Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Sloužil v táboře, kde zemřelo 12 tisíc lidí: Dozorce (†95) dožil poklidně v domově pro seniory

Bývalý údajný dozorce v koncentračním táboře Jakiw Palij
Bývalý údajný dozorce v koncentračním táboře Jakiw Palij  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
11. ledna 2019
08:32

Ve věku 95 let ve středu zemřel bývalý dozorce z nacistického koncentračního tábora Trawniki Jakiv Palij, kterého Spojené státy loni v srpnu vydaly do Německa. Informovaly o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a agentura AP. Palij, který čelil obvinění z podílu na smrti židovských vězňů koncentračního tábora, zůstal nakonec bez trestu.

Etnický Ukrajinec Palij, který neměl v okamžiku smrti občanství žádného státu, zemřel podle FAZ v domově pro seniory v západoněmeckém Ahlenu. Agentuře AP informaci o Palijově úmrtí potvrdil americký velvyslanec v Berlíně Richard Grenell. „Mnoho Američanů by zklamalo, kdyby býval zemřel ve Spojených státech,“ uvedl diplomat, podle kterého měl zásadní podíl na Palijově deportaci do Německa prezident Donald Trump.

Někdejší člen jednotek SS Palij během druhé světové války sloužil jako dozorce v koncentračním táboře Trawniki na území dnešního východního Polska. Od konce 40. let minulého století žil ve Spojených státech. Imigračním úřadům v USA ale svou minulost zatajil a tvrdil, že je bývalý zemědělec a dělník v továrně a že nikdy nesloužil v armádě. Když jeho minulost vyšla najevo, odňal mu v roce 2003 soud americké občanství a o rok později nařídil jeho deportaci. Žádná země jej ale nechtěla přijmout, a muž tak dál žil v New Yorku.

Německé úřady Palije vyšetřovaly kvůli podezření z podílu na holokaustu. V roce 2016 ale státní zastupitelství ve Würzburgu stíhání v jeho nepřítomnosti pro nedostatek důkazů zastavilo. USA přesto muže loni v létě deportovaly do Německa. Navzdory výzvě Ústřední rady Židů, aby prokuratura své rozhodnutí o zastavení stíhání zrušila, dožil Palij v domově pro seniory, aniž by se musel postavit před německý soud.

V trawnickém táboře bylo 3. listopadu 1943 postříleno na 6000 židovských mužů, žen a dětí. Byl to jeden z největších jednorázových masakrů v rámci holokaustu. Celkem tu zemřelo nejméně 12 tisíc lidí. Palij tvrdil, že střežil pouze ulice a mosty, nikoliv samotný tábor.

snehulak ( 11. ledna 2019 11:00 )

Jistě ho dlouho nechtěla přijmout i "důsledně" denacifikovaná Spolková republika. Po válce tam bývalý důstojník SS dělal v Americké zóně velitele místní policie. A to jsou jen ti, na které se to provalí.

Jarmuska ( 11. ledna 2019 08:51 )

A pak že existuje nějaká karma neexistuje zmetci tady zůstávají skoro do sta let a normální hodný lidi umírají v mladém věku žádná spravedlnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání