Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Popravy na kopcích, u řek i ve školách. Brutalitu KLDR odhalily satelitní snímky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. června 2019
08:11

Vyslechli svědky a prozkoumali satelitní snímky. Jihokorejská nevládní organizace Transitional Justice Working Group (TJWG) identifikovala v KLDR na základě výpovědí uprchlých Severokorejců a satelitních snímků 323 míst, kde režim pořádá veřejné popravy. Severní Korea pod vládou Kim Čong-una tak podle organizace pokračuje ve svévolném a agresivním uplatňování trestu smrti s cílem zastrašovat své občany, napsal deník The Telegraph.

TJWG zveřejnila zprávu, která je založena na výpovědích více než 600 severokorejských uprchlíků. Ti pomohli popraviště lokalizovat na satelitních snímcích. Zpráva neuvádí, kde přesně se jednotlivá místa nacházejí. TJWG shromažďovala informace po 4 roky.

Studie říká, že popravy se v Severní Koreji patrně nejčastěji provádějí na březích řek, na kopcích, na tržištích a v areálech škol. Místní obyvatelé a příbuzní popravovaných jsou často nuceni vykonávání trestů přihlížet, úřady většinou na místo konání „sezvou“ stovky, někdy tisíce lidí. Popravy podle zprávy obvykle provádějí střelecké popravčí čety.

Popravy mají jeden účel. Nahnat lidem strach

Popravováno je většinou více lidí najednou, obvykle kolem 10 a více osob, podle zprávy TJWG bývají nejmladšími svědky veřejných poprav sedmileté děti.

„Veřejnými popravami chce režim lidem nejen připomenout, jak velkou moc nad nimi má, jejich hlavním účelem je lidem nahnat strach,“ uvedla vedoucí výzkumu Sarah A. Sonová. Mezi veřejně popravenými lidmi byli také členové vládnoucí elity, například strýc Kim Čong-una Čang Song-tchek.

Čang byl k trestu smrti odsouzen za korupci, na popravu se ale posílá i za krádež dobytku nebo mědi, nejčastěji však za protistátní aktivity a nelegální přechod do Číny. Severní Korea k reportu TJWG nenabídla žádný komentář.

Hodili ho do nádrže s piraňami?

Velice kruté smrti se mělo dostat také jistému severokorejskému generálovi. Vůdce Kim Čong-un ho měl hodit do nádrže s piraňami, kterou si nechal postavit uvnitř jednoho ze svých prezidentských paláců. Jde o novou metodu popravy, kterou vymysleli Kimovi spolupracovníci. Se zprávou přišel server Daily Star.

Oběť měla před vhozením řezné rány na rukou a hrudi, což naznačuje, že ještě před popravou prošla mučením. Není však jasné, zda generála nakonec skutečně usmrtily masožravé ryby, nebo podlehl právě předchozím zraněním. Mohl se také pouze utopit. Muž se měl provinit tím, že proti severokorejskému režimu plánoval převrat. Podobná obvinění jsou ovšem často vykonstruovaná, generál se mohl Kim Čong-unovi pouze znelíbit. Podobně morbidní praktiku nicméně vybral proto, aby vystrašil své možné nepřátele. V záloze má i sežráni tygry, upálení plamenometem nebo palbu z protiletadlové zbraně.

Server spekuluje, že Kim a jeho spolupracovníci se při vymýšlení toto metody inspirovali filmem s Jamesem Bondem z roku 1977 Špion, který mě miloval. V něm hlavní padouch Karl Stromberg zabije svého protivníka tak, že jej hodí do akvária se žraloky. Kim pouze změnil druh mořského tvora. Pirani mohou být pro lidi velmi nebezpečné, jejich ostré zuby jsou schopné „obrat“ maso z lidského těla během několika minut. Severokorejský vůdce si je měl dovézt z Brazílie.

Popravy u zdí

Objevily se ovšem pochybnosti, zda je zpráva pravdivá. Daily Star odkazuje na údajné zdroje z britských tajných služeb a okolí samotného Kim Čong-una. Podle analytika zaměřeného na Asii Andrewa Salmona, kterého cituje server Asiatimes, je sice pravda, že v Severní Koreji panují kruté podmínky, podobný způsob popravy mu ale nepřijde pravděpodobný.

Většina poprav v KLDR se dle jeho slov vykonává pouhým zastřelení, což je rychlejší a efektivnější. Jediná další metoda, která mu přijde reálná, je upálení plamenometem, protože k něčemu podobnému mělo v zemi docházet na konci 90. let. Je navíc potvrzeno, že „fake news“ týkající se poprav lidí v Severní Koreji skutečně na internetu existují.

Když v roce 2013 Kim Čong-un usmrtil svého strýce Čang Song-tcheka, uvádělo se, že ho předhodil psům, kteří jej roztrhali zaživa. Byl to ale jen vtip, který koloval na čínských sociálních sítích a který se následně rozšířil do západních médií. Tchek byl zastřelen. Nemění to však nic na faktu, že Kim je oblibou v popravách proslulý a skutečně jich řadu nařídil. A nařizuje je i kvůli drobným prohřeškům, nemluvě útocích proti vlastní rodině.

„Všude létala krev a kusy těl“

Další skutečně používanou metodou jsou protiletadlové zbraně. Tou se patrně stal obětí například severokorejský ministr obrany Hjon Jong-čol. Po zásahu takovou střelou je tělo doslova roztříštěno. Měl se přitom provinit pouze tím, že usnul během vojenské přehlídky a neplnil pokyny.

Mladá žena Hee Jeon Lim, které se podařilo z KLDR utéct, o veřejných popravách mluvila již v roce 2017. Podle ní jsou davy, které mají přikázáno smrtící akt sledovat, velké, někdy až o 10 tisíci osobách. Byla podle svých slov svědkem toho, jak režim protiletadlovou zbraní usmrtil 11 muzikantů, kteří měli vytvořit pornografické video.

„Z toho, co jsem viděla, mi bylo špatně od žaludku… zvuk byl naprosto ohlušující, děsivý. A ta zbraň pálila na jednoho po druhém,“ sdělila pro Fox News. „Hudebníci zmizeli v okamžiku, kdy na ně vystřelili. Jejich těla se rozprskla, totálně byla zničena. Všude létala krev a kusy těl… nakonec ty zbytky přejely tanky, kde leží doteď,“ dodala.

O jakých popravách se vedle Čola a Tcheka ví: Náměstek ministra obrany Kim Čol, obviněný z pošpinění památky Kim Čong-ila, byl v roce 2012 popraven salvou z minometu. O dva roky později usmrtil režim jedenáct úředníků, jednoho zmíněným plamenometem. Za pár měsíců mizí dalších šest představitelů vlády. A v 2015 bylo popraveno ještě dalších patnáct vysokých funkcionářů.

Nadhled ( 15. června 2019 08:10 )

To je mi zrudička, to si s ním USA neumí poradit?

PPP150W ( 14. června 2019 21:51 )

Na rozdíl od vás obvykle reaguji na příspěvek. Takže v kontextu s článkem a příspěvkem padoucha se vás ptám, zda v Guantamánu vraždili amíci své lidi. Jste opravdu tak blbý, že musíte vždy odpovídat na něco jiného, než je meritum věci?

prasatkopepicek ( 14. června 2019 19:09 )

To jen kampaaaaaa, komproooooo, ucelovkaaaaaa...
Staci to 100x denne opakovat a lid ho bude milovat.

PPP150W ( 14. června 2019 19:02 )

Na rozdíl od vás obvykle reaguji na příspěvek. Takže v kontextu s článkem a příspěvkem padoucha se vás ptám, zda v Guantamánu vraždili amíci své lidi. Jste opravdu tak blbý, že musíte vždy odpovídat na něco jiného, než je meritum věci?

Taurus70 ( 14. června 2019 16:04 )

Anonym01 vychazky konci okamzite na ubykaci nebo Vam bude zvysena medikace😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi