Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na lidská práva dohlédne exministryně. Válková zůstane i ve Sněmovně

Aktualizováno -
25. dubna 2019
16:40
Autor: ČTK - 
25. dubna 2019
15:44

Novou vládní zmocněnkyní pro lidská práva by se od 1. května měla stát bývalá ministryně spravedlnosti a nynější poslankyně za ANO Helena Válková. Do funkce ji navrhl premiér Andrej Babiš (ANO). O jmenování má v pondělí jednat vláda, která zmocněnce či zmocněnkyni jmenuje. Zjistila to ČTK. Válková informaci potvrdila.

Post vládního zmocněnce loni v červnu obnovil první Babišův kabinet. Do funkce pak jmenoval tehdejší náměstkyni úřadu vlády pro lidská práva Martinu Štěpánkovou. Ta se rozhodla ke konci března z pozice odejít. Post zmocněnce měly už dřívější vlády. Poprvé vznikl v roce 1998. Před Válkovou úřad zastávalo pět mužů a dvě ženy. Některé kabinety pak měly ministryni či ministra pro lidská práva.

Předsedkyně sněmovního petičního výboru Válková ČTK řekla, že se náplň funkce kryje s její činností ve Sněmovně. „Pan premiér mě požádal, abych mu pomohla, protože si to stáhnul pod sebe, a věcí, které se z toho generují, je hodně. On ví, že to tady v Poslanecké sněmovně dělám, tak si asi myslí, že to nedělám špatně,“ uvedla Válková.

Ve Sněmovně chce dál zůstat. „(Zmocněnec) není člen vlády, takže to není v kolizi s výkonem mandátu. Pokud je třeba pomoci vládě, tak ráda pomůžu,“ dodala. V případě jmenování by se Válková chtěla věnovat problematice práv dětí a seniorů, rovnosti žen a mužů, národnostním menšinám a sociálnímu začleňování. Součástí zmocněncovy agendy jsou pak i práva postižených, rovné šance pro všechny či problematika neziskových organizací. Dosud pod zmocněnkyni spadá i vládní agentura pro sociální začleňování. Válková by se pak měla stát také místopředsedkyní příslušných vládních rad, jimž předsedá premiér.

Vládní agentura pro sociální začleňování se ale k začátku příštího roku přesune z úřadu vlády na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Součástí vládní sekce lidských práv, kterou bývalá zmocněnkyně a náměstkyně Štěpánková řídila, je vedle agentury odbor lidských práv a ochrany menšin a odbor rovnosti žen a mužů. I ten by se mohl podle informací ČTK přemístit. V minulosti už byl na ministerstvu práce. Pod vládní lidskoprávní sekci spadají vládní rady pro lidská práva, národnostní menšiny, záležitosti romské menšiny, rovnost žen a mužů a neziskové organizace či výbor pro zdravotně postižené.

Tiskový odbor Strakovy akademie ČTK už dřív přesunutí agentury potvrdil. Podle něj se tak naplňuje dlouhodobý záměr přičlenit odborné agendy pod jednotlivé resorty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 26. dubna 2019 12:12 )

nenadávej chytré paní profesorce! Válkové!! Ta kromě jiného tvrdila, že Češi se měli za protektorátu docela dobře ; Válková zřejmě nezaregistrovala těch skoro 400 tisíc Čechů, kteří zahynuli v koncentračních táborech, na nucených pracích v Německu v protonacistickém odboji Zapoměla též na Vyhlazení Lidic, Ležáků a dalších českých obcí hitlerovskými okupanty Copak Babiš někoho jiného z Hnutí ANO na tuto funkci?

mandat ( 26. dubna 2019 09:02 )

A kdo bude dohlizet na lidska prava nas Evropanu ???????????????????????????????????????????????????????

petr12 ( 25. dubna 2019 17:37 )

kohokoliv jen ne tu jeblou Džamilu ona je vrchol humusu!

hradnisamohonka ( 25. dubna 2019 17:11 )

Varhola vypadá o hodně lépe a není hloupý jako nána Válková.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa