovat státní náhrady do zdanitelných příjmů. Stát by mohl podle KSČM získat zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím na náhradách majetku ročně vyplácí.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi začal platit 1. ledna 2013. Počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Zákon také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se tak postupně snižují až na nulu v roce 2030.

 

hradnihulnat ( 25. dubna 2019 22:05 )

Já tam našel tvoji starou, víš o tom?

khpetr ( 25. dubna 2019 22:03 )

--_Najděte nah zeny ve vašem městě zde : til.pw/nahe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa