Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Máš krásné dítě.“ Zeman popřál staronovému šéfovi Svazu měst a obcí

Autor: ČTK, simao - 
24. května 2019
11:42

Prezident Miloš Zeman gratuloval dnes v Ostravě staronovému předsedovi Svazu měst a obcí Františku Luklovi. Ten byl potvrzen na sněmu ve funkci. Byl zvolen jednomyslně, neměl však protikandidáta.

Předsedou Svazu měst a obcí ČR se podle očekávání stal opět František Lukl. Neměl protikandidáta, v dnešní volbě dostal jednomyslnou podporu.

„Vážený pane předsedo, milý Františku, když jsme se viděli naposledy, tak se ti narodil syn a teď už je to krásné dítě, které zdárně roste, a já věřím, že stejně tak zdárně poroste Svaz měst a obcí, protože ho pokládám za jedinou reprezentativní organizaci komunálních politiků, i když jsou organizace, které se o něco podobného také snaží,“ uvedl dnes v Ostravě prezident Miloš Zeman. „Vážím si také toho, že jsi přijal místo v expertním týmu prezidenta republiky,“ podotkl.

„Uvítal jsem a podporoval jsem zvýšení rozpočtového určení daní ve prospěch měst a obcí. A dokonce si myslím, že v této tendenci bychom měli pokračovat právě proto, že při svých výjezdech do krajů si vždy velmi pečlivě pročtu výsledky rozpočtu a plnění rozpočtu, a asi tak v devadesáti procentech případů jsou tyto rozpočty přebytkové. Zdá se, že stát na centrální úrovni by si z toho měl vzít příklad,“ vyzval Zeman. Vítá přitom myšlenku Národního investičního plánu. 

„Ne zcela souhlasím s tím, že jsi proti přímé volbě starostů, ale to si ještě vyřešíme v přátelské diskuzi v expertním týmu,“ řekl také Luklovi. A rýpl si do STAN. „v české politice se bohužel vyskytuje jedno hnutí, které si přisvojuje název starostů, i když se samo potácí na pětiprocentní hranici. Já to pokládám za klamavou reklamu, nenechte se tím otrávit,“ dodal Zeman.

Kromě Zemana si dnes své vystoupení připravila i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Členy svazu je 2754 měst a obcí. Je v něm všech 27 statutárních měst a 458 měst (asi dvě třetiny ze všech), zbytek jsou obce. Svaz navrhuje, aby mandát zastupitelů měst a obcí byl pětiletý namísto dosavadního čtyřletého, chce proto změnit volební zákon. Podle Lukla tato délka lépe odpovídá času, který je potřeba na prosazení a uskutečnění velkých investičních projektů.

turbina ( 24. května 2019 15:57 )

Pomstychtivá Hradní swině - Děda Lebeda zase pšouká debilní bonmoty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa