Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Putin a Kim si užili ruský summit. A na recepci byl kaviár, boršč i jelení pelmeně

Aktualizováno -
25. dubna 2019
12:07
Autor: ČTK - 
25. dubna 2019
05:55

Ruský prezident Vladimir Putin a vůdce KLDR Kim Čong-un mají za sebou v ruském Vladivostoku jednání mezi čtyřma očima. Státníci se na něm ve čtvrtek shodli, že jejich rozhovory byly „velmi obsažné“, zabývaly se perspektivou zlepšení vztahů obou korejských států, strategickou stabilitou a rozvojem dvoustranných styků. Jednání pak pokračovalo zasedáním delegací a skončilo recepcí. Putin na závěr řekl, že Severní Korea potřebuje v procesu denuklearizace bezpečnostní záruky, je však předčasné hovořit o tom, jak podstatné budou. 

Putin severokorejského hosta podle ruských médií oslovoval „vážený soudruhu předsedo“, Kim označil Rusko za „velkého spřáteleného souseda“ a tlumočil „drahým ruským přátelům“ pozdravy severokorejského vedení.

„Přijel jsem do Ruska, abych si vyměnil názory na situaci na Korejském poloostrově, která je jedním z nejaktuálnějších mezinárodních problémů, a abych posoudil metody mírového urovnání této otázky a vyměnil si názory na rozvoj našich dvoustranných styků v souladu s potřebami nového století,“ citovala ruská agentura TASS slova Kim Čong-una. Jednání bylo podle něj užitečné a konstruktivní. Kim doufá, že ve stejném duchu bude v budoucnu pokračovat. 

Putin je znám tím, že světové státníky při summitech na sebe většinou nechává čekat. Tentokrát se ale na místo setkání dostavil půl hodiny před Kimem. Hovořili v jedné z budov Dálněvýchodní federální univerzity na ostrově Russkij. Podle ruských novinářů v areálu pokračovala normální výuka a studenti volně procházeli nedaleko místa summitu. Z blízké univerzitní auly se ozývaly zvuky orchestru pilujícího nejobtížnější takty slavnostního koncertu, který je pro oba státníky připraven na čtvrteční večer.

Podle Putina se státníci dotkli dějin vzájemných vztahů. „Samozřejmě jsme hovořili o situaci na Korejském poloostrově a vyměnili jsme si názory na to, co je třeba udělat pro perspektivy jejího zlepšení,“ konstatoval ruský prezident. Podle ruských novinářů trvala beseda jen za účasti tlumočníků dvě hodiny, i když pro ni bylo v programu severokorejského diktátora vyhrazeno 50 minut.

Slovanská klasika i speciality Dálného východu

Při jednání za účasti delegací Putina kromě jeho zahraničněpolitického poradce Jurije Ušakova doprovázeli zástupci ministerstev dopravy a energetiky a šéf ruských státních drah. Na recepci se podle ruských médií podávaly speciality Dálného východu a slovanské kuchyně včetně krabího salátu a jeleních pelmeňů. Nechyběl kaviár a tradiční boršč.

Jednání Kima a Putina bylo jejich prvním osobním kontaktem. Na úvod si před kamerami potřásli rukama a Putin hostovi představil členy ruské delegace. Severokorejský diktátor uvedl, že summit pomůže oběma stranám vyhodnotit problémy Korejského poloostrova a koordinovat svá stanoviska. Putin ocenil, že KLDR se snaží zlepšit vztahy se Spojenými státy.

Agentura Reuters uvedla, že Kim u hlavy ruského státu pravděpodobně hledal podporu při rozhovorech o jaderném odzbrojení s USA, které podle některých komentářů uvázly ve slepé uličce. Moskva si na oplátku zřejmě slibuje získat výraznější pozici při úsilí o urovnání situace na Korejském poloostrově.

Putin po konci jednání potvrdil, že hovory se týkaly mezinárodních sankcí, vztahů Severní Koreje s USA a denuklearizace Korejského poloostrova. Severní Korea podle něj potřebuje v procesu zbavování se jaderných bomb bezpečnostní záruky, je však předčasné hovořit o tom, jak podstatné budou.

Přístupy Ruska a Spojených států k řešení korejského problému jsou do jisté míry stejné. Moskva i Washington jsou pro úplnou denuklearizaci poloostrova. Ve světě je ale podle ruského vůdce zapotřebí obnovit situaci, kdy se vše bude rozhodovat podle mezinárodního, nikoli pěstního práva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 25. dubna 2019 18:41 )

Aha, a jak to myslíte? Že se v Korei nic nezmění, lidi budou dál chcípat hladem, hlavně, že budou mít atomový zbraně? Tak si ji vytřel? Nevytřel si ji náhodou s vlastním národem, tak, jako to dělá už od nepaměti?

PPP150W ( 25. dubna 2019 16:40 )

Zatím co Čína, do kterého "kamarádství" nás táhne opilec Zeman je ctnost a férovost sama.

Taurus70 ( 25. dubna 2019 16:19 )

Goral trpaslici kteri si s celou Amerikou vytreli pr..l😂😂😂😂

tmspetrr ( 25. dubna 2019 13:04 )

-Najdětee nahé ženy ve vašem městě zdee : Tiny.CC/Zeny

Velikonoce1 ( 25. dubna 2019 08:25 )

Putin je jednička ale to prase tlustý je hnus.

Zobrazit celou diskusi