Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Přišlo to náhle.“ Pospíšila zklamal vyhazov ze sídla TOP 09. A rozlítil ho Mynář

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. ledna 2019
05:01

Nová kauza Zemanova kancléře Vratislava Mynáře otřásla šéfem opoziční TOP 09 Jiřím Pospíšilem. Podle exministra spravedlnosti se nemůže vysoký úředník takto potkávat se soudci či je kontaktovat. Pospíšil to považuje za nepřímý nátlak a Mynář se dle něj mohl za určitých okolností dopouštět dokonce i trestného činu. Pospíšil však řeší i vlastní trable. TOP 09 dostala od Sokolů výpověď z Tyršova domu na Praze 1 a musí si hledat nové sídlo. Přišlo to náhle, přiznává předseda, ale sešlo se prý již několik nových nabídek.

Hradní kancléř Vratislav Mynář se nijak netají tím, že se do styků se soudci dostal. Nyní se ale zlobí, že „jeden neobjektivní aktivista napsal, že se snažím při své práci ovlivňovat soudce“, a důrazně se proti tomu ohrazuje. Uráží to prý nejen Mynáře samotného, ale i všechny soudce v Česku.

„Při výkonu své funkce mluvím se soudci, politiky, ministry, řediteli státních i privátních firem či institucí. S vědomím pana prezidenta dotyčné seznamuji s jeho stanovisky, postoji, postupy v dané věci,“ uvedl ve středu na svou obhajobu Mynář.

Dle něj je „naprosto legitimní“, když se Zemanovými postoji seznamuje všechny, kteří mají s danou věcí co do činění. „Jenom blbec rodu novinářského může úmyslně zaměňovat seznamování s postoji s ovlivňováním. Tuto činnost jsem dělal, dělám a budu dělat,“ vzkázal Mynář prostřednictvím YouTube.

Pospíšil: Mynář se mohl dopustit i trestného činu

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si však myslí, že jde o formu nepřímého nátlaku. „Je to naprosto nepřijatelné, aby se vysoký státní úředník scházel se soudci, kteří rozhodují nějaké kauzy a sděloval jim, jaký názor má pan prezident na ty kauzy. To je zkrátka forma nepřímého nátlaku, je to naprosto vyloučené,“ rozohnil se pro Blesk Zprávy. 

Když byl ministrem spravedlnosti, zažil prý skandál, kdy se nejmenovaný předseda soudu potkával s politiky na společenských akcích a byl za to „pranýřován“. „Styky mezi politiky a soudci by měly být určitě co nejmenší a určitě by neměly být o tom, že soudci a politici nebo úředníci někde v zákulisí debatují názory na konkrétní kauzy, o kterých se rozhoduje. Ani tento soudce by se takových debat neměl účastnit, měl by to nahlásit svému nadřízenému, protože kdyby se takového jednání účastnil a souhlasil s touto formou komunikace, tak se dopouští kárného provinění,“ upozorňuje Pospíšil.

Ze strany Mynáře míní, že jde o ovlivňování nezávislosti justice. „A za určitých okolností by se pan Mynář mohl dopouštět i trestného činu. Jde o míru intenzity, to zvenčí neumím posoudit, ale může to nést i známky trestného činu, kdy se snaží nepřímo ovlivnit rozhodování soudu a to je v českém právu trestný čin. V menší intenzitě je to nemorální. Ale asi je pan kancléř nekontaktoval jenom tak. Asi měl nějaký úmysl, nějaký zájem,“ upozorňuje Pospíšil.

TOP 09 chce proto Mynářovy nové patálie řešit na půdě Poslanecké sněmovny. V právním státě je Pospíšil považuje za šokující, nestandardní a nenormální. „Je to jednání, které vzbuzuje pochyby o tom, že soudy rozhodují nestraně: Jak si mohou pak být jisti občané, že soud je nestranný, rozhoduje nezávisle a není ovlivněn pozicí pana prezidenta?“ diví se Pospíšil.

Odvolání Mynáře šéf TOP 09 nečeká

Že měl Mynář jednat se Zemanovým vědomím, tomu se předseda TOP 09, která není na Hradě rozhodně nijak oblíbená a při Zemanově inauguraci demonstrativně opouštěla sál, nediví.

Podle Pospíšila si Zeman udělal z Ústavy „trhací kalendář“ a jeho vztah k právnímu státu je „nulový“. „Mě to nijak nepřekvapuje, ale je šokující, že s vědomím prezidenta tady běhá vysoký státní úředník za soudci a řeší s nimi názory prezidenta v neformálních hovorech. To nebylo nějaké jednání v soudní síni, které by bylo protokolováno,“ doplňuje Pospíšil.

V souvislosti s kancléřem Mynářem se v minulosti řešila mj. chybějící prověrka na stupni přísně tajné, v poslední době pak jde třeba o problematické zakázky v Lánech. „Já ani nedoufám, že by pana prezidenta napadlo pana kancléře odvolat. Jenom konstatuji, bohužel smutně a suše, že v každé standardní zemi v EU by takovýto úředník musel odejít, protože svým jednáním vzbuzuje pochyby o tom, zda se snaží ovlivnit nezávislý soud, což může být – opakuji – dokonce i trestný čin,“ dodal.

TOP 09 hledá nové sídlo, peníze v tom prý nejsou

Pospíšil však řeší i problémy vlastní strany. TOP 09 dostala výpověď ze svého dosavadního sídla – Tyršova domu v Praze na Malé Straně, kde byla v podnájmu. Pospíšil Blesk Zprávám přiznal, že to nebylo zcela očekávané. „Není to z důvodu financí a jde pouze o technickou záležitost, nesouvisí to se stranickými financemi nebo s čímkoli kolem TOP 09,“ říká Pospíšil.

„Není to pro nás žádný problém, my jsme tam platili normální komerční nájem. Máme už několik nabídek. TOP 09 nemá žádné dluhy a nájem jsme platili. Výpověď nebyla dána tím, že bychom nebyli schopni ten nájem platit, to v žádném případě. Bylo to tím, že zkrátka vlastník chce objekt rekonstruovat, ten dům není v příliš dobrém stavu a má s tím určité úmysly. Nám leží na stole čtyři jiné nabídky, přesuneme se jinam,“ pokračuje předseda strany.

Přiznává však, že o nepříjemné překvapení přece jen šlo. „Trošku mě zklamalo, že to přišlo náhle, ale respektuji to a jsem rád, že jsme se nakonec domluvili na výpovědní době, která nám umožní komfortním způsobem celou situaci vyřešit a přestěhovat se,“ dodává Pospíšil.

„Msta“ exstarosty Lomeckého?

Ani Pospíšil si nemyslí, že by šlo o nějakou „mstu“ bývalého člena TOP 09 a exstarosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého, který v říjnových volbách neuspěl a svůj post neobhájil. Dnes je řadovým občanem a v reakci pro Právo odmítl, že by za výpověď pro Topku nějak mohl. Pospíšila však po volbách ostře zkritizoval, že „TOP 09 umožnila v Praze vládu aktivistů z Prahy Sobě a kryptokomunistů“ a „lídr TOP 09, který toto dojednal a zablokoval tím vítěze voleb, se pak sám přesunul do Bruselu, protože tam je to asi pohodlnější a lépe placené“.

Pospíšil na jeho kritiku reaguje s klidem. „Vždycky když někdo prohraje, tak hledá viníka někde jinde. Pan Lomecký odešel, protože, byť byl starostou na Praze 1, což je oblast, kde Topka měla vždy dominantní pozici, tak volby prohrál z důvodu svých různých kauz, které jsme všichni, bohužel my, museli komunikovat. Místo aby přiznal, že mu volby prohrály jeho kauzy, svádí vinu na někoho jiného a říká nepřesnosti,“ reaguje Pospíšil.

O tom, zda skutečně povede kandidátku TOP 09 do květnových eurovoleb, Pospíšil tvrdí, že je vše otevřené a Topka demokraticky zvolí kandidátku až na přelomu ledna a února.

IngKecner ( 11. března 2019 16:18 )

Pospíšil je zřejmě v podstatě čestný člověk, ale měl by více využívat svého postavenía vlivu, a být více odvážný. Jakt to jen lze, tak podávat návrhy na změny v legislativě. Není třeba se upakovat jako kdysi Jan Palach, ale odvaha jer třeba v každé době. Pohodlnost a letargie se vždy nakonec vymstí.

blackhole1 ( 16. ledna 2019 08:20 )

Omlouvám se všem za své nazory,psaní v diskusích a někdy i hnusné komentáře. Jsem idiot v depresích. Už psát nebudu.Jen mě vždy do běla naštvou hnusné diskuse na téma Babiš, Zeman od hnusnych idiotů, kde se jim přeje to nejhorší a nikdo s tim nic nedělá. Slibuji, že už se vyjadřovat k ničemu nebudu, slibuji to vam i sobě. Odpuste. Omlouvám se.

pravda_boli ( 15. ledna 2019 14:32 )

POLICIE VARUJE: Příspěvkem nebo komentářem na diskusich a sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.Hrozí až 3 roky odnětí svobody! Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/241626-policie-varuje-cechy-prispevkem-na-facebooku-lze-spachat-t restny-cin/

blackhole1 ( 12. ledna 2019 13:06 )

Tady je to jeden a ten samej postiženej debil tapetařskej. Lidi nahlašujte to, oni ho bloknou.

kradlous ( 12. ledna 2019 10:05 )

Pospíšil s lihounem Kradlouskem by si měli vyhrabat někde v lese noru a tam se přestěhovat.Jedině tam jim bude dobře.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa