Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pospíšil šije do Babiše: Mezinárodní ostuda. A na Benešovou se chystá křik v ulicích

Autor: for, ČTK - 
20. dubna 2019
13:00

Kauza Čapí hnízdo nabírá kurz směrem k soudu, ale premiér Andrej Babiš (ANO) zůstává pevně ve své pozici. Dál má věc za politický proces a pro Mladou frontu Dnes uvedl, že nerezignuje ani v případě obžaloby. Takový přístup dostal do varu šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila, který scénář s obviněným premiérem označil za „mezinárodní ostudu“. Proti Babišovi dlouhodobě vystupuje i spolek Milion chvilek pro demokracii, kterému není, ve shodě s opozicí, po chuti chystané jmenování Marie Benešové do čela justice. Obávají se, že se jedná o Babišovu snahu zamést Čapí hnízdo pod koberec dosazováním „svých koní“ a svolali do Prahy protest na 29. dubna. 

„Nerezignoval bych, protože od začátku tvrdím, že je to politický proces. Že kdybych nebyl v politice, tak nikdo o Čapím hnízdě neslyšel. Na mě stále organizují nějaké aféry, které se někdo snaží tvořit z minulosti, je to 12 let stará věc,“ řekl premiér pro MF Dnes.

Za „absolutní skandál“ pak považuje, že je v kauze obviněná i jeho rodina. Mimo něj totiž čelí stíhání jeho žena Monika, švagr Martin Herodes i dcera Adriana Bobeková. „Je to neuvěřitelná prasárna,“ dodal.

Pospíšil: Sledujeme destrukci politické kultury

Reakce na Babišovo „nerezignování“ na sebe nenechaly dlouho čekat. Mezi prvními se vyjádřil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Jestli bude mít ČR obžalovaného premiéra, bude o mezinárodní ostuda, která v naší zemi nemá obdoby. Je smutné, že se tohoto politického cirkusu účastní i ČSSD. V přímém přenosu sledujeme destrukci české politické kultury,“ napsal na Twitter.

Andrej Babiš je nyní trestně stíhán a hrozí mu až deset let vězení, kdyby se rozhodlo ve prospěch žalující strany. Vyšetřován je kvůli údajnému dotačnímu podvodu s 50 miliony pro Čapí hnízdo od Evropské unie.

Premiérova kauza rezonuje i v souvislosti s nastupující ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která má k 30. dubnu vystřídat ve funkci Jana Kněžínka (za ANO). Kritici, mezi které patří i Pospíšil, Babišovi předhazují načasování výměny ministrů: přišla zrovna ve chvíli, kdy policie předala případ Čapího hnízda po třech letech žalobcům.

Benešová je současnou poradkyní Miloše Zemana Benešová je současnou poradkyní Miloše Zemana | Tomáš Vrbenský

Benešová: Čistky nebudou. Je to nesmyslná hysterie

„Je krajně nešťastné, že novou ministryní spravedlnosti se stala Marie Benešová, která je zároveň poradkyní Miloše Zemana. Justiční systém v naší zemi se tak dostává do kompletního područí proruského prezidenta a jemu zavázeného stíhaného premiéra,“ zmínil Pospíšil.

Obavy, že byla Benešová zvolena jen jako nástroj Babiše i Zemana, mají také lidé ze spolku Milion chvilek pro demokracii. Jen den před jmenováním nové ministryně naplánovali pochod Prahou z Hradčanského náměstí. A demonstraci na Staroměstském náměstí v Praze 29. dubna v podvečerních hodinách.

„Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu,“ napsali organizátoři. „Nechceme Benešovou. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,“ připojili.

Ovlivnění Hradem ale Babiš důrazně popřel. „Vídali jsme se s Benešovou u pana prezidenta, roli v její cestě do vlády ale Zeman nemá,“ řekl premiér. Pravdou navíc je, že Kněžínek rezignoval sám.

„Popírám čistky ve státním zastupitelství, to je prostě hysterie naprosto nesmyslná," řekla nynější poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Mnohem důležitější je podle ní zlepšit boj s korupcí, protože nás velmi kritizuje protikorupční skupina Rady Evropy, která řeší možné úplatky v politice a justici.

Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, nemá asi Babiše příliš v lásce. Jeho "nerezignování" v případě obžalování za dotační podvod bere jako mezinárodní ostudu. Jiří Pospíšil, předseda TOP 09, nemá asi Babiše příliš v lásce. Jeho "nerezignování" v případě obžalování za dotační podvod bere jako mezinárodní ostudu. | Blesk

Milion chvilek nicméně uveřejnilo i seznam věcí, proč je podle nich Benešová nepřijatelná. Kromě samotného postu poradkyně prezidenta jim vadí především fakt, že by Benešová získala pod kontrolu Čapí hnízdo, vyšteřování údajných manipulacích zakázek v Lánech nebo i možnost předkládání kandidátů na post soudce.

Spolek Milion chvilek vznikl v roce 2017 poté, co Andrej Babiš po uveřejnění studentské výzvy Chvilka pro Andreje nevyslyšel žádost studentů a odmítl osobní setkání, které nebude za zavřenými dveřmi.

Cílem spolku byla původně masivní kampaň, která chtěla za 100 dní sesbírat milion podpisů žádající rezignaci premiéra. Nová demonstrace neproběhne podle organizátorů pouze v Praze. „V neděli otevřeme registraci pro všechny obce, které se budou chtít do protestů zapojit. Informace budou na webových a facebookových stránkách,“ píšou organizátoři.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pseudodemokracie ( 17. června 2019 09:21 )

Kdepak máme parazita a špínu pedofilni z Blesku?, toho co krade nicky a píše pak za ně své vymyšlené zblitky hodné tupeho psychopata v diskusích ?

Ocicko ( 28. května 2019 21:43 )

Hnusnej Pospíšil si může šít tak akorát zástěrku pro sebe a svého teplého bratra, místo aby šil do premiéra. Co dokázal debil jeden "vystudovaný právník" v Plzni. Gayové mi nevadí, ale proč dáváte stále prostor tomuhle hnusákovi, dělá se mi z něj špatně.Je tak nechutný a ty křivárny a prasárny mu koukají z očí. Fuj, neopřel bych si o něj ani vidle, jak se ho štítím.

luder ( 23. dubna 2019 10:14 )

Nějak se jim toho Babiše nedaří zlikvidovat?, Citadela, Vytahují starou kauzu víc než deset let z dob, kdy Babiš ani netušil, že bude premiérem a staví to tak, za vydatné pomoci zaprodaných novinářů, že to vyznívá, jako když to provedl v době svého premiérování. Je to jasná politická objednávka, ve které vydatně figuruje bývalý ministr Chovanec. Je to hnus a špína, která má ublížit celé Babišově rodině, neboť vědí, jak mu na ní záleži. A směšné, že nejvíc tady řve Topol? Sám zloděj a korupčník, ale s tím rozdílem, že to bylo v době jeho premiérování. Je mi z té sebranky na zvracení. Škoda, že ti lumpové nešli hned zavřít za to, co této zemi udělali. Já stojím za svým pracovitým premiérem, který mi dal naději, že v této zemi se také dá časem žít dobře a proto mu zase dám svůj hlas.

luder ( 23. dubna 2019 09:28 )

Čapí hnízdo za 50 milionů je zločin a co Náklady transformace 1991-2004 577 500 000 000 Kč Nucená správa IPB 200 000 000 000 Kč Chemapol 16 900 000 000 Kč Knižní velkoobchod Praha 21 000 000 Kč Anex Cirrus, Kalouskovy padáky 150 000 000 Kč Modernizace tanku T72 13 000 000 000 Kč Kasárna na náměstí Republiky - penále pro stát 400 000 000 Kč Lehké topné oleje, LTO 100 000 000 000 Kč Promopro, Vondra 938 000 000 Kč OpenCard 800 000 000 Kč Zelená Praha 250 000 000 Kč Bezdrátová Praha 390 000 000 Kč Praha Olympijská 70 000 000 Kč Nova, arbitráž s CME 10 000 000 000 Kč Kauza Český dům, nevýhodné pronájmy 26 000 000 Kč Diag Human, arbitráž, zabavení majetku 13 000 000 000 Kč Mostecká uhelná 3 200 000 000 Kč OKD, nevýhodný prodej firmy 5 700 000 000 Kč OKD, následné tunelování 80 000 000 000 Kč Gross, akcie, byty 300 000 000 Kč Tak co, jde o Čapí Hnízdo ???

hejhej ( 22. dubna 2019 19:35 )

Do obsazování funkci může opozice akorát blbě žvanit, nejlépe ale držet hubu. Jmenování není jejich záležitostí. Mezinárodní ostudu dělají právě udavači, což jsou především piráti a demožumpa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa