Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ať Češi postaví šibenici!“ Do Novotného šili v ruské televizi, pomohli si Zemanem

Autor: simao, vlb - 
12. prosince 2019
14:44

Po schválení pomníku vlasovcům v Řeporyjích Rusové pořádně zuří. V ruské státní televizi Rossija 1 se opět řešila tahle kontroverzní aktivita Pavla Novotného (ODS), který po hlasování zastupitelstva slavil jednoznačný úspěch - pro pomník bylo 10 zastupitelů, proti nikdo. Řešit se nyní bude to, jak by měl pomník přesně vypadat. Historik Michail Mjagkov Čechy vyzval, ať klidně pomník postaví. Ve tvaru šibenice.

Byl to opět tentýž pořad, který si pozval k vysvětlení samotného Pavla Novotného (ODS). A ve kterém padaly urážky na obou stranách, než Novotného po pěti minutách coby „šílence a blázna“ vypnuli. Nyní se vlasovci, Novotný a Česko řešili v Rusku znovu. A vzpomínala se tam v přímém přenosu i slova prezidenta Miloše Zemana.

Postavte šibenici, nabádal Čechy ruský historik

V tom samém pořadu, kde se ruskou propagandou nešetří, přitom nedávno poslanec, nacionalista a populista Vladimir Žirinovskij litoval, že Stalin neposlal do Čech okupační armádu, aby Čechům na 100 let zavřel „huby“ a ti teď jen vařili pivo a párky a o vlasovce se nestarali.

Když zastupitelstvo Řeporyjí jednohlasně schválilo v úterý pomník padlým vojákům, kteří pomáhali při pražském povstání - především vlasovcům - ruská televize Rossija 1 tohle téma opět oprášila. Další pořad 60 minut byl tentokrát bez Pavla Novotného a český hlas ve studiu nebyl slyšet vůbec. tedy s výjimkou citace Zemanových slov.

Video  Hádky o pomník: Vlasovci byli parchanti a vy manipulujete, čelil Novotný kritice. Referendum v Řeporyjích ale odmítl  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zato byl slyšet ředitel pro vědu ruské vojensko-historické společnosti Michail Mjagkov, který bouřil: „Jestli dneska Češi staví památník Vlasovovi, tak by to měla být šibenice. Šibenice, na které v roce 1945 oběsili Vlasova a Buňačenka. Ve skutečnosti jsou zrádci vlasti, kteří si zachraňovali svou kůži, kteří v roce 1945, přestože přísahali i Hitlerovi, zradili i Hitlera.“ V průběhu debaty pak opětovně zaznívala kritika Novotného.

Vlasovce, jichž při pražském povstání padlo na 300, označuje v reakci na dění v Řeporyjích za válečné zločince a zrádce i ruské ministerstvo zahraničí.

Tito sovětští zajatci válčili ve službách nacistického Německa proti Stalinovu Sovětskému svazu, aby na konci války vyslyšeli prosbu československého odboje a aktivně se zapojili do povstání. „Vlasovci byli asi vším, jenom ne obyčejnou armádou, panuje kolem nich mnoho historických kontroverzí,“ upozorňoval sám Novotný během jednání zastupitelstva v Řeporyjích.

Video  Novotný hájil vlasovce: Pro Stalina zrádci, pro Hitlera podlidi. Řeporyjím pomohli, pomník si padlí vojáci zaslouží.  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Novotný však přidával, že se vlasovci dostali mezi dva mlýnské kameny. „Pro Hitlera osoby k likvidaci, pro Stalina vojáci, kterých se zřekl,“ upozornil starosta z ODS. „Byli to s prominutím pěkní parchanti,“ bouřil jeden z odpůrců pomníku. Právě záběry z hlasování v Řeporyjích Rusové ve svém pořadu použili hned na úvod.

V ruské TV promítli kvůli vlasovcům i záběry ze zastupitelstva v Řeporyjích, které jednohlasně schválilo pomník. V ruské TV promítli kvůli vlasovcům i záběry ze zastupitelstva v Řeporyjích, které jednohlasně schválilo pomník. | Youtube / Reprofoto Rossija 1

Kromě toho se odkazovali i na postoj Miloše Zemana k vlasovcům. „Ano, vlasovci mají dvojí tvář. Je pravda, že pomohli zachránit Prahu. Ale je také pravda, že předtím dlouhá léta byli zrádci své vlastní země, a teď je samozřejmě otázka, zda se vykoupí několikadenním, doslova několikadenním, jednáním pozitivního typu a zda se zapomene na jejich vlastizradu. Já si myslím, že by se zapomínat nemělo,“ uvedl totiž prezident na TV Barrandov. Zeman se proto několikrát objevil v prostřizích ruské televize.

V ruské TV Rossija 1 v souvislsot is vlasovci citovali i prezidenta Zemana. V ruské TV Rossija 1 v souvislsot is vlasovci citovali i prezidenta Zemana. | Youtube / Reprofoto Rossija 1

Mjagkov: V Praze se dostali leda na letiště

V opět značně živé a emotivní debatě, kdy nechybělo bouření a potlesk ruského publika, Mjagkov o vlasovcích uvedl: „Šli na západ, aby si zachránili svou kůži. Po cestě uviděli Prahu, vlastně ani ne Prahu, oni se dostali na letiště, kde se měla vysadit americká vojska, a chtěli se vzdát Američanům.“

Reálnou pomoc vlasovců při pražském povstání ruský historik zpochybnil. „Představte si – jedna divize, méně než 10 tisíc lidí a ohromné město. Jaký to mohl být odpor? Nic takového ani osvobodit nemohli. Oni jen chtěli ukázat západním spojencům, že jsou čistí jako padlý sníh. Když viděli, že přichází Rudá armáda, vojska ukrajinského frontu maršála Koněva, tak zdrhali a Němci spolu s nimi,“ dodal Mjagkov.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lapak ( 4. dubna 2020 19:01 )

politika prahy se mění ve špínu,­stoku,­žumpu,­WC díky takovám zrudám jako je pytel hoven Novot­ný,Pri­mátor­,akti­vista starosta to je vražedná kombinace obecného trotla hruza a děs křivácké luzy!!!jak říká známa na sibiři jim bude brzy dobře!!!

janikmirek ( 13. prosince 2019 13:13 )

Je to věc pouze občanů v Řeporyjích, tady každej koukám chytrej a chytřejší, rusáci by šibenice stavěli rádi, mají to v krvi, serou se do věcí, do kterých jim je ,,VELKÝ KULOVÝ"Že Stalin byl masový vrah, to tady nikomu nevadí...pomníků má po Rusku spoustu, montujem se my kvůli tomu my do nich. Ať si tam stavějí pomníky komu chtěj, je to jejich věc a neserou se do nás, okupanti vyjebaný!!!!!!

krupan10 ( 13. prosince 2019 11:22 )

vylízanej ubožáku

snehulak ( 13. prosince 2019 08:38 )

O Pavlíkovi se čtou ohlasy nádherně. Ať už ho velebí, nebo ukazují jeho charakter. Rusům stačí, když ukáží reportáž z hlasování. Také jsem zíral, co za zjevy si zvolili Řeporyjští za zastupitele. Jeden až desátý, jako by panu starostovi z oka vypadli. Vypovídá to dost i voličích téhle Pražské části (tedy částečky). Ale Novotný pravil asi i jedinou pravdu o Vlasovcích. "Mezi dvěma mlýnskými kameny." Než hnít v koncentrácích převlékli někteří zajatci mundury a zvolili mezi vlastí (Stalinem) a fašisty (Hitlerem). Tohle se nedá jedním dobrým skutkem prostě napravit.

oxyx_ ( 13. prosince 2019 06:28 )

Přesně tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa