Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš morálně ustojí i obžalobu za Čapí hnízdo. V ANO řekli, jak je to možné

Autor: Jan Kálal - 
20. dubna 2019
16:30

Když politik ANO čelí obžalobě, musí složit veřejné funkce a z hnutí odejít. Nařizují to interní pravidla hnutí, jenže na premiéra Andreje Babiše budou i v případě podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo krátká. Blesk Zprávám to potvrdili místopředsedové ANO: šéf Sněmovny Radek Vondráček a ministr životního prostředí Richard Brabec. Klíčový článek morálního kodexu ANO změkčil sněm před dvěma lety. Původně se vztahoval už rovnou na ty, u kterých je zahájeno trestní stíhání.

„Reprezentant, proti němuž je podána obžaloba pro úmyslný trestný čin nebo nedbalostní trestný čin spáchaný v souvislosti a ve spojení s výkonem veřejné funkce, neprodleně rezignuje na volený mandát, na svou funkci ve hnutí a na členství ve hnutí,“ zní článek X morálního kodexu reprezentanta politického hnutí ANO 2011. Ještě na začátku roku 2017, předtím, než si na Babiše došlápla policie, byl výrazně tvrdší. Stejný postup nařizoval už v případě zahájení trestního stíhání.

Jak to jde dohromady s aktuálním vyjádřením Andreje Babiše pro MF Dnes, podle kterého ani v případě podání obžaloby rezignovat nemíní? Velmi dobře, jak pro Blesk Zprávy uvedli šéf Sněmovny Vondráček a ministr Brabec. Kdo by čekal, že premiér v případě své obžaloby složí funkci předsedy vlády, vzdá se křesla šéfa ANO a rovnou z hnutí vystoupí, plete se.

„Kodex platí a prohlášení premiéra s ním v konfliktu není,“ zmínil Brabec a Vondráček rozvedl, co hraje v premiérův prospěch. „Jedná se o 12 let starou záležitost před vstupem Andreje Babiše do politiky,“ uvedl předseda Sněmovny. A řekl, proč před dvěma lety přišla změna: „Kodex se neměnil kvůli premiérovi, ale kvůli kolegovi Růžičkovi. A když si jej nyní přečtete, uvidíte, že prohlášení není s jeho současným zněním v rozporu.“

Pavel Růžička je nynějším poslancem ANO, ale byl také zastupitelem v Postoloprtech na Lounsku. Právě za své tamější působení čelil společně s dalšími devíti kolegy obžalobě, že městské kase způsobil škodu více než půl milionu korun při údajně nevýhodném prodeji obecního domu. Jenže revizní posudek následně uvedl, že Růžička a další zastupitelé naopak městu ještě pomohli vydělat.

Premiérovi hrozí až deset let vězení

Předchozí přísná dikce článku X morálního kodexu by se sice vztahovala i na Babiše, jeho trestní stíhání nicméně začalo až poté, co delegáti sněmu v roce 2017 tuto pasáž „zjemnili“.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Policie tento týden předala kauzu Čapí hnízdo žalobcům a právě oni rozhodnou, jestli poženou českého premiéra v případě údajné zpronevěry 50 milionů z eurofondů k soudu. Vedle Babiše, kterému hrozí až deset let vězení, čelí stíhání jeho žena Monika, švagr Martin Herodes i dcera Adriana Bobeková. Babiš, který vytrvale odmítá jakékoli své pochybení, to má za „prasárnu“.

Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Stíhání premiérova syna Andreje vyloučila policie koncem března k vlastnímu řízení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 23. dubna 2019 10:17 )

Nějak se jim toho Babiše nedaří zlikvidovat?, Citadela, Vytahují starou kauzu víc než deset let z dob, kdy Babiš ani netušil, že bude premiérem a staví to tak, za vydatné pomoci zaprodaných novinářů, že to vyznívá, jako když to provedl v době svého premiérování. Je to jasná politická objednávka, ve které vydatně figuruje bývalý ministr Chovanec. Je to hnus a špína, která má ublížit celé Babišově rodině, neboť vědí, jak mu na ní záleži. A směšné, že nejvíc tady řve Topol? Sám zloděj a korupčník, ale s tím rozdílem, že to bylo v době jeho premiérování. Je mi z té sebranky na zvracení. Škoda, že ti lumpové nešli hned zavřít za to, co této zemi udělali. Já stojím za svým pracovitým premiérem, který mi dal naději, že v této zemi se také dá časem žít dobře a proto mu zase dám svůj hlas.

petr12 ( 22. dubna 2019 17:19 )

anonym1 kolik měříš taková jsi pí.a!!!

marmat ( 21. dubna 2019 19:51 )

JE TO JEDEN - možná redaktor...koupený ajťák, zde hlavní trollí nick zdenekk-s klony: turbina, jakokobliha, anonym01,tomik007...NIC jiného, než nadávky neznají Slkovo diskuze neznají...netuší,co TO má být!?prostě TO "diskutování" nepoužívají.

John Morrison ( 21. dubna 2019 17:59 )

luder znamená v němčině,*** nebo ku.va to tě dobře vystihuje. Babišův zaprodanče.

John Morrison ( 21. dubna 2019 17:52 )

petře12 jedno musím uznat,jsi velmi sebekritický a velmi dobře jsi vystihl sebe,svůj mizerný charakter s svojí rodinu. JM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa