Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novotný se chystá na bitvu o pomník. Po ruské TV ho bude hájit ve „svých“ Řeporyjích

Autor: ČTK, simao - 
9. prosince 2019
12:46

Zastupitelé pražských Řeporyjí budou o pomníku vlasovcům jednat v úterý večer. Informaci radnice zveřejnila na své úřední desce. Původně se mělo zastupitelstvo podle starosty městské části Pavla Novotného (ODS) sejít až 16. prosince. Nakonec se tak ale stane o necelý týden dříve. A Novotný má jasno: „Prahu osvobodili vlasovci. Bez nich by to dopadlo strašně krvavě a ničivě pro pražáky, Prahu a její okolí.“

Zatímco prezident Miloš Zeman připustil, že vlasovci pomohli Praze, ale předtím se dopustili zrady, Pavel Novotný je nadále má za hrdiny.

O kontroverzním návrhu na pomník v Řeporyjích nyní budou jednat a hlasovat zastupitelé této městské části. Mluvit by měli již v úterý večer také o vypsání výtvarné soutěže na podobu pomníku. Měl by být odhalen příští rok na květnové výročí konce druhé světové války, uvedl nedávno Novotný.

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Novotný debatu o pomníku přenesl nakonec i na obrazovku ruské státní televize. Rusové s pomníkem nesouhlasí, vlasovce mají za válečné zločince.  „Díky tý chujovině s ruskou státní tv se ke mně na sociálních sítích opět seběhli ultra jitrnice,“ postěžoval si o víkendu na svém facebooku Novotný, který čelí pochvalným komentářům za to, jak čelil ruské propagandě, ale i notné porci kritiky na sítích.

Vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). Po boku nacistického Německa pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Zemřelo jich při tom zhruba 300. V Řeporyjích podle Novotného stále žijí pamětníci květnových událostí. Vlasovci tam dorazili už 6. května 1945.

Proti záměru výstavby pomníku se ohradilo ruské velvyslanectví v Praze, podle kterého by byl porušením mezinárodních závazků České republiky vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů.

Novotný následně na ruské velvyslanectví přivezl dopis adresovaný ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém uvedl, že o svém záměru nebude s Ruskem diskutovat. Ruská diplomacie posléze prostřednictvím mluvčí Marije Zacharovové označila nápad na pomník vlasovcům za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu. 

O přispění vlasovců na osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy dodnes neuznává.

„Donucen se dovzdělat krzevá povstání a ROA, říkám doma ženě ošklivá, nová tajemství svého nitra, kde tu a tam probleskne radikalizace. Dnešní dojmy: Rudá armáda snad neměla od příjezdu (den po kapitulaci nacistů) nic jiného na práci, než nahánění vlasovců,“ podotkl nyní na síti Novotný, který byl během sporu o pomník i hostem v Epicentru na Blesk.cz. Podle něj to tak byli právě vlasovci, kdo Řeporyje osvobodil.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pepicek1953 ( 10. prosince 2019 13:45 )

ale taky si myslím že by toto stvoření mělo postavit pomník těm němcům co na Konopišti zastřelili 8 amerických letců,to by byla také dobrá věc ale být ním tak doma netopím abych nezvyšoval Ivanům tržby za plyn a nejezdil bych ani tou Multikárou ta jezdí na naftu a ta je z ruské ropy

Ocicko ( 9. prosince 2019 18:50 )

Jseš asi na stejné úrovni toho debila.Podívej se na volební výsledky a hned uvidíš kdo je důvěryhodnější. To musí vidět i neinteligentní člověk, natož ty.

achach ( 9. prosince 2019 15:42 )

Jsou to slova Novotného... Evidentně ani ty nevíš, proč se tvůj hrdina "statečně" začal schvávat za sukně ženy

dobryclovek ( 9. prosince 2019 15:04 )

jak ten pytel hoven muže být politik!! kámoš říká nediv se,bud je to zloděj­,kmo­tr,tu­nelář­,kři­vák,zl­očinec který chce podřezat prezidenta jsem zvědav jestli ten zm.d pujde do vězení nejvyší Zeman doufám že na to taky dohlednate!! A Novotný jen podtrhuje neskutečnou špínu politiku ODS je to WC prahy!

achach ( 9. prosince 2019 14:31 )

Novotný říká doma ženě ošklivá, nová tajemství svého nitra...

S jeho duševním stavem se snad seznámila dříve než poprvé počala a nakonec si ho vzala. Jestli jí rodina něco z genetiky jejího nastávajícího zatajila, nebo byla nemocným nitrem svého vyvoleného očarena, je to jen její problém.

Co je nám do toho, nechápu proč zmiňuje ženu. Jakože jí máme litovat? To snad ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa