Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše s „vymóděnou“ Monikou vítali Žilková a Stropnický. V Izraeli řešili komplikace

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. února 2019
14:20
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
19. února 2019
07:32

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho žena Monika jsou na návštěvě Izraele. Kvůli zrušenému summitu V4 ale musel protokol s izraelskou ambasádou měnit na rychlo i Babišův program. Český premiér se setkal jen s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem. Po příletu vítali premiérský pár velvyslanec Martin Stropnický s manželkou Veronikou Žilkovou. V úterý Babišová vyrazila na vojenskou základnu plnou žen, premiér zas vyzkoušel jízdu v autě bez řidiče a probral s Netanjahuem konopí. 

Českého premiéra doprovodila do Izraele i manželka Monika Babišová, která přiletěla v kabátě značky Fendi se srdíčky z už rozprodané kolekce. Na internetu se jeden kus prodával v přepočtu za 150 tisíc korun.

To, že Moniku Babišovou zajímá móda, je všeobecně známé, ale dovedete si paní premiérovou představit ve vojenské uniformě? I přesto sama projevila v Izraeli přání podívat se na vojenskou základnu, kde slouží samé ženy. Zatímco promlouvala s vojínkami, její muž – premiér Andrej Babiš, zkoušel technické vymoženosti. Nejdříve brýle, které samy čtou, později usedl do auta, které nepotřebuje řidiče.

Snídaně na pokoj

Ráno posnídal Andrej Babiš i se svou manželkou Monikou na hotelovém pokoji a pak si šel každý svou cestou. Zatímco Monika vyrazila na vojenskou základnu plnou žen, její muž odjel do nejúspěšnějšího startupu, který je pověstný svými technickými vymoženostmi.

Nejdříve Babišovi nasadili brýle, které umí doslova zázrak. Ve vývojovém centru Mobileye se českému premiérovi předvedli s novinkou, která sama čte text položený před vámi, nebo umí rozeznat tváře, které vidí a má předem uložené v databázi. Speciální brýle slouží především pro nevidovém a zrakově postižené. Technický zázrak už je od loňského jara k dostání také v České republice. Premiér mohl pomocí brýlí číst také český text. 

Babiše zaujalo také auto, které dokáže jezdit samo bez řidiče. A dokáže rozeznat překážku na silnici. Systém montují ve vývojovém centru Mobileye také do českých Škodovek. Babiš se autem dokonce i projel. Aby mohl sedět na místě řidiče, mu ale raději místní vývojáři zakázali.

„Dobře se mi jelo,“ pochvaloval si Babiš asi 20 minutové testování vozu, který fyzicky nikdo neřídil. „Sice tam seděl řidič, ale neřídil to. Je to super technologie, Faktem je, že každý rok zahyne na silnicích 1 milion 250 tisíc lidí na celém světě,“ přidal jedno alarmující číslo Babiš.

Nešťastný konflikt

Ještě v pondělí ráno to vypadalo, že Andrej Babiš poletí do Izraele především na summit skupiny V4 – tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska a k jednání přizvou právě izraelského premiéra Netanjahua. Jenže Poláci nakonec svou účast zrušili. A to kvůli diplomatickým sporům s nejvyššími představiteli Izraele.

Přizpůsobit se tak musel i program. „Je to nešťastný konflikt,“ komentoval ještě před odletem z Prahy spor Poláků a Izraelců český premiér Babiš.

S izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem se tak premiéři Slovenska, Česka a Maďarska separátně na bilaterálních jednáních. Slovenský premiér Peter Pellegrini pozval izraelského premiér do Bratislavy.

„Doufám, že přijedete jako první izraelský premiér na Slovensko,“ vybídl k návštěvě Pellegriny Netajnahua v narážce, že dosud žádný šéf izraelské vlády naše nejbližší sousedy nenavštívil.

Po Pellegrinim a rychlé výměně státních vlajek v press centru přijal Netanjahu českého premiéra Andreje Babiše. Během asi třiceti minut oba státníci probrali ekonomické zájmy, postavení české Škodovky v Izraeli i vodní hospodářství. Izraelci by nám mohli prý pomoct se suchem i s dalším využitím odpadních vod. Sporům s Poláky se oba politici také nevyhnuli. 

Podle Babiše si už o víkdentu všichni premiéři V4 vzájemně volali a řešili otázku účasti na summitu. Česko prý ani na chvíli nepřemýšlelo, že by do Izraele premiérovadelegace neodletěla. 

„Jsem si jist, že Polsko a Izrael budou pokračovat ve spolupráci a brzy se tato otázka vysvětlí“ řekl Babiš na tiskové konferenci po jednání s izraelským premiérem, který se odpovědi na stejnou otázku, tedy co říká na tento spor, vyhnul a tiskovou konferenci ukončil. 

O zrušení cesty polského premiéra Mateusze Morawieckého se spekulovalo od chvíle, kdy byla zveřejněna zřejmě chybná interpretace Netanjahuova vyjádření během schůzky o Blízkém východu koncem minulého týdne ve Varšavě. Z ní vyznělo, že Poláci jako národ za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Že by Netanjahu polský národ obviňoval z podílu na holokaustu, to ale popřela velvyslankyně Izraele ve Varšavě a odmítl to rovněž úřad izraelského premiéra.

Morawieckého měl původně nahradit při jednáních premiérů V4 polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz. V pondělí ale polská vláda oznámila, že se její delegace summitu nezúčastní vůbec. K dalšímu vyostření sporu totiž přispěl komentář nového úřadujícího izraelského ministra zahraničí Jisraela Kace. Ten v neděli podle deníku The Times of Israel izraelské televizi řekl, že „Poláci určitě kolaborovali s nacisty. A jak řekl (bývalý izraelský premiér) Jicchak Šamir, sají antisemitismus už s mateřským mlékem“.

Reparát možná v Praze

Babiš věří, že vášně na obou stranách opadnou a politici se opět vrátí k jednacímu stolu a to nejpozději v době, kdy převezme po Slovensku předsednictví V4 oficiálně od 1. července právě Česká republika.

„Předpokládám, že bychom pak zorganizovali tu V4 v Praze,“ řekl Babiš novinářům s tím, že zástupce Visegrádské skupiny by se s izraelským premiérem mohli potkat na podzim letošního roku.

Vojenské radary

„Až přijedete do České republiky, tak jsem si jistý, že dokončíme transakci na nákup vašich radarů. Je to takový nekončený příběh, ale doufám, že ho už brzy dokončíme,“  zmínil další společnou spolupráci mezi Českem a Izraelem Babiš a narážel na problémy, které se při zakázce objevily. 

Řeč je o Mobilních 3D radiolokátorech MADR , které chce česká vláda koupit právě od Izraelců. Česká republika by jich chtěla koupit podle informací Blesk Zpráv celkem osm a to v hodnotě tři a půl miliardy korun. Smlouva o realizaci veřejné zakázky by přitom měla být podepsaná do letošního června. Zakázku ale přenechal bývalý ministr obrany a současný velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický až na svou nástupkyni Karlu Šlechtovou. Ta ji zadala prověřit Vojenskou policií a šetření dosud podle informací Blesk Zpráv ještě neskončilo.

Pozvání do Česka dostal Netanjahu s celou vládou. Babiš chce navázat na společná jednání obou kabinetů, které bylo naposledy v roce 2016 za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Otázka je, jestli jako premiér dorazí ale právě Netanjahu. V Izraeli budou totiž 9. dubna volby. 

Notování nad konopím

Oba premiéři zabrousili také na otázku léčebného konopí. V Česku sice platí zákony na jeho užívání, jenže pro pacienty je příliš drahé.

„Oni jsou lídrem ve světě. Pan premiér Netanjahu mi slíbil, že pošle dva až tři doktory k nám na nějakou konferenci, kde by mohli naši doktoři získat nějaké zkušenosti, jakým způsobem se léčitelské konopí předepisuje a jaké choroby je možné tím léčit,“ dodal Babiš s tím, že i v Česku se chystá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předložit potřebné zákony, které mají léčebné konopí zlevnit, aby se dostalo lépe k pacientům.

Žilková pod schůdky

Po příletu do Tel Avivu vítali premiéra a jeho ženu Moniku přímo na letištní ploše nový český velvyslanec Martin Stropnický s ženou – herečkou Veronikou Žilkovou. A to pouhý den poté, co si hnutí ANO zvolilo za Stropnického nového místopředsedu. Po Martininu Stropnickém, který rezignoval, když odcházel do diplomatických kruhů, přezval tuto funkci předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Stropnický se předvedl v roli gentlemana. Poté, co přivítal premiérovu ženu v dlouhém módním kabátu a předal jí květinu, dovedl ji až k připravenému autu, aby se mohla v klidu usadit za sedadlo řidiče.

Video  Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický: Bydlí v garsonce na kufrech!  - Markéta Reinischová, Blesk

Video se připravuje ...

 

Loni byli v Izraeli Zemanovi

Loni v listopadu navštívil Izrael i český prezident Miloš Zeman. A to rovněž společně se svou manželkou Ivanou Zemanovou. Také Zeman se setkal s premiérem Netanjahuem a jeho chotí. Česká první dáma, která vlastní zbrojní průkaz, se pak během svého separátního programu vydala na střelnici.

Miloš Zeman a Benjamin Netanjahu s manželkami na setkání v Jeruzalému Miloš Zeman a Benjamin Netanjahu s manželkami na setkání v Jeruzalému | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lihocech ( 20. února 2019 16:30 )

Ta blonďatá *** v nějakym Fendi za 150 hadrů si tam vejletuje za moje prachy, ***

prazenda1 ( 19. února 2019 19:55 )

Miluju oba

prazandal ( 19. února 2019 19:40 )

Pan Babiš? JEDNOZNAČNĚ NEJLEPŠÍ PREMIÉR OD ROKU 1989 To samé s panem prezidentem republiky Zemanem

verka1 ( 19. února 2019 19:29 )

Celý svět musí vidět jak se české ženy krásně umí obléci. Americký prezident má taky hezkou manželku.

illenne ( 19. února 2019 18:48 )

Bez takového kabátku se obejdu. Připomíná mi župánek, který jsem kdysi měla. Nezahlédla jsem Žilkovou, jak to, že nebyla vedle svého manžela paní velvyslancová . Stropnický by také nejspíše potřeboval péči kosmetického salonu, asi nemá na sebe čas. Jako herec byl lepší, jako politik ani náhodou .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa