Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cigaretka, úsměvy a pohoda v totalitní KLDR: Mladý křesťanský demokrat se brání kritice

Autor: Nikola Forejtová - 
6. srpna 2019
05:35

Mladý křesťanský demokrat Jan Zugar zvolil v době dovolených netradiční destinaci na poznávání – totalitní KLDR. Cesta mu vysloužila u kritiků přízviska jako „špion“ i „hloupý Honzík“. Proč? Mohly za to jeho fotky ze sociálních sítích. Krátce se objevily i na profilu Mladých křesťanských demokratů, odkud ale brzy zmizely a od výletníka se distancovala i sama strana. Blesk Zprávy oslovily přímo Zugara, který se nařčením brání a prozradil, co jej v KLDR překvapilo. Severní Korea se podle něj chce otevřít světu a místní atmosféra je podle něj jiná, než jak si ji lidé na západě představují.

„Je to špion!“ ozývalo se z úst některých kritiků, kteří se ohrazovali proti cestě mladého křesťana Jana Zugara do KLDR. Člen organizace sympatizující s KDU-ČSL se vydal do tvrdým režimem ovládané asijské země na asi šest dní s komunitou DEMYC (Demokratická komunita mládeže Evropy). Důvodem cesty bylo diskutovat o možnostech nastolení a představení demokracie i v takových zemích, kde to se stávajícím režimem není úplně „růžové“.

Na Zugara se však rychle snesla kritika a dopadala i na samotné mladé křesťanské demokraty. Ti nejdříve sdíleli na své sociální sítí Zugarovu cestu, po vlně negací se ale od výletníka začali stranit a příspěvek odstranili.

Lidovci Výborný a Zdechovský se ho ptali na cestu

Blesk Zprávy se Zugara ptaly, jaký byl podle něj důvod této „zpátečky“. „KDU-ČSL s tím nemá v uvozovkách nic společného. Oni se od toho distancovali a já bych to vnímal stejně, že to není úplně přijatelné, teď, když jsem tam byl, to už vnímám jinak,“ uvedl Zugar.

Dodal, že jedinými, kdo se jej přímo zeptal, co v zemi ovládané vůdcem Kim Čong-unem dělal, byl právě předseda lidovců Marek Výborný a také europoslanec Tomáš Zdechovský.

Každodenní život v Severní Koreji: hlavní město je prý výkladní skříň pro turisty. Každodenní život v Severní Koreji: hlavní město je prý výkladní skříň pro turisty. | Profimedia

Pohodička u cigarety

Zugar čelil kritice mj. za foto takřka až propagandistické „pohodičky“ z KLDR s cigárkem a úsměvy od ucha k uchu. Po návratu se nyní svěřil s pocity, jaké si ze Severní Koreje odvezl.

„Procházel jsem se městem, jel jsem metrem a mohl jsem se s kýmkoliv bavit i si cokoliv natočit a vyfotit. Bavili jsme se s lidmi, co zde prodávali ovoce nebo stavěli silnice – kolikrát tedy rukama nohama, protože anglicky nemluvilo tolik lidí – ale bavili. Neměli nic zakázaného. Místy na nás normálně mávaly děti, které byly v davu či odněkud vycházely. Některé ne, jiné ano,“ prozradil, co jej potkalo při cestách.

KLDR je přitom zemí tuhého režimu diktátora Kim Čong-una, řada organizací upozorňuje na takřka každodenní pošlapávání lidských práv. Atmosféra ve městě však byla podle Zugara úplně jiná, než jak si ji lidé představují. Sám přiznal, že byl z cesty nervózní a čekal mnohem horší situaci. „Čekal jsem to mnohem horší, je tam i spoustu aut. Ne sice soukromých, protože je tam lidé nevlastní, ale jsou tam. Lidé v hlavním městě jezdí například do práce taxíkem,“ řekl Blesk Zprávám.

O negativních stereotypech mluvil i student Alek Singley, který v Koreji studoval. Často pouštěl na veřejnost obrázky ze svého přechodného života v KLDR, než zmizel. Přes týden nezvěstný Alek byl nakonec propuštěn Koreou, ale s přízviskem špion a se zákazem vstupu. Jeho příspěvky přitom přímo nenaznačovaly, že by se životem v zemi Kim Čong-una byl větší problém. 

Když se Zugar na síti pochlubil právě fotografií, kde lenoší s cigaretou, schytal to. „Pohoda a pokouřeníčko v Severní Koreji: Netuším, zda Honza nakonec někoho nalomil, ale s cigárem v ruce a s nohou přes nohu a s úsměvem, v zemi, kde za posledních 13 let nechali popravit 1400 osob, je pokus o splynutí s prohnilým režimem do očí bijící. Neunikl mi ani obličej paní za jeho zády. Dívá se pozorně, protože o všem, co dnes viděla, bude možná psát obsáhlý report,“ reagoval nazlobeně bloger Miro Semecký na sociální síti na fotografii.

Fotografie s cigaretou obletěla sociální sítě spolu s nenávistnými a kritizujícími komentáři. Fotografie s cigaretou obletěla sociální sítě spolu s nenávistnými a kritizujícími komentáři. | Reprofoto Facebook

Mladí křesťanští demokraté: Nechtěli jsme propagovat režim KLDR

Reagoval tak i na odpověď Mladých křesťanských demokratů, která se s Zugarovými pocity mírně rozchází.

„Honzova cesta ani náš příspěvek rozhodně neměl za smysl propagaci režimu v KLDR. Sami dobře víme, že se jedná o jeden z nejhorších režimů. Říkali jsme si, že pokud by Honza dokázal byť jediného člověka zde přesvědčit nebo aspoň nalomit, že může existovat i lepší systém, měla jeho cesta smysl. Občas je taky dobře nespoléhat jenom na zprávy z médií, ale zkusit se podívat i na vlastní oči, jak to tam vypadá. A Honza viděl, že ač se korejský režim tváří nablýskaně, uvnitř je velmi prohnilý,“ uvedli Mladí křesťanští demokraté.

„Považujeme za vhodné a slušné se omluvit. A také podat krátké vysvětlení. Přijali jsme pozvání na akci DEMYC. Pro ty, kteří organizaci neznají, tak je to křesťansko-demokratická organizace, které předsedal třeba dlouholetý europoslanec CDU Elmar Brok nebo další úspěšní politici z celé Evropy. Tato organizace se snaží šířit demokracii i mimo USA a Evropu. My jsme organizace, která podporuje demokracii a křesťanské hodnoty. Nejsme žádní svazáci nebo komunisti. Naše účast měla dobré úmysly. Možná jsme byli trochu idealisté, že někoho dokážeme přesvědčit,“ dodali pod příspěvkem blogera.

Každodenní život v Severní Koreji: hlavní město je prý výkladní skříň pro turisty. Každodenní život v Severní Koreji: hlavní město je prý výkladní skříň pro turisty. | Profimedia

Zugar pro Blesk Zprávy řekl, že se opravdu snažil představit v KLDR, jak to v demokratických zemích chodí. „Risknul jsem to, i když mám doma děti a jel jsem tam sám za sebe. Říkal jsem tam, jak to cítím a jak to vidím. Opravdu mě mrzí, že celou skupinu, co sem odjela, hned zavrhli. Nadávají mi, i když jsem se snažil něco udělat. Snažil jsem se zde jako křesťan napojit na křesťanskou komunitu, ptal jsem se, jak jim pomoci. Více ale prozradit nemůžu,“ míní a dodává, že mluvil o tom, jak to chodí v jiných zemí a nikdo jej nepřerušoval.

OSN se s Honzovým vyprávěním také příliš neshoduje. Koncem května tohoto roku uveřejnila průzkum, který naznačuje, že s dostatkem peněz vám v KLDR projde i vražda. 

„Právo na jídlo, zdravotní péči, bydlení, práci, volnost pohybu a svobodu je univerzální a nezadatelné, v Severní Koreji ale závisí primárně na schopnosti jednotlivců podplácet státní úředníky,“ uvedla v prohlášení vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. 

Průzkum Korea smetla ze stolu s argumentem, že je dělaný pouze na rozhovorech z 214 uprchlických výpovědí. Uprchlíci většinou prchají na hranicích s Čínou. Prvního srpna se ale i na hranicích s Jižní Koreou objevil postřelený voják, kterému se povedlo z totalitního státu utéct.

Zaorálek: Hlavní město je výkladní skříň

Zugar dostal vyčiněno, že se stal jen figurkou, které ukazovali Severokorejci tzv. Potěmkinovy vesnice, tedy falešné a zinscenované prostředí, které má zakrýt skutečný stav věcí. To ale Zugar popírá. Potěmkinovou vesnicí nazval hlavní město, kde se Zugar nejvíce pohyboval, i šéf sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD), který navštívil KLDR hned dvakrát.

„Došlo opravdu k výrazným změnám. Je patrný i pohyb směrem od politiky ‚armáda na prvním místě‘. Vývoj jaderné zbraně se dokončil a nyní se má soustředit vše na ekonomiku. V Pchjongjangu je to už trochu vidět. Jsou tam krámky, restaurace, obchůdky, je tam daleko větší provoz, jsou tam automobily. To tam tehdy člověk nepotkal, bylo to prázdné, přízračné město. Pchjongjang je ale samozřejmě trochu výkladní skříní,“ uvedl pro Lidové noviny po své nedávné cestě.

Zaorálek také uvedl, že volný pohyb zde neexistuje, Zugar ale situaci popisuje jinak. „Mohli jsme tam volně chodit, i když je pravda, že si režim potřebuje neustále dokazovat, že je stejně dobrý jako jinde na světě, takže nám pořád ukazovali, co zde vybudovali. Třeba jsme jeli starým metrem a poté, když jsme vystoupili a měli jet dál, tak jsme čekali až na novou soupravu, aby se nám pochlubili,“ zmínil.

Viděl také muzea plná obrazů a portrétů předchozích vůdců a rovněž prý podnikl cestu po staré silnici do 200 kilometrů vzdáleného města. „Dokonce sami přiznávali chyby! Jeli jsme čtyři hodiny po katastrofální silnici a říkali nám, jak je potřeba ji opravit, přiznali, že to nemají všechno dokonalé a že by například bylo potřeba opravit domy apod.,“ popisuje Zugar a smutně konstatuje, že KLDR a lidé zde by chtěli ukončit válečný stav a komunikovat se světem, bohužel ale prozatím nenašli cestu.

Cesta KLDR k demokracii se ale zdá být trnitá. Ještě na konci května po neúspěšném únorovém summitu v Hanoji údajně KLDR popravila svého hlavního vyjednávače a další čtyři vysoce postavené osoby. Pětice diplomatů měla být zastřelena za špionáž pro USA, jak uvedla jihokorejská média. 

viho ( 6. srpna 2019 14:50 )

No však režim v ČSSR před rokem 1989 byl hodně hnusný. Nebo si snad myslíte, že byl dobrý? Katolická církev se také cpe do dětí, začíná to už povinným křestem, když ty děti vůbec nevědí, co je to katolická církev a vnucovala se všem násilně od středověku až do novověku brutálním mučením a vražděním nevěřících. Takže se není co divit, že představitelé KDU-ČSL mají blízko ke KLDR. Taková středověká katolická církev se moc od dnešního režimu v KLDR nelišila. Včetně bestiálních metod popravování lidí.

viho ( 6. srpna 2019 13:57 )

Hnusný režim se pozná tak, že se vnucuje dětem, které o věcech ještě nemají ponětí a nemohou se mu bránit. Ta fotka dětí v pionýrských krojích jdoucích pod dohledem učitelek a nesoucích transparenty a vlajky hovoří za vše.

offline ( 6. srpna 2019 13:18 )

Je to hovado, stejně jako všichni kdo tam jedou a tím podporují a legitimizují tamní režim. Asi už byl ve všech 191 státech na Zemi a chybělo mu jen tohle, aby se mohl chlubit. Zasloužil by zavřít do tamního koncentráku a tam zdechnout.

Ondratnv ( 6. srpna 2019 11:37 )

Neunikl mi ani obličej paní za jeho zády. Dívá se pozorně, protože o všem, co dnes viděla, bude možná psát obsáhlý report,“ reagoval nazlobeně bloger Miro Semecký na sociální síti na fotografii. Další spekulace k smíchu od nějakého hovada. Je to trapné. Nevím neznám ale jsem chytřejší než ten kdo viděl a byl tam.

krkoun ( 6. srpna 2019 11:06 )

Ten kluk tam byl.Napsal co viděl a je zle.Pravda se u nás nenosí.Určitě tam nemají takovej bordel jako je v Praze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa