Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Letoun premiéra měl poruchu. A Netanjahu slovy o Polácích a holokaustu ohrozil summit V4

Autor: ČTK, bud - 
15. února 2019
07:48

Na tenhle summit má letět i český premiér Andrej Babiš (ANO). Do Izraele se příští týden chystají předsedové vlád zemí V4, jenže Polsko nyní vážně zvažuje, že svou účast zruší. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu šokoval během návštěvy v Polsku údajným vyjádřením ve Varšavě, že Poláci za druhé světové války pomáhali nacistům zabíjet Židy. Netanjahua vedle toho stihly ve Varšavě i jiné potíže. Jeho letoun měl poruchu.

Polsko vážně zvažuje, že zruší příští týden cestu premiéra Mateusze Morawieckého na summit visegrádské čtyřky (V4) v Izraeli, uvedl server Onet.pl s odvoláním na úvahy izraelských novinářů o důsledcích výroků izraelského premiéra. Polský prezident Andrzej Duda již nabídl pro přenesení schůzky premiérů V4, tedy Česka, Maďarska, Slovenska a Polska, svou rezidenci.

„Pokud vyjádření premiéra Netanjahua zněla tak, jak podávají média, jsem připraven poskytnout zámeček ve Visle pro setkání premiérů. Izrael za této situace není dobrým místem k setkání, navzdory předchozím ujednáním,“ napsal prezident Andrzej Duda na soukromém profilu na twitteru.

Setkají se ve Visle?

Slezské město Visla se nachází na jihu Polska, u hranic s Českem a Slovenskem. Summit Izraele s V4 se má v Jeruzalému konat 18. a 19. února. Netanjahu, který se ve Varšavě zúčastnil konference o Blízkém východu, se podle serveru Haarec vyjadřoval v souvislosti s diplomatickou krizí, kterou nedávno vyvolal polský zákon, hrozící až tříletým vězením za připisování polskému národu spoluviny za nacistické zločiny.

Kvůli pobouření Izraele a USA byly tresty nakonec vypuštěny ze zákona a Netanjahu ve Varšavě prý uvedl, že neví o nikom, kdo by byl souzen za tvrzení, že Poláci kolaborovali s nacisty. Podle listu The Jerusalem Post premiér řekl, že Poláci za války pomáhali Němcům zabíjet Židy a že je to známý fakt.

„Slova o spolupráci polského národa s německými pachateli holokaustu jsou lží,“ zareagoval místopředseda polské vlády Jaroslaw Gowin a Netanjahuova vyjádření podle Onetu označil za nepřijatelná. Mluvčí vládní strany Beata Mazurek avizovala, že k odpovědnosti za holokaust se v nejbližší době vyjádří usnesením polští poslanci.

Problémy Netanjahuova letounu

Netanjahu však řešil přímo ve Varšavě jiný problém. Jeho letadlo mělo poruchu, nemohl tak v pátek ráno odletět kvůli technickým problémům. Oznámila to televize TVN24 s odvoláním na vyjádření letiště. Podle něj byla během odtlačování vládního letounu s premiérem na palubě ze stojánky poškozena přední noha podvozku letadla.

„Nikomu z cestujících, ani pracovníků pozemní obsluhy se nic nestalo. Cestující bezpečně opustili palubu,“ citovala stanice na svém webu z prohlášení letiště. Incident vyšetřuje státní komise.

Hrozí konflikt

Opoziční list Gazeta Wyborcza si nyní klade otázku, zda se znovu rozpoutá konflikt s Izraelem o historii, který se již zdál být zažehnán. „Zdálo se, že Netanjahu bude usilovat o co nejlepší vztahy s Varšavou. Polsko vždy stálo na straně Izraele a bránilo jej na půdě Evropské unie. Netanjahuova slova ale mohou znamenat, že se konflikt o dějiny znovu rozhoří,“ napsal list. Připomněl, že Netanjahu, obviňovaný z korupce, nemá jisté, že se po volbách udrží u moci, a tak se mohl slovy o polské kolaboraci obracet na pravicové voliče.

Podle listu jde ale o úder, který zasáhl i premiéra Mateusze Morawieckého a ministra zahraničí Jacka Czaputowicze. Sotva se totiž dá tvrdit, že by uspěli v snaze dohodnout se s Izraelem, a sotva lze za úspěch považovat konferenci o Blízkém východu, když v kuloárech zní tak vážná obvinění. A k tomu ještě americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyzval Polsko, aby urovnalo spory ohledně reprivatizace někdejšího židovského majetku. 

Summit V4 v Jeruzalému měl být Morawieckého první návštěvou Izraele od novelizace sporného zákona. Izraelská média očekávala kontroverze spíše okolo maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož některé výroky kritici z řad izraelské opozice interpretovali jako antisemitské.

Taurus70 ( 15. února 2019 22:55 )

Uz 2000 let je nema nikdo rad,proc asi? To nechapu vzdyt jsou uplne mirumilovni,dodrzi kazdy slib,lichvou a penezi pohrdaji jde jim jen o dusevni dobro a lasku k bliznimu svemu😂😂😂😂😂jsou to takovi Mirkove Dusinove v Arabskem svete

majojo ( 15. února 2019 12:58 )

Takové maličkosti, jako že Poláci dodávali do vyhlazovacích táborů jak potraviny, tak třeba Cyklon B náckům, že tamní zemědělci skupovali popel z krematorií, který přesívali, jestli se tam nenajde zlato ze zubů, a zbytkem hnojili pole - to se fakt dobře odpouští i zapomíná.

majojo ( 15. února 2019 12:54 )

Správně, mají si nechat kálet na hlavu jako pár staletí předtím, že? Mají Zvelebit a zkulturnit svou zemi, aby pak vybudovanou předali Arabům, kteří ji uvedou do původního chaosu (Podívejte se, co udělali se Sinají).

lynx ( 15. února 2019 10:27 )

Svatá pravda. Netanjahu stejně jako každý, kdo má mozek dobře ví, jak Poláci sháněli Židy z celého Polska do ghet, odkud byli transportováni do vyhlazovacích táborů, zejména do Osvětimi. A ještě si ty zrůdy schválí zákon, kterým zásadním způsobem zpochybňují holokaust. Je to stejné, jako se slovenským národním povstáním. Slováci v "hore trikráť vystrelili" a rázem se z poražených stali vítězové a unikli tak poválečným perzekucím a placení válečných reparací. Tady ti stoupové pode mnou by si měli uvědomit, že nebýt Izraelců, došlo by na blízkém východě díky těm islamistickým arabským pomatencům dávno k jaderné válce. To Izrael zlikvidoval íránský atomový program cíleným náletem a uchránil tak zemi před jadernou katastrofou. To Izrael dlouhá léta bojuje proti mnohonásobné přesile fanatických arabů. Slečinky u nás by si měly uvědomit, že izraelské dívky místo pařeb absolvují drsnou vojenskou přípravu, aby byly připraveny chránit nejen svoji zemi, ale potažmo i bezpečnost celé Evropy proti arabským hordám. Izrael si zaslouží hlubokou poklonu a úctu všech kulturních lidí světa.

PPP150W ( 15. února 2019 08:33 )

Každý národ měl za války své konfidenty, kteří přímo, nebo nepřímo přispěli k vyvražďování Židů. Jestli polský premiér tvrdí, že tomu v Polsku tak nebylo, lže si do kapsy. Pravdou ovšem je, že zmínka o tom, z úst premiera při návštěvě Polska by byla hrubá diplomatická chyba, pokud by se ovšem nejednalo o protřelého politika. Dá se tedy předpokládat, že to byl promyšlený tah. Jeho důvod nám ozřejmí nedaleká budoucnost.

Zobrazit celou diskusi