Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Babiš si za zády Novákové došlápl na operátory. Češi mají s mobily ušetřit

Aktualizováno -
26. února 2019
13:35
Autor: ČTK, kal - 
26. února 2019
12:20

Hnutí ANO chce zkrátit dobu přenesení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo současných deseti. Krok má být podle návrhu změny zákona o elektronických komunikacích, který ve středu předloží premiér Andrej Babiš (ANO) vládě, možné uskutečnit bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora. Babiš novinky představil na tiskové konferenci, kde chyběla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), pod kterou se po výrocích o drahých datech houpe židle. Premiér ministryni toho času v Jordánsku opakovaně a ostře kritizoval.

Pokud se v současnosti rozhodne zákazník pro změnu operátora, stávajícímu to musí oznámit předem a deset dní čekat na uvolnění smlouvy. Návrh zkracuje dobu na pětinu. Přechod má nově zajistit nový operátor. Nyní lidé v případě změny operátora platí stávajícímu 20 procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. Novela počítá s tím, že by v případě ukončování smlouvy na dobu určitou lidé po třech měsících trvání smlouvy nehradili nic.

Na tiskové konferenci představili svůj návrh také opoziční Piráti, kteří plánují snížení pokut za přechod k jinému operátorovi. Změna zákona podle nich usnadní příchod čtvrtého operátora a vedla by ke snížení cen. Návrh hnutí ANO označili za vykrádání témat, vládní návrh zákona by se podle nich nestihl včas projednat.

Nováková se postarala o poprask s „wifinou“

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) vzbudila v minulých dnech rozruch výrokem o tom, proč mají Češi drahá mobilní data. Minulou neděli v ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým wi-fi sítím.

Vybudování mobilních sítí podle ministryně stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. „My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede,“ řekla Nováková.

Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám. 
Video se připravuje ...

Češi platí podle analýzy Point Topic za jeden gigabyte (GB) stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíce v Evropě. V průměru je vyjde na 6,5 dolaru. Následuje Španělsko a Nizozemsko s cenou přes pět dolarů, naopak nejméně jeden GB stojí ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku, a to kolem deseti centů.

Pospíšil vyzval premiéra k odvolání ministryně

„Vyzývám premiéra Andreje Babiše, aby odvolal ministryni Novákovou. Ne za její hloupé výroky. Ale kvůli tomu, že evidentně není schopna vést jednání s operátory, natož na náš trh přilákat někoho dalšího, a srazit tak vysoké ceny za mobilní tarify,“ uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a dodal: „ Bez čtvrtého operátora se ceny za služby nesníží. Příkladem úspěšného vyjednávání je například Polsko.“

A tady je Babišův plán podrobněji:

  • zkrácení doby přenesení čísla z dnešních 10 dní (dříve to bylo 42, tuto změnu jsme prosadili v roce 2017) na dobu dvou dnů, která začne běžet od okamžiku, kdy zákazník vypoví smlouvu a podá u operátora žádost o přenesení telefonního čísla – zlepšení nabídky služeb pro stávající klienty s cílem jejich udržení;
  • zavedení procesu změny tak, aby byl tento krok možný bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora (podobně to funguje při změně banky, která nabízí složitější služby, a jde to);
  • s výše uvedeným bodem souvisí i otázka výše úhrady v případě ukončování smlouvy uzavřené na dobu určitou (snížení zákonem stanoveného stropu výše úhrady z 20 procent zbývajících paušálů nově na 0 procent po třech měsících trvání smlouvy), pokud nebude se svými podmínkami zákazník spokojen;
  • změna definice – změna subjektu u některých ochranných opatření z dnešního spotřebitele na účastníka, respektive na mikropodnik (širší skupina osob zahrnující i živnostníky). Dnes je chráněn jen spotřebitel, tedy fyzická osoba, který jedná mimo rámec podnikatelské činnosti. Nově tak na ochranu dosáhnou i živnostníci.

Čtvrtý operátor může přijít z USA, Itálie i Jižní Koreje

Stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně zavedení čtvrtého operátora na český trh. Babiš to řekl novinářům společně s dalšími plány na trhu mobilních komunikací. Aukce frekvenčních pásem by měla začít do konce prosince, v lednu či únoru 2020 by stát chtěl předat frekvence, zmínil vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Situaci kolem čtvrtého operátora na trhu a podmínek aukce začal stát podle Dzurilly řešit ve druhém čtvrtletí minulého roku. „Sondujeme a děláme všechno pro to, abychom nějakým způsobem zvýhodnili operátora, který by měl zájem,“ řekl. Řeší se podle něj ale opatření, která se týkají všech operátorů. Vstup čtvrtého operátora je prioritou vlády, řekl Dzurilla. Jednat se bude v příštích měsících také o stanovení podmínek pro národní roaming, který bude nový operátor využívat.

Vláda má podle Babiše ohledně vstupu dalšího operátora jasný plán. „Je potřeba ale vědět, že čtvrtý operátor buď bude muset investovat 20 miliard, nebo bude muset od stávajících operátorů dostat takové podmínky, aby byl konkurenceschopný. To není jasné,“ uvedl premiér.

Chystaná aukce, která má přilákat konkurenta stávajícím operátorům, bude obsahovat stanovení požadavků pokrytí území a obyvatel, dálnic a železničních koridorů. Zároveň budou nabídnuty frekvence v pásmu 3,4 až 3,6 GHz. Podmínkou bude také do budoucna rozvoj sítí páté generace (5G), což je podle ministerstva průmyslu důležité zejména pro industriální aplikace či autonomní mobilitu.

Pansy Nicholas ( 27. února 2019 00:09 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

marmat ( 26. února 2019 20:27 )

Fakt fejk, jako bejk takové 100% schit

marmat ( 26. února 2019 20:24 )

iFender: taky chtějí legalizaci prostituce....o přítelkyni Michálka, kterému dodává "ramena" d á m a s válečkem na nudle v rozkroku/v pornu lze jen spekulovat

marmat ( 26. února 2019 20:20 )

Piráti jsou jako zdenekk a jeho 139 nicků......NEdiskutujou, pouze nadávají a nemá to n i k d y ani hlavu, ani patu Takoví namistrovaní frackové

fauna ( 26. února 2019 17:19 )

nápodobně, příště čum, gumo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa