Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Parchanti, zrůdy.“ Novotný hájil pomník, při hádce v Řeporyjích to vlasovci schytali

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, jim, simao - 
10. prosince 2019
21:25

„Poprosím o minutu ticha za oběti dnešního útoku v Ostravě,“ uvedl Pavel Novotný, než spustil svůj historický exkurz o vlasovcích. O ně se strhl v úterý večer v Řeporyjích ostrý spor. Jedni je nazývali hrdiny, kteří pomohli Čechům při pražském povstání. Druzí za zrádce, kolaboranty s nacistickým režimem a „parchanty“, kteří si úctu nezaslouží. Zastupitelstvo rozhodlo jednoznačně. Záměr na pomník schválilo v poměru 10 ku 0.

„Vlasovci byli asi vším, jenom ne obyčejnou armádou, panuje kolem nich mnoho historických kontroverzí, a je bez debat, že od listopadu 1944 23 tisíc plně ozbrojených a vycvičených vlasovců pod značkou ROA bojovalo po několik týdnů na straně nacistů. Zdůrazňuji nacistů, kdyby někdo nerozuměl. Poté, co vyměnili německé zajatecké tábory za německé uniformy. Stalo se tak poté, co jenom za první rok zemřelo v zajateckých táborech na 3 miliony válečných zajatců. Pro Hitlera osoby k likvidaci, pro Stalina vojáci, kterých se zřekl,“ uvedl Novotný s tím, že šlo spíše o koncentrák.

A citoval slova historika Davida Svobody: „Byla to Moskva, kdo zradil tyto lidi, ne naopak, Stalin se sovětských válečných zajatců osobně zřekl, byli pro něj méně než lidé. Tímto postojem nahrál Hitlerovi, pro nějž tito nebožáci představovali pro změnu podlidi, a jako takoví byli vystaveni nacistické genocidě.“

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odpor Rusů

Právě Novotný hájil předtím vznik pomníku i v ruské státní televizi, kde čelil překřikování i Ruské propagandě. Pro Rusy jsou vlasovci zrádci a váleční zločinci, proti pomníku se vyslovila nejen ruská ambasáda v Praze, ale i ruské ministerstvo zahraničí.

Ruská diplomacie označila nápad na pomník za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu. Novotný naopak na ruskou ambasádu přivezl dopis Vladimiru Putinovi – v multikáře.

Na pomoc Novotnému do Řeporyjí přišel v úterý třeba i poslanec ODS Pavel Žáček, historik a historicky první ředitel a zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů. Ale nejen on.

Hrdinové, nebo parchanti?

„Podporuji ten návrh na stavbu pomníku vlasovcům. Můj tatínek o nich mluvil jen v dobrém. Bydleli ve zdravotním středisku a měli s tatínkem dobré vztahy,“ řekla Blesk Zprávám jedna z posluchaček a obyvatelek Řeporyjí Irena Kučerová-Valachová, která přišla návrh podpořit. A to před tím, než se během řeporyjské diskuze strhl ostrý spor o vlasovce.

„Byli to s prominutím pěkní parchanti, oni se s tou největší vervou účastnili holocaustu. To nebyli hodní hoši. Ano, oni byli hodní, protože utíkali a museli se zachránit. Nic jiného jim nezbývalo, protože Rusové by je popravili, ale Američané je vydali. Bavme se o tom, co dělali, ne že tady nás hladili v Řeporyjích po hlavě a byli hodní, s prominutím, na babičku,“ zaznělo od jednoho z kritiků pomníku z publika.

Nebudu se nikomu mstít, slíbil starosta

Další z odpůrců pomníku Radek Sedlář, který bydlí v Řeporyjích 10 let, dodával, že by se mělo uspořádat referendum, vlasovce označil za značně kontroverzní skupinu, která „na konci války otočila, aby si zachránila kůži“, jinak válčila proti protihitlerovské koalici. „Já mám dojem, že tady pan Novotný trošku zmanipuloval zastupitelstvo, jim podsouval všechny argumenty atd.“ míní.

„Děkuji svému největšímu fanouškovi na sociálních sítích Řeporyjí,“ reagoval Novotný. „Nebudu se nikomu mstít, když mi to shodíte, je to můj problém, jak jsem to rozjel v těch médiích,“ říkal směrem k zastupitelům. A nepřijde mu, že by byla podpora pro obecní referendum.

Novotný: Pomník bude potřebovat kamery

Novotný míní, že si padlí vojáci, osvobozující Řeporyje, pomník zaslouží. Byl by rád, aby byl pomník hotový příští rok k 75. výročí konce druhé světové války.

„Je to nedůstojné, ti lidé si zaslouží pietu,“ čílil se starosta Řeporyjí. „Já se osobně domnívám, že Praha a Řeporyje tento pomník dluží, schovávat se za jakési pomníky neznámým vojínům mi nepřipadá dostatečná pieta. Řeporyje vzpomínají v dobrém, vlasovci tu spali po zahradách, spali u lidí (…), není zaznamenán jediný incident, který by tady byl mezi vojáky ROA a civilním obyvatelstvem. Musím říct na rozdíl od vojáků rudé armády, kterým nikdo neodpírá zásluhy na pražském povstání,“ podotkl a doplnil: „Byly tu incidenty s rudoarmějci, byly tu problémy s rudoarmějci, došlo tu dokonce ke znásilnění.“  

Novotný připomněl zapojení vlasovců do pražského povstání. A jejich umírání při něm. „Podstatná část těch padlých zemřela na území dnešního pátého pražského obvodu,“ podotkl Novotný. A zastupitele upozorňoval, že se zřízením pomníku těmto padlým vojákům budou spjaté vícenáklady. „Je tu například jasná nutnost zabezpečit to místo kamerovým systémem,“ podotkl Novotný. Památník dle něj bude mít „náchylnost k tomu být ohrožen“.

Připravil si i citáty pro „ty, kteří nám neustále připomínají, jací jsme nacisti“. A zastupitele vyzval, aby se rozhodli srdcem. „Pakliže ten krok neuděláme dneska my, tak už ho neudělá nikdo,“ vyzval zastupitele Novotný.

Odpůrce pomníku: Historická perverze

Kvůli pomníku zuřil v Řeporyjích mj. zastupitel Prahy 11 Robert Vašíček (SPD), vytáhl spor o pomník maršála Koněva. „Generál Vlasov byl několikanásobný zrádce,“ bouřil s narážkou na generála, podle kterého dostali vlasovci své pojmenování. A Novotného a spol. přirovnal k dění za Emanuela Moravce, „což byl kolaborant a zrádce“.

Vlasovce označil za „nacistickou organizaci, sloužící nacistickému režimu“. „Za to se dává kulka,“ dodal Vašíček, který prý přišel zpochybnit Novotného „historickou perverzi“. „Jejich tragický osud jim ještě nezavdává důvod k tomu, abychom je povyšovali na úroveň rudé armády a maršála Koněva,“ dodal a vysloužil si potlesk části mnoha příchozích.

Další z odpůrkyň pomníku v místy značně vyhrocené debatě označila vlasovce za zločineckou organizaci a „zrůdy“. Pomník si nezaslouží, míní. „Kdyby se 2. světová válka vyvinula jinak a nezvítězily státy protihitlerovské koalice, tak příslušníci Vlasovovy armády by byli vítězové a byli by účastni vybití celého našeho národa. Genocida Čechů a všech Slovanů, která byla v jasných plánech hitlerovského Německa. Vlasovci v rozhodující chvíli stáli na té špatné straně. A my bychom je měli tak historicky odsoudit, že si prostě nezaslouží pomník,“ bouřila.

Žena z Řeporyjí: Vlasovci byli opravdu kontroverzní

„Myslím si, že zazněly různé kontroverzní názory, stejně jako je kontroverzní ROA. Myslím si, že aby pomníky nebyly stavěny, káceny a zase stavěny, tak že by měly být nadčasové. Myslím si, že by se ten pomník neměl jmenovat Pomník vlasovcům, ale pomník osvoboditelů Prahy, a měli by tam být všichni vyjmenováni. Vlasovci jsou fakt kontroverzní. Na jedné straně to, co dělali jako nacisti – oni nebyli pomocná jednotka, oni byli útočná jednotka. A že nám zase pomohli a zachránili to pražské povstání? Tak mi z toho vyšlo plus mínus radši nic,“ uvedla jedna z řeporyjských občanek.

„Termín vlasovci a zejména postava generála Vlasova není nic, co by na tom pomníku mělo být připomínáno,“ reagoval Novotný. „Jde nám o padlé vojáky této armády, kteří nejsou oficiálně ještě uctěni,“ vysvětloval.

Záměru na výstavbu pomníku vlasovců se naopak zastal místní kronikář Peterka, který upozornil na smutný osud vlasovců, i když nepopíral i jejich špatné činy: „Ty lidi byli ztracení. Na ně zapomněl i jejich bůh. Proto dělali, co dělali.“ Navrhl, aby se pomník doplnil tabulkami se všemi informacemi o vlasovcích, aby nebyla historie zkreslována.  

Novotného místostarosta: Nechceme uctívat Vlasova či Buňačenka

Místostarosta David Roznětinský uvedl, že pomoc vlasovců byla pro pražské povstání „skutečně významná“. „My se můžeme dnes dohadovat, kolik Čechů by zemřelo, kdyby nezemřelo 300 tady těch Rusů (…) Kádrovat, kdo všechno nám tady pomohl? Ano, to bychom možná i mohli, jistě by to bylo historicky zajímavé. Půjdeme-li takhle daleko, potom ovšem můžeme kádrovat i vězně v koncentračních táborech, protože ne všichni se tam zachovali úplně správně. V těžké životní situaci ne všichni obstojí,“ podotkl a vyzdvihl jejich „hrdinské činy“.

„My chceme tady uctít životy obyčejných vojáků, v žádném případě tady nechceme uctívat generála Vlasova či generála Buňačenka, chceme uctít ty mrtvé, kteří pomohli Praze. Že by Praha dopadla bez nich výrazně hůř, na tom se shodují historici, kteří jaksi nefandí tady tomu počinu,“ dodal.

„Já nestavím žádnou mohylu míru, my stavíme památník padlým. Velmi pečlivě budeme zvažovat formu toho památníku - jak jeho podobu, tak co tam bude napsáno,“ sliboval starosta Novotný. 

gabreta ( 13. prosince 2019 11:19 )

Mně je úplně fuk, co si pošuk Novotný v Řeporyjích postaví. Třeba Kačera Donalda a Novotný u něj může stát nahatej "čestnou stráž" s vlajkou Řeporyjí!!

fotrhol ( 11. prosince 2019 19:34 )

Boží hovádko tento rychtář, no i tací mají touhu se proslavit, budiž mu přáno.

e.lesanova ( 11. prosince 2019 15:34 )

Na radnici tam dnes "nechodí" spousta lidí...než si vyslechnout sprosté řvaní sebestředného idiota....starých lidí v Řeporyjích je mi obzvláště líto...no a "kámoši" podnikatelé, kteří si "Pavku" dotlačili na starostu, aby se jim lépe "kšeftovalo", protože tupoun je v některých věcech více než naivní a natvrdlý, čehož oni s gustem využívají

e.lesanova ( 11. prosince 2019 15:25 )

"Je fajn", pokud jsou "zastupitelé" přesvědčeni, že peníze z obecní kasy nejsou potřebné na nic užiteč­nější­ho..­.trochu smutná realita pro NORMÁLNÍ obyvatele Řeporyjí

jana999 ( 11. prosince 2019 12:43 )

jsi opravdu tak hloupá, že novotnýmu jde o nějaké chudáky, ten jen dostal prachy na to, aby štval rusáky o nic jiného nejde. Kdyby mu šlo opravdu o pietu, tak si jí tam postaví bez toho, aby o tom rusy informoval, jsme svobodný stát, tak nepotřebujeme o svých skutcích s rusama diskutovat a novotný tímto skutkem ukázal, že moc hrdý nejsme, když si myslíme, že takovou šarádou, co on udělal se nezesměšníme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa