Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko řeší maso z nemocných krav: Zavření jedněch jatek nestačí, vzkazuje Toman Polsku

Aktualizováno -
30. ledna 2019
20:10
Autor: ČTK - 
30. ledna 2019
15:29

Uzavření jedněch jatek v Polsku není podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) dostatečné opatření, chce systémové řešení. Budou proto pokračovat zvýšené kontroly dovozového masa z Polska. Ministr to sdělil po středečním jednání s polskou velvyslankyní Barbarou Čwioro. V Polsku mělo docházet k porážce nemocných krav, maso se však podle polských úřadů nedostalo do Česka. Na Slovnesko se ovšem podle místních veterinářů dostalo. 

„Podle paní velvyslankyně se žádné maso z jatek, kterých se kauza týká, neexportovalo do České republiky. Informovala mě, že provozovateli jatek bylo odebráno živnostenské oprávnění a případ začala vyšetřovat polská policie a prokuratura. Veškeré maso z těchto jatek bylo staženo z trhu. Byly také nařízeny kontroly jatek v celém regionu,“ uvedl Toman.

Poláci pak podle něj slíbili, že budou české úřady informovat o všech dalších krocích. V pondělí bude kvůli tomu Toman telefonovat s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim.

Toman požaduje systémová opatření v celém Polsku. „Primární je pro mě ochrana našich spotřebitelů, takže chci záruky, že obchodování s nemocnými zvířaty nebude pokračovat a taková zvířata se nedostanou na jatka. Také chci ujištění, že v Polsku budou fungovat kontroly minimálně na stejné úrovni jako v České republice, kde dokážeme vysledovat původ každého kilogramu hovězího masa,“ vysvětloval ministr. 

„Do té doby, než dostaneme skutečné záruky o funkčnosti polského systému, budou u nás nadále probíhat zesílené kontroly zásilek z Polska,“ uzavřel. Zatím tak stát nepřistoupil k zákazu dovozu polského masa.

Šéf polských řezníků: Problém jen jedné společnosti

Na případ upozornila polská televize TVN24, podle níž někteří polští chovatelé prodávají majitelům jatek nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Jatka mají o maso zájem, protože výkupní cena je výrazně nižší než u zdravého dobytka a z jeho prodeje obchodníkům mají vyšší zisk.

Investigativní reportér natočil tuto nezákonnou praktiku skrytou kamerou. Nechal se zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na východě Polska a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka, které přivážely nákladní vozy takřka výhradně večer za tmy. Viditelně zkažené části jejich masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali okolo 15 kusů nemocného dobytka.

O jejich maso je přesto mezi majiteli jatek zájem, protože zdravou krávu prodávají chovatelé za 2500 zlotých (15 000 Kč), zatímco nemocný dobytek stojí přibližně pětinu této částky. Průměrně veliký podnik zpracovávající maso podle televize vydělá na zdravých krávách 350 000 zlotých ročně, zatímco na nemocných může mít čistý zisk až 2,5 milionu zlotých.

Polští producenti masa se rozsah problému snaží podle agentury Reuters bagatelizovat, zároveň ale dodávají, že by měl přitáhnout pozornost k systému veterinárních kontrol na jatkách. „Jde o problém jediné společnosti. Je to nepříjemné a je to odsouzeníhodné. Naštěstí jde o malá jatka a ostatních 99,9 procenta výroben masa je v pořádku,“ uvedl šéf Sdružení polských řezníků a uzenářů Janusz Rodziewicz.

Češi v klidu, závadné maso je ale na Slovensku

Maso z nemocných polských krav je ale naopak na Slovensku. Na svém webu to oznámila slovenská veterinární a potravinová správa. Inspektoři chystají u odběratelů masa kontroly. Nejvíce hovězího dováží Slovensko právě z Polska. Podle slovenských veterinářů zmiňované maso dostali tři podnikatelé na východním Slovensku. Detaily o dodávkách veterinární správa neposkytla.

pavel11 ( 31. ledna 2019 09:00 )

amaea!! nesežral jsi skažený maso z polska že ti jebe co má Zemanův ples s polským dobytkem že jsi se nakazil šílenou krávou.

11karel11 ( 30. ledna 2019 20:47 )

Tak to dopadne, když k moci se dostanou blbci, poruší tu soběstačnost v zemědělství , a nyní se k nám dováží jedovatá svinstva, a rakovina tu bují čím dál více. (N) (N) (N) (N)

milan1959 ( 30. ledna 2019 18:08 )

Na příkaz Hradu byla zrušena diskuze ke článku "Hrad roztančí Zemanův ples: Lístky za 10 tisíc, Michal David a kanec do tomboly". Bravo soudruhu Zemane

Paola ( 30. ledna 2019 18:04 )

Tak to už jsme mrtvá celá rodina 5let.Musíte si do Polska zajet a nekupovat předražený šit co si u Poláku objednávají supermarkety.Poláci mají kvalitní a levné potraviny,ale pro sebe.To samé Němci ,,,v Čechách už nenakupuji jen v Německu-Polsku

AliAlice ( 30. ledna 2019 17:06 )

Proč se teda maso s Polska vůbec dováží ????

Zobrazit celou diskusi