Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman přijal na Hradě Duku: Od kardinála dostal vánočku. Jsou staré spory zažehnány?

Autor: Tomáš Vašek - 
12. prosince 2019
17:54

Ve čtvrtek přivítal prezident Miloš Zeman na Pražském hradě kardinála Dominika Duku. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka spolu dvojice přátelsky pohovořila a kardinál prezidenta navíc tradičně obdaroval vánočkou. 

„Adventní čas, doba setkávání. Kardinál Dominik Duka tradičně navštívil pana prezidenta na Pražském hradě, aby spolu v době radostného očekávání Vánoc přátelsky pohovořili. Nechyběla další tradice, vánočka od českých pekařů pro pana prezidenta,“ uvedl ve čtvrtek na twitteru Jiří Ovčáček. 

Křehké vztahy prezidenta a kardinála

Spojenecký vztah Duky se Zemanem je víceméně stabilní, přesto nepřekvapí, že v minulosti prošel několika turbulencemi. Jednu z nich znamenala i prezidentova nepřítomnost na slavnostním uctění památky kardinála Josefa Berana v dubnu 2018.

Místo ní se totiž Zeman rozhodl zúčastnit sjezdu KSČM v Nymburce. Dominik Duka za to hlavu státu během slavnostní bohoslužby ve Svatovítském chrámu otevřeně zkritizoval. 

Miloš Zeman Dukovi poté přes média vzkázal, že „panu kardinálovi není vůbec nic do toho, jaký má prezident republiky program“. 

Podruhé mu podobně jasný vzkaz poslal stejný rok v září. Na TV Barrandov se prezident vyjádřil v tom smyslu, že se začal klonit ke zdanění církevních restitucí. I přesto, že poměrně neobvyklou ideu zdanění finančních náhrad nakonec ze stolu shodil Ústavní soud, Duka se mohl opět přesvědčit o svéhlavosti prezidenta, který na loajalitu „hraje“, jen pokud se mu to hodí.

Kardinálovi v tu chvíli nebyly platné ani návštěvy narozenin kancléře Mynáře, ani lánská mše „za Zemana a vlast“ v listopadu 2015.

Kardinál Duka sloužil mši. Pomodlil se za prezidenta Zemana a jeho zdraví, ale i za oběti teroru v Paříži a Mali. Kardinál Duka sloužil mši. Pomodlil se za prezidenta Zemana a jeho zdraví, ale i za oběti teroru v Paříži a Mali. | Foto Blesk - Petr Novotný

Vše odpuštěno

Po minulém kritickém roku se vztah obou představitelů vrátil do „starých kolejí“.

Už v březnu Duka spolu s ostatními – včetně tehdy už kontroverzně vnímaného „bosse“ ČSBS Jaroslava Vodičky – oslavil na Hradě Zemanových šest let ve funkci hlavy státu. A kardinál na prezidenta nezapomněl ani u příležitosti jeho 75. narozenin a spolu s dalšími grantulanty mu k „půlkulatinám“ spořádaně popřál.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama_s_kosou ( 12. prosince 2019 19:12 )

Od kardinala dostal vanockou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa