Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nováková na pranýři, Babiš přitvrdil. Kdo může ministryni nahradit?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2019
06:05

Andrej Babiš (ANO) odráží dotazy na osud ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), která se stala „hvězdou internetu“ po vyjádřeních ohledně toho, že Češi mají drahá data kvůli tomu, že je málo využívají a upřednostňují volné wifi. Nováková to označila za vytržené z kontextu a rezignaci odmítla. Babiš v úterý přitvrdil a názory Novákové označil za „podivné“. Objevují se proto spekulace, zda Nováková dopadne podobně jako svého času Jan Mládek (ČSSD) a z čela resortu bude odejita. Kdo by ji mohl nahradit?

Má to Marta Nováková (za ANO) na ministerstvu průmyslu a obchodu nahnuté? Otázky na její osud po přinejmenším nešťastném vyjádření ohledně vysokých cen dat v Česku padají opakovaně. Ještě při návštěvě Izraele premiér Andrej Babiš ohledně Novákové říkal: „Mě to mrzí, to její vyjádření, protože ona to možná myslela dobře, ale špatně to řekla.“ A označoval ministryni za nezkušenou. Nyní však Babiš přece jen přitvrdil. Sám se pak rozhodl předložit ve středu na vládě novelu zákona o komunikacích.

Babiš: Podivné a nepřijatelné názory paní ministryně

V úterý vystoupil Babiš na mimořádné tiskovce k cenám dat a tlakům na operátory na Úřadu vlády. „Data máme skutečně jedna z nejdražších v Evropě (...) To, že je to skvělý byznys pro stávající operátory, můžeme dokumentovat tím, že za posledních pět let si vyplatili na dividendách 55 miliard,“ uvedl v úterý premiér a připomněl svůj dopis operátorům.

„Naši občané a naše firmy mají jedny z nejdražších dat v Evropě a my samozřejmě děláme proti tomu maximum, aby tato data byla zlevněna. Co se týče čtvrtého operátora, není pravda, že bychom s nikým nejednali,“ říkal Babiš v době, kdy je ministryně Nováková na pracovní cestě v zahraničí. Tiskovka k operátorům a drahým datům tak byla bez ní, zato s poslancem Patrikem Nacherem (ANO) a vládním zmocněncem pro IT Vladimírem Dzurillou.

„Pokud vím, tak paní ministryně je v Jordánsku a já mám samozřejmě na tuhle problematiku jiný názor a já se tou problematikou zabývám od roku 2017, kdy jsem vlastně tři roky soutěžil operátora pro ministerstvo financí,“ uvedl Babiš. „Celou tu debatu rozproudila paní ministryně těmi podivnými názory,“ podotkl. A MPO vytkl, že jak historicky, tak i v současnosti nebyl resort schopen být akční a předložit věci, které po nich požadoval.

Komentovat možné změny premiér nechce

Při opakovaných dotazech na další osud Novákové pak premiér říkal: „V minulosti odzněly nějaké názory jednoho poradce paní ministryně a nebo i paní ministryně, které jsou pro mě nepřijatelné a paradoxně, když vidíme dnes, co se děje, kde operátoři vypověděli smlouvu Českým drahám, protože cestující čerpali ta data, tak je to samozřejmě absurdní příběh.“

Dotaz ČT na Novákovou odrazil slovy: „Děláme všechno pro to, abyste levněji telefonovala, paní redaktorko. A paní ministryni, já... Personální změny ve vládě, dobře víte, že nikdy nekomentuji.“

Při dalším z dotazů, zda chce mít ve vládě někoho, s kým se neshodne, Babiš již pouze rezignovaně dodal, že na to již odpovídal: „Personální problémy nebo změny ve vládě neřeším veřejně a zkrátka pokud budou změny ve vládě, tak to bude moje rozhodnutí, o kterém budu informovat pana prezidenta a následně veřejnost, takže já k tomu nemám další komentář.“

Babiš u Zemana. Nikoli kvůli Novákové

Premiér v úterý odpoledne zamířil shodou okolností do Lán za Milošem Zemanem. Že by příležitost probrat osud Novákové? „Je to schůzka, která předchází mé návštěvě ve Spojených státech, není to schůzka kvůli paní Novákové,“ ujišťoval novináře Babiš a po schůzce na Hradě dodal: „Ne, ne, určitě ne, to jsme neřešili, my se setkáváme každý měsíc a to určitě nebylo téma.“

Nováková se nad svou případnou rezignací sama pozastavila v pořadu Epicentrum na Blesk.cz. „Tak já rozhodně neuvažuji o tom, že bych dala funkci k dispozici. (...) Já si myslím, že člověka má hodnotit práce, a ne nešťastné mediální výroky,“ uvedla Nováková. 

Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám. 
Video se připravuje ...

Sečtené dny?

Přesto se objevují i spekulace, kdo by mohl být ve hře v případě konce Novákové. Ta v čele resortu nahradila Tomáše Hünera, jenž dostal důvěru pro první menšinovou jednobarevnou Babišovu vládu, ale pro druhou, koaliční s ČSSD, již nikoli.

Po boku Andreje Babiše se však pravidelně vyskytuje i při letošních důležitých zahraničních cestách Karel Havlíček, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace. S Babišem (a také Novákovou) byl na asijském turné v Singapuru, Thajsku i Indii. A poletí s premiérem rovněž do USA, kde čeká Babiše 7. března napjatě očekávaná návštěva v Bílém domě u Donalda Trumpa

Ministryně Marta Nováková (za ANO) v Jordánsku Ministryně Marta Nováková (za ANO) v Jordánsku | ČTK

Havlíček dříve Babiše odmítl

Byl to právě Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků, kdo si fotil selfie s Babišem v Bangkoku při projížďce lodí po řece. A Babiš Havlíčka chválil i po asijské misi. „Já ho ale po celou dobu trvání cesty do Asie představoval jako svou pravou ruku pro vědu, inovace a výzkum,“ vzkázal Babiš na facebooku. S tím, že Havlíček „maká na projektu ‚Czech Republic, The Country for Future‘ (Česká republika, země pro budoucnost)“.

V čele MPO ve vládě Bohuslava Sobotky přitom již jeden Havlíček působil. Povýšený náměstek z MPO Jiří Havlíček, který čelil kritice pro změnu za „kauzu lithium“.

U Karla Havlíčka se již v minulosti objevila informace, že jej Babiš do čela MPO lákal – v listopadu 2017 však uvedl, že jde o velkorysou nabídku, ale přijmout ji nemůže i kvůli hrozbě střetu zájmů. „Nabídky si velmi vážím, je to velkorysé, nemohu ji ale přijmout. Nikoliv proto, že bych nechtěl pomoci, ale proto, že mi to nedovolují moje aktivity. Jako vlastník několika firem bych byl okamžitě ve střetu zájmu, navíc jsem extrémně vytížen jak v rámci podnikatelského, tak akademického prostředí,“ citovala tehdy Havlíčka ČTK. Změnila se od té doby situace?

Havlíček: S Babišem se mi spolupracuje dobře

„Bylo to tenkrát, podle mého názoru premiér v té době jednal s celou řadou různých lidí a je pravda, že i o tomhle jsme se bavili, ale nebylo nic fixně dáno. Zítra, pozítří. Podle mého názoru si spíš mapoval prostor a vybíral možné kandidáty,“ zavzpomínal nyní pro Blesk Zprávy Havlíček.

Spekulace o tom, že by mohl v čele MPO stanout nyní, ho nechávají klidným. „Ono se to objevuje co chvíli, asi to není nelogické, když člověk dělá předsedu podnikatelského svazu a současně vědu a inovace. Spekuluje se o tom, ale určitě i o celé řadě dalších lidí. Já jsem nemluvil s nikým blízkým premiéra, ani s panem premiérem o konci paní Novákové. Já bych to úplně teď nechal v tuto chvíli, to je věc pana premiéra, kterou on si musí nějakým způsobem vyhodnotit. Ale neřešíme to prostě nějak aktuálně,“ uvedl Havlíček.

S Babišem se mu však spolupracuje dobře, premiér od něj chce slyšet názory ve smyslu podnikatelských či živnostenských záležitostí či věcí spojených s inovacemi. „Ano, letíme i do Spojených států. Mně se s ním spolupracuje dobře, protože máme možná podobný náhled na věc ve smyslu rychlých řešení, orientace na výsledek,“ podotýká Havlíček.

A dál si spolupráci pochvaluje. „My naši spolupráci nebereme nějak ideologicky, bereme ji čistě pragmaticky ve smyslu toho, za co je člověk zodpovědný a to musí ukonat. Mně se svým způsobem s ním spolupráce líbí, je to rychlé, je to věcné, je to orientované jasně ke konkrétnímu výsledku, když se ten výsledek podaří, tak je to v pořádku, když ne, tak si to okamžitě řekneme a jede se dál,“ dodal Blesk Zprávám Havlíček.

Babiš: Měla tam poradce, který byl úplně mimo

Spekulace o změnách ve vládě se přitom objevují opakovaně. Nováková není sama, kdo čelí kritice – dříve to byl Dan Ťok (za ANO) především za zimní situaci na D1 a „nečekaný“ kalamitní sníh v půlce prosince. Později pak ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), na kterého stupňují tlak především komunisté, nesouhlasící s Petříčkovou politikou v čele Černínského paláce a mj. návštěvou Ukrajiny, kde mluvil o ruských tlacích.

Babiš v úterý opět vysvětloval i to, proč se do situace s operátory a drahými daty vložil sám. A navezl se i do nejmenovaného poradce Novákové. „Já jsem tady, když jsem nastoupil na Úřad vlády, měl – myslím, Ondřej Malý se jmenuje – který mi s tím pomáhal. Následně Ondřej Malý nastoupil na ministerstvo průmyslu jako náměstek pro internetizaci. Tam jsem ho vlastně doporučil. Myslím, že paní ministryně se ho zbavila, měla tam nějakého jiného poradce, kterého názory byly absolutně mimo, proto to řeším sám,“ říkal premiér.

Roaming pro elity a za levnějšími tarify do Polska

„Jsem ten, který i u těch jednání je fyzicky a zabývám se tím. My jako vláda musíme se angažovat v tom, abychom tady neměli zmonopolizované ceny mobilních operátorů nebo elektřiny nebo tepla nebo dalších věcí, vody,“ dodal Babiš.

Právě situace kolem drahých dat stála křeslo někdejšího šéfa MPO Jana Mládka (ČSSD), který proslul jiným výrokem o roamingu, který dle něj byl jen pro elity a i on čelil kritice, že jde operátorům „na ruku“, zatímco jeho někdejší a později pokáraný náměstek Lubomír Bokštefl posílal Čechy za levnějšími mobilními tarify do Polska.

marmat ( 28. února 2019 18:27 )

Andrej_Babis: to je velká nabídka , nesměj být ale otočné...TO by "nedal"

marmat ( 28. února 2019 18:22 )

Má to chudák zdenekk skoro jako "MEIN KAMPF"...ale lítá v tom už doslova z posledních sil Ani jako prasátko Pepa to nezabere....

marmat ( 28. února 2019 18:17 )

Zdenkku visí to samozřejmě už jen na Vás a Vašich trollech Vemte TO !!!

marmat ( 28. února 2019 18:05 )

Ať jste kdo jste, za kolik koupíte takovouto plochu ??? Jinak sorry jako pointa NULOVÁ Má být podnikatel z výpravy kamkoliv více/méně vytížen a má to Vám a /nám ohlašovat ???

marmat ( 28. února 2019 18:00 )

Jediní kopírkové blábolů do kola jsou zdennkkovo trolli-že xiiiomo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa