Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Čekal jsem, kdy se to stane,“ říká o masakru hejtman. Babiš zděšen, Čaputová smutní, Duka se modlí

Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2019
17:36

Masakr v Ostravě pohnul i mnohými politiky. Přímo do nemocnice se vydali vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), kterého později doplnil i premiér Andrej Babiš (ANO), jenž zrušil svou cestu do Estonska a vydal se letecky na východ republiky. Babiš tam promluvil i o sirénách, které se za oběti rozezní 17. prosince. A o finanční pomoci pozůstalým, kdy čeká i uspořádání veřejné sbírky. Ozývají se i další. Včetně prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové.

Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli dění v Ostravě zrušil cestu do Estonska. A vyrazil právě do Ostravy. Na vojenském letišti v Praze Kbelích předtím Babiš k případu uvedl: „Já jsem právě mluvil s ředitelem nemocnice a potvrdil mi, že byl pacientem nemocnice. Uvidíme, všechno se teď prověřuje. Probíhají identifikace obětí atd.“

Vedle toho však prozradil i to, že měl Ctirad V. jet z nemocnice na Opavsko za svou matkou. „Je pravda, že spolupracovala s policií jeho matka, on v podstatě přišel domů a oznámil, že zastřelil lidi a že se jde zastřelit,“ tvrdil Babiš. 

„Máme informace, že komunikoval s rodinou, ale takto konkrétní bych už nemohl být. Jel na Opavsko, kde potom došlo i k záchytu toho člověka,“ uvedl ve tři odpoledne ve vysílání ČT ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Do Ostravy přijel ještě před Babišem vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), aby vyslechl a následně na tiskovce podal prvotní informace. Děkoval rychlému zásahu policistů.

Čaputová kondolovala, Zeman se bál o syna

Do Česka kondolovala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „S hlubokým zármutkem jsem přijala zprávu o tragické a nesmyslné střelbě útočníka v nemocnici v Ostravě. Jménem občanů Slovenské republiky i jménem svým jsem vyjádřila soustrast prezidentovi Zemanovi, rodinám a blízkým obětí a zraněným přeji brzké uzdravení,“ napsala na twitteru.

Na tragédii v čekárně traumatologické ordinace reagoval Zeman, jehož syn David pracuje právě pro ostravskou nemocnici, skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. I český prezident vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým.

„′Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,′ uvedl pan prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovuje pan prezident velké poděkování,“ vzkázal Ovčáček.

Video  Pachatel střelby v Ostravě je po smrti: Hamáček prozradil, co se odehrálo!  - chm
Video se připravuje ...

Babiš očekává veřejnou sbírku

Babiš a Hamáček vystoupili v úterý odpoledne na tiskovce před nemocnicí, kde Babiš oznámil uctění památky obětí - 17. prosince se rozezní sirény napříč Českem. Vláda, kraj a město budou řešit i příspěvek rodinám. Měl by činit 300 tisíc.

„Předpokládám, že bude i veřejná sbírka. Toto je částka, kterou přispěje vláda, kraj a město. My jsme se takhle domluvili, ale předpokládám, že naši lidé samozřejmě vyjádří svoji podporu pozůstalým nějakou sbírkou ještě, kde budou moci přispět občané,“ podotkl Babiš.

A na twitteru následně uvedl: „Poslechl jsem si od krizového štábu v ostravské nemocnici celý ten šílený příběh. Motiv policie zjišťuje. Nikdo nechápe, proč byl útočník tak nelítostný. Shodli jsme se, že k uctění památky obětí se v úterý 17. 12. rozezní sirény. Usnesení přijmeme na příštím jednání vlády.“

Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) na tiskovce po masakru v ostravské nemocnici (10. 12. 2019) Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) na tiskovce po masakru v ostravské nemocnici (10. 12. 2019) | Reprofoto ČT24

Hejtman Vondrák: Čekal jsem, kdy se to stane

V Ostravě nechybí ani hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). „Určitě je to tragické. Upřímně řečeno, spíše jsem čekal, kdy se něco takového stane,“ uvedl v ČT. „To myslíte vážně?“ divil se moderátor Jakub Železný.

„Bohužel, ta doba, ta globální situace, tomu strašně nahrává, takže já jsem se spíš obával, kdy to nastane,“ vysvětloval Vondrák. „V celé té tragédii mohu potvrdit, že součinnost policie, našich záchranářů a samozřejmě hasičů z hlediska logistiky byla skutečně špičková, protože první vyhlášení bylo v 7:19 a v 10:11 byl ten největší problém vyřešen, byl nalezen mrtev onen střelec. Nezbývá, než být na takové situace připraven,“ pokračoval.

Vidí v tom však jeden problém. Na podobné tragédie se zcela připravit a stoprocentně je vyloučit nelze. „Takové instituce jako jsou nemocnice, jako jsou univerzity, nemůžete jednoduše ochránit před někým takovým, jako je aktivní střelec. Ta cesta jde pouze tím způsobem, že máte připravený záchranný systém, ale také tím, že máte připravené lidi. Aby věděli, co v těch krizových situacích dělat,“ varoval.

O tom, kdo je pachatel, měli prý v krizovém štábu informaci takřka okamžitě. Označil to za „exces, který se nedá předvídat“, ale lze vyřešit. 

Video  Primátor Ostravy Tomáš Macura se vyjadřuje k tragické střelbě ve FN Ostravy.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Pomodlil se i Duka

„Modlím se za oběti střelby v Ostravě a za jejich rodiny! Udělejme ve společnosti vše pro to, aby se taková neštěstí neopakovala! Děkuji všem, kteří pomáhají a také chrání,“ uvedl na twitteru kardinál Dominik Duka.

Video  Šéf moravskoslezské policie Tomáš Kužel informuje o tragické střelbě ve FN Ostrava, při které zemřelo šest lidí.  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenekksevratiI ( 11. prosince 2019 07:40 )

Protože to se ještě socky nechovaly jako howada.

meksiko ( 10. prosince 2019 21:37 )

Sklapni primitive! Máš to tam jasně vysvětleno, můžeš se přidat. Rejpat umíš, tak ukaž kolik dáš ty !!! A ten tvůj Minář !!

meksiko ( 10. prosince 2019 21:35 )

Je to tak. Naprosto otevřeně vybízejí k násilí, zabíjení, podívej se co říká Lang z Jesenice a Novotný z řeporyj. Kdo nejde s nima toho by podřízli, těší se jak vychcípají důchodci, urážejí atd...
Jen rozdělují společniost, vyvolávají nesváry, asi by nejraději chtěli obč. válku. Aby pak z celkového zmaru mohli profitovat, jak už to tak po bojích chodí...
Historie se začíná zase opakovat.

Omasta ( 10. prosince 2019 20:49 )

Já to vnímám také, že ten Mymář vyvolává v lidech nespokojenost smyšlenkama. A novináři taky vzbuzují vc lidech pocity beznaděje. Nic neví a hlásí, že česko bude vracet miliardy a podobné nesmysly, že vládne podvodník.

Omasta ( 10. prosince 2019 20:46 )

Lékaři z polikliniky FNO se chovají šíleně k pacientů. Nakvašených lidí bude více. Jestli se to bude opakovat, tak asi na stejném místě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa