Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří sláva na počest čínského hosta: Kim a Si Ťin-pching si připili na „zářnou budoucnost“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. června 2019
14:08

Čínský prezident Si Ťin-pching včera zahájil svou vůbec první návštěvu KLDR, s jejím vůdcem Kim Čong-unem se ale setkává už popáté. Sia v Pchjongjangu vítaly statisíce Severokorejců, kteří lemovali cestu z letiště. Podle Kima jich bylo přes 205 tisíc. Lidé nadšeně mávali, Kim a jeho čínský protějšek metropolí projeli v otevřené limuzíně a ve stoje zdravili shromážděné. KLDR pro Sia uspořádala masové oslavy, aby ukázala, jak si cení vzájemných diplomatických vztahů, uvedla stanice CNN.

Peking a Pchjongjang slaví 70. výročí navázání diplomatických vztahů. „Ať žije nezlomitelné přátelství a jednota mezi Demokratickou lidovou republikou Severní Korea a čínskými lidmi,“ hlásal banner, který vévodil oslavám. Představení stovek dospělých i dětí zhlédli s úsměvem oba vůdci, nebe nad Stadionem 1. května následně zaplnila světla ohňostroje.

Návštěva čínského prezidenta v KLDR. Kim pro Sia připravil masovou slavnost. Návštěva čínského prezidenta v KLDR. Kim pro Sia připravil masovou slavnost. | Reuters

Oslavy v KLDR

„Neporazitelný socialismus,“ komentovali vystoupení reportéři KCNA. Si a Kim se pak přesunuli na banket, kde si připíjeli na zdraví a na „zářnou budoucnost.“ Čínský prezident do KLDR přiletěl včera a stráví tam dva dny, než se přesune do japonské Osaky na summit G20, kde by měl jednat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

KLDR i Čína právě procházejí obdobím napjatých vztahů se Spojenými státy, Si si s Trumpem nerozumí kvůli obchodní válce a clům, Kim se s ním nedohodl na podobě denuklearizace během únorového summitu v Hanoji.

Razie v Číně

Sia do KLDR doprovodila jeho manželka, bývalá zpěvačka Pcheng Li-jüan, na letišti je uvítala salva 21 ran, na červeném koberci na první pár Číny čekal Kim se svou ženou Ri Sol-ču. Jde o první cestu nejvyššího představitele Číny do KLDR po 14 letech.

Zatímco severokorejský a čínský vůdce oslavovali společné přátelství, aktivisté z humanitární organizace NAUH přišli se šokující zprávou. V Číně podle nich probíhají razie proti severokorejským zběhům. Čínské úřady podle nich prohledávají domy, kde se ukrývali lidé prchající před Kimovou krutovládou. Vzrostl také počet zadržených uprchlíků z KLDR.

Korejští pastoři v Číně spravovali několik bezpečných domů pro zběhy, inspirovali se u tzv. podzemní železnice, systému tajných cest a bezpečných útočišť, jimiž během první poloviny 19. století ve Spojených státech prchali otroci z amerického Jihu na Sever nebo do Kanady.

 

Zobrazit celou diskusi